2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.11.04.

Pár nap múlva kezdődik a World FinTech Festival in Budapest rendezvény

Szerző:

Kategóriák:

A World FinTech Festival in Budapest a világ legnagyobb FinTech fesztiváljának hivatalos szatellit rendezvénye. A Magyar Nemzeti Bank immár második alkalommal ad otthont az eseménynek. Az idei év kiemelt témái a Finance 3.0, a decentralizált pénzügyek (DeFi), a kiberbiztonság és a digitális jegybankpénz. A budapesti eseményről Szombati Anikóval, az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A budapesti online rendezvényre 2021. november 11-12. között kerül sor. A Magyar Nemzeti Bank 10 jegyet ajánlott fel a FinTechZone leghűségesebb olvasóinak!

Mi pontosan a World FinTech Festival in Budapest esemény?

Szombati Anikó: A Magyar Nemzeti Bank (MNB), együttműködésben a Singapore FinTech Festival-lal, 2021. november 11-12. között második alkalommal ad otthont a World FinTech Festival in Budapest rendezvénynek.

A globális FinTech közösség legnagyobb eseménye, a Singapore Fintech Festival idén is online formában kerül megrendezésre, ahol szingapúri helyszín mellett virtuálisan mindössze a világ 11 pontjáról, köztük Budapestről értesülhetnek a konferencia résztvevői első kézből a legújabb trendekről és a várható fejlődési irányokról.

(Fotón Szombati Anikó, az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója)

szombati-aniko-mnb-world-fintech-festival

Mi az MNB célja az eseménnyel?

Szombati Anikó: Az esemény megrendezésével az MNB célja, hogy a szakmájukban nemzetközileg élenjáró, a pénzügyi innovációban hírnevet szerzett vendégek sokaságát fogadhassa Budapest – még ha csak online formában is. Ennek köszönhetően a globális szakmai közönség megbizonyosodhat arról, hogy Magyarország a digitalizációs és FinTech trendeket az élmezőnyből követi és izgalmas tartalmakkal szolgálhat, így várhatóan a jövőbeli szakmai rendezvényeinkre is érdemes lesz ellátogatni.

A nemzetközi vendégek megismerkedhetnek az MNB és a magyar kormány előremutató hozzáállásával a pénzügyi innovációhoz, mely elősegítheti, hogy Magyarország vonzó célpont legyen a FinTech szereplők számára is.

Melyek az esemény fő témái?

Szombati Anikó: A november 11-i szakmai napon a fő témák a platform-alapú gazdaság, mint a jövő egyik lehetséges meghatározó pénzügyi modellje, a kiberbiztonsági kihívások, és a XXI. század várható pénzügyi innovációja, a digitális jegybankpénz lesznek.

Emellett egy kötetlen beszélgetés keretében a pénzügyi és FinTech berkekben megjelenő új típusú állások, és az azokra való felkészülés lehetőségei is szóba kerülnek majd.

A “World FinTech Festival in Budapest” rendezvény november 12-i napján egy dedikált workshop is megszervezésre kerül a magyar és a szingapúri FinTech szövetség részvételével, amelyen a két nemzeti FinTech szövetség együttműködési megállapodást ír alá.

Kikkel találkozhatunk az előadók, beszélgetőpartnerek között?

Szombati Anikó: A rendezvényt az MNB és a Külgazdasági és Külügyminisztérium legfelső szintű vezetői, valamint a BIS Innovation Hub Szingapúri irodájának vezetője nyitják majd meg.

A szakmai program keretében pedig minden egyes témakörben világszinten is meghatározó szakértőket sikerül majd megszólaltatnunk. A Finance 3.0 jövőbeli várható megvalósulása kapcsán itt lesz velünk Claire Calmejane, a Societé Generale Group Chief Innovation Officere, illetve Marianne Haahr, a Green Digital Finance Alliance Executive Directora.

A kiberbiztonság közvetlen és közvetett kihívásairól többek között Michal Braverman-Blumenstyk, a Microsoft Cloud and AI Security CTO-ja, Jean-Philippe Desbiolles, az IBM Pénzügyi szektorért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Raul Rick, Észtország nemzeti kiberbiztonság-politikai igazgatója fog nekünk mesélni.

A digitális jegybankpénz kapcsán vendégünk lesz John A Rolle, a világon először digitális jegybankpénzt bevezető bahamai jegybank elnöke, de itt lesz velünk virtuálisan Serey Chea, a kambodzsai jegybank alelnöke, ahol már szintén élesben használhatnak digitális jegybankpénz az állampolgárok, valamint Tom Mutton úr is a Bank of England FinTech területének vezetője.

Az itt bemutatott szereplők mellett számos nagy név fogadta még el meghívásunkat, a részletes résztvevői listáért érdemes felkeresni a honlapunkat.

Kiknek ajánlja az eseményt az MNB?

Szombati Anikó: A rendezvényt mindenkinek ajánlom, akit érdekelnek a közeli és távolabb jövő pénzügyi trendjei, a digitalizációs és FinTech újítások meghatározó szereplői, illetve aki szeretne egy igazán színvonalas nemzetközi esemény résztvevője lenni.

Az eseményre regisztrálni itt lehet.

Sokat beszél a szakma a decentralizált pénzügyi rendszerekről, gazdasági hatásairól. Talán kevesebbet arról, hogy hogyan alakíthatja át a bankrendszert. Véleményed szerint hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítőrendszer a DeFi hatására?

Szombati Anikó: Azt, hogy hogyan fog alakulni a pénzügyek helyzete a jövőben, senki sem tudja biztosan. Azt viszont állíthatjuk, hogy egyre növekvő a népszerűsége a decentralizált, platform alapú fizetési és megtakarítási és hitelezési szolgáltatásoknak, ahol a jelenlegi pénzügyi közvetítőket, vagyis főként a bankokat megkerülve az ügyfelek közvetlenül szerződhetnek egymással.

Ez a modell nagy hozamokkal kecsegtet, de emellett persze jelentős kockázatokkal is jár, hiszen mivel a tranzakciók automatikusan teljesülnek, azokkal kapcsolatban reklamálni, a túlzott lelkesedésből, esetleg kevéssé átgondoltan hozott döntéseket felülírni, a megtévesztő gyakorlatokat a felügyeleti hatóságok felé jelezni nem lehet.

A bankoknak is modernizálódniuk kell, követni az új kor új ügyféligényeit ahhoz, hogy versenyben tudjanak maradni.

Végül, de nem utolsó sorban az MNB szerint a CBDC hogyan, milyen formában és mikor jelenhet meg Magyarországon?

Szombati Anikó: A digitális jegybankpénz korunk egyik legnagyobb jegybanki innovációja. Annak ellenére, hogy nagyon sok szó esik róla, talán félrevezető is lehet, hogy számos ország számos különböző fizetési megoldását hívjuk ugyanezen a néven.

Mivel ez egy nagyon széles körű, potenciálisan nagy hatású pénzügyi innováció, ezért a bevezetésekor is nagyon sok, komplex döntést kell meghozni, melyek végeredménye minden országban más. Ezek kiindulópontja pedig egy olyan konkrét piaci hiányosság vagy policy megfontolás lehet, amely a jegybanki beavatkozás szükségességét alátámasztja.

Az MNB jópár évvel ezelőtt az Azonnali Fizetési Rendszer mellett tette le a voksát, erre alapozva szeretne olyan új piaci innovációkat látni, amelyek a korábbi megoldásokat kiegészítve bárhol, bármilyen élethelyzetben biztosítják az elektronikus fizetés könnyű, kényelmes és biztonságos lehetőségét.

Folyamatosan vizsgáljuk azt, hogy van-e olyan jelentősebb fogyasztói, esetleg intézményi csoport, akiknek az életében egy digitális jegybankpénz jelentős előrelépést jelentene. Addig a technológiai és tudásbeli felkészültségünket gyarapítjuk, tanulunk a nemzetközi szereplőktől ahhoz, hogy a hazai igényekre a lehető leghatékonyabb módon reagálhassunk.

Köszönjük, hogy az MNB 10 db hozzáférést felajánlott a FinTechZone olvasói számára! A jegyeket a FinTechZone a leghűségesebb olvasói között osztja szét, akik az elmúlt években a legaktívabbak voltak a FinTechZone social csatornáin.

Fotók forrása: Magyar Nemzeti Bank

Címkék:
blank
blank