2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.01.25.

OTP Bank: Januártól mindenkinek kötelező a többlépcsős azonosítás

Szerző:

Kategóriák:

Január 1-től már csak akkor tudunk bankkártyával vásárolni az interneten, ha az erős-ügyfélhitelesítés követelményeinek megfelelően több lépcsőben igazoljuk, hogy jogosan használjuk az adott betéti- vagy hitelkártyát. Az OTP Bank kártyabirtokosainak jelentős része időben felkészült a 2021-től kötelező változásra és megtette az ehhez szükséges intézkedéseket. A hitelintézet arra kéri azokat a kártyabirtokosait, akik még nem léptek, hogy mielőbb regisztráljanak az internetes biztonsági kód szolgáltatására érvényes mobiltelefonszámukkal, mert már csak így tudják internetes vásárlásra használni a bankkártyájukat.

Magyarországon egyre népszerűbb az internetes vásárlás, 10-ből 9 felnőtt internetező rendel online webshopokból, 4-en közülük havi rendszerességgel. Már az idősebb generáció is egyre többet vásárol az interneten, az ötven év felettieknek is csaknem harmada havi szinten rendel valamit.

Ezzel párhuzamosan egyre többen ismerik fel a bankkártyás fizetés előnyeit, amikor interneten vásárolnak, hiszen kényelmes és gyors fizetési megoldás. Az OTP Bank felmérése szerint* az online vásárlók 59 százaléka tart elfogadhatónak valamilyen internetes fizetési módot, míg több mint harmaduk, amikor csak teheti, így fizet.

2021. január 1-től kötelező a többlépcsős azonosítás

Az internetes bankkártyás vásárlások a 2021. január 1-től kötelező erős ügyfél-hitelesítéssel ráadásul még biztonságosabbá váltak. Ennek keretében, az Európai Unió előírásainak megfelelve mindenkinek több lépcsőben kell igazolnia, hogy valóban ő az internetes vásárláshoz használni kívánt kártya birtokosa.

Az új szabályozás célja, hogy még inkább visszaszorítsa az e-kereskedelemhez köthető csalások számát.

Az OTP Bank ügyfelei csak akkor tudják internetes fizetésre használni bankkártyájukat, ha (1) előtte regisztráltak a bank internetes biztonsági kód szolgáltatására. A másik szükséges lépés az internetes bankkártyás fizetéshez, hogy az ügyfeleknek (2) módosítaniuk kell TeleKódjukat. Ha pedig OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazást használnak, frissíteniük kell azt a legújabb verzióra és engedélyezni, hogy az alkalmazás értesítéseket küldhessen a mobiltelefonjukra.

“Azoknak a kártyabirtokosoknak, akik még nem léptek, javasoljuk, hogy tájékozódjanak a változással kapcsolatos teendőikről és tudnivalókról a weboldalunkon. Ezt követően állítsák be az internetes biztonsági kód szolgáltatást, módosítsák a TeleKódot vagy frissítsék az OTP SmartBank mobilalkalmazást, hogy ne érje őket meglepetés internetes vásárlás közben. Fontos, hogy az internetes vásárláshoz szükséges azonosításhoz külön-külön minden betéti- és hitelkártyát, valamint ezek társkártyáit is alkalmassá kell tenniük az ügyfeleknek” – hívta fel a figyelmet Takács Domokos, az OTP Bank Bankkapcsolati Főosztályának igazgatója.

Internetes biztonsági kód beállítása

Aki korábban megadta mobiltelefonszámát a banki azonosításhoz, de még nem regisztrált az internetes biztonsági kód szolgáltatásra, az OTP SmartBank mobilalkalmazásban, vagy az OTPdirekt internetbankon keresztül teheti meg ezt a legegyszerűbben, illetve bármelyik OTP Bank fiókban.

Azoknak az ügyfeleknek viszont mindenképp el kell látogatniuk egy OTP Bank fiókba, akik még nem adták meg mobiltelefonszámukat a banki azonosításhoz

A kártyabirtokosoknak ezen kívül meg kell változtatniuk az alapértelmezett TeleKódjukat. A 3 jegyű TeleKód alap esetben a bankkártyához tartozó számlaszám utolsó három számjegye. Ennek megváltoztatására az OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazásban, OTPdirekt internetbankon vagy telefonon keresztül, illetve az OTP Bank fiókjaiban van lehetőség. Azok, akik használják az OTP SmartBank mobilalkalmazást, frissíteniük kell azt a telefonjukon, és engedélyezniük kell a felugró értesítéseket (push üzeneteket) a készülék beállításaiban.

FinTechZone: Itt találhatók a banki tájékoztatók

*NRC Omnibusz kutatás: A kutatás célcsoportja: 18+ éves internetezők; mintanagyság: 1000 fő; adatfelvétel ideje: 2020.09.22-10.01. A minta reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.

Címlapfotó forrása: pexels.com

Címkék:
blank