PayTechShow 4.0

Pár nap múlva kezdődik a World FinTech Festival in Budapest rendezvény

írta | 2021. 11. 04. | Események, Hazai digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

A World FinTech Festival in Budapest a világ legnagyobb FinTech fesztiváljának hivatalos szatellit rendezvénye. A Magyar Nemzeti Bank immár második alkalommal ad otthont az eseménynek. Az idei év kiemelt témái a Finance 3.0, a decentralizált pénzügyek (DeFi), a kiberbiztonság és a digitális jegybankpénz. A budapesti eseményről Szombati Anikóval, az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A budapesti online rendezvényre 2021. november 11-12. között kerül sor. A Magyar Nemzeti Bank 10 jegyet ajánlott fel a FinTechZone leghűségesebb olvasóinak!

Mi pontosan a World FinTech Festival in Budapest esemény?

Szombati Anikó: A Magyar Nemzeti Bank (MNB), együttműködésben a Singapore FinTech Festival-lal, 2021. november 11-12. között második alkalommal ad otthont a World FinTech Festival in Budapest rendezvénynek.

A globális FinTech közösség legnagyobb eseménye, a Singapore Fintech Festival idén is online formában kerül megrendezésre, ahol szingapúri helyszín mellett virtuálisan mindössze a világ 11 pontjáról, köztük Budapestről értesülhetnek a konferencia résztvevői első kézből a legújabb trendekről és a várható fejlődési irányokról.

(Fotón Szombati Anikó, az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója)

szombati-aniko-mnb-world-fintech-festival

Mi az MNB célja az eseménnyel?

Szombati Anikó: Az esemény megrendezésével az MNB célja, hogy a szakmájukban nemzetközileg élenjáró, a pénzügyi innovációban hírnevet szerzett vendégek sokaságát fogadhassa Budapest – még ha csak online formában is. Ennek köszönhetően a globális szakmai közönség megbizonyosodhat arról, hogy Magyarország a digitalizációs és FinTech trendeket az élmezőnyből követi és izgalmas tartalmakkal szolgálhat, így várhatóan a jövőbeli szakmai rendezvényeinkre is érdemes lesz ellátogatni.

A nemzetközi vendégek megismerkedhetnek az MNB és a magyar kormány előremutató hozzáállásával a pénzügyi innovációhoz, mely elősegítheti, hogy Magyarország vonzó célpont legyen a FinTech szereplők számára is.

Melyek az esemény fő témái?

Szombati Anikó: A november 11-i szakmai napon a fő témák a platform-alapú gazdaság, mint a jövő egyik lehetséges meghatározó pénzügyi modellje, a kiberbiztonsági kihívások, és a XXI. század várható pénzügyi innovációja, a digitális jegybankpénz lesznek.

Emellett egy kötetlen beszélgetés keretében a pénzügyi és FinTech berkekben megjelenő új típusú állások, és az azokra való felkészülés lehetőségei is szóba kerülnek majd.

A “World FinTech Festival in Budapest” rendezvény november 12-i napján egy dedikált workshop is megszervezésre kerül a magyar és a szingapúri FinTech szövetség részvételével, amelyen a két nemzeti FinTech szövetség együttműködési megállapodást ír alá.

Kikkel találkozhatunk az előadók, beszélgetőpartnerek között?

Szombati Anikó: A rendezvényt az MNB és a Külgazdasági és Külügyminisztérium legfelső szintű vezetői, valamint a BIS Innovation Hub Szingapúri irodájának vezetője nyitják majd meg.

A szakmai program keretében pedig minden egyes témakörben világszinten is meghatározó szakértőket sikerül majd megszólaltatnunk. A Finance 3.0 jövőbeli várható megvalósulása kapcsán itt lesz velünk Claire Calmejane, a Societé Generale Group Chief Innovation Officere, illetve Marianne Haahr, a Green Digital Finance Alliance Executive Directora.

A kiberbiztonság közvetlen és közvetett kihívásairól többek között Michal Braverman-Blumenstyk, a Microsoft Cloud and AI Security CTO-ja, Jean-Philippe Desbiolles, az IBM Pénzügyi szektorért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Raul Rick, Észtország nemzeti kiberbiztonság-politikai igazgatója fog nekünk mesélni.

A digitális jegybankpénz kapcsán vendégünk lesz John A Rolle, a világon először digitális jegybankpénzt bevezető bahamai jegybank elnöke, de itt lesz velünk virtuálisan Serey Chea, a kambodzsai jegybank alelnöke, ahol már szintén élesben használhatnak digitális jegybankpénz az állampolgárok, valamint Tom Mutton úr is a Bank of England FinTech területének vezetője.

Az itt bemutatott szereplők mellett számos nagy név fogadta még el meghívásunkat, a részletes résztvevői listáért érdemes felkeresni a honlapunkat.

Kiknek ajánlja az eseményt az MNB?

Szombati Anikó: A rendezvényt mindenkinek ajánlom, akit érdekelnek a közeli és távolabb jövő pénzügyi trendjei, a digitalizációs és FinTech újítások meghatározó szereplői, illetve aki szeretne egy igazán színvonalas nemzetközi esemény résztvevője lenni.

Az eseményre regisztrálni itt lehet.

Sokat beszél a szakma a decentralizált pénzügyi rendszerekről, gazdasági hatásairól. Talán kevesebbet arról, hogy hogyan alakíthatja át a bankrendszert. Véleményed szerint hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítőrendszer a DeFi hatására?

Szombati Anikó: Azt, hogy hogyan fog alakulni a pénzügyek helyzete a jövőben, senki sem tudja biztosan. Azt viszont állíthatjuk, hogy egyre növekvő a népszerűsége a decentralizált, platform alapú fizetési és megtakarítási és hitelezési szolgáltatásoknak, ahol a jelenlegi pénzügyi közvetítőket, vagyis főként a bankokat megkerülve az ügyfelek közvetlenül szerződhetnek egymással.

Ez a modell nagy hozamokkal kecsegtet, de emellett persze jelentős kockázatokkal is jár, hiszen mivel a tranzakciók automatikusan teljesülnek, azokkal kapcsolatban reklamálni, a túlzott lelkesedésből, esetleg kevéssé átgondoltan hozott döntéseket felülírni, a megtévesztő gyakorlatokat a felügyeleti hatóságok felé jelezni nem lehet.

A bankoknak is modernizálódniuk kell, követni az új kor új ügyféligényeit ahhoz, hogy versenyben tudjanak maradni.

Végül, de nem utolsó sorban az MNB szerint a CBDC hogyan, milyen formában és mikor jelenhet meg Magyarországon?

Szombati Anikó: A digitális jegybankpénz korunk egyik legnagyobb jegybanki innovációja. Annak ellenére, hogy nagyon sok szó esik róla, talán félrevezető is lehet, hogy számos ország számos különböző fizetési megoldását hívjuk ugyanezen a néven.

Mivel ez egy nagyon széles körű, potenciálisan nagy hatású pénzügyi innováció, ezért a bevezetésekor is nagyon sok, komplex döntést kell meghozni, melyek végeredménye minden országban más. Ezek kiindulópontja pedig egy olyan konkrét piaci hiányosság vagy policy megfontolás lehet, amely a jegybanki beavatkozás szükségességét alátámasztja.

Az MNB jópár évvel ezelőtt az Azonnali Fizetési Rendszer mellett tette le a voksát, erre alapozva szeretne olyan új piaci innovációkat látni, amelyek a korábbi megoldásokat kiegészítve bárhol, bármilyen élethelyzetben biztosítják az elektronikus fizetés könnyű, kényelmes és biztonságos lehetőségét.

Folyamatosan vizsgáljuk azt, hogy van-e olyan jelentősebb fogyasztói, esetleg intézményi csoport, akiknek az életében egy digitális jegybankpénz jelentős előrelépést jelentene. Addig a technológiai és tudásbeli felkészültségünket gyarapítjuk, tanulunk a nemzetközi szereplőktől ahhoz, hogy a hazai igényekre a lehető leghatékonyabb módon reagálhassunk.

Köszönjük, hogy az MNB 10 db hozzáférést felajánlott a FinTechZone olvasói számára! A jegyeket a FinTechZone a leghűségesebb olvasói között osztja szét, akik az elmúlt években a legaktívabbak voltak a FinTechZone social csatornáin.

Fotók forrása: Magyar Nemzeti Bank

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!