2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.08.11.

PIN kódos fizetés is fogadható a Global Payments Europe softPOS megoldásával

Szerző:

Kategóriák:

Az elmúlt napokban elindultak az első kereskedők a Global Payments Europe (GPE) softPOS megoldásának új verziójával, amellyel már PIN kódot igénylő tranzakciók is kezdeményezhetők.

A Global Payments Europe fizetési szolgáltató idén tavasszal vezette be azt az új szolgáltatását, amellyel a kereskedők okostelefonjukon érintésmentes fizetéseket fogadhatnak. Az induláskor még csak a PIN kódot nem igénylő fizetések váltak elérhetővé. A minap teljeskörűvé vált a GPE softPOS megoldása.

Mit érdemes tudni a softPOS megoldásról?

A softPOS lehetővé teszi, hogy a saját okostelefonunkat használva fogadjunk kártyákon, mobiltárcákon, vagy viselhető eszközökön keresztül elektronikus fizetéseket.

A softPOS megoldással az NFC-képes Android alapú okostelefonok egyszerűen bankkártya elfogadó terminállá alakíthatók. Ehhez a fizetések elfogadását biztosító alkalmazást kell letölteni. Nincs szükség semmilyen adapterre, kábelre, vagy egyéb külső eszközre (ú.n. “dongle”). A softPOS alkalmazás jellemzően Android 8, vagy ennél magasabb verziószámú operációs rendszerrel rendelkező okostelefonon támogatott.

A magyar piacon jelenleg elérhető softPOS megoldásokkal Mastercard és VISA kártyákat, illetve ezek digitális pénztárcába mentett verzióját lehet elfogadni. A mobiltárca lehet Apple Pay, Google Pay és Samsung Pay is.

Hogyan működik a PIN-kódos tranzakció a softPOS-on?

Az alábbiakban lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan tudnak a kereskedők a mobiltelefonjukon keresztül PIN-kódot igénylő érintésmentes bankkártyás tranzakciót végrehajtani.

1. lépés: Lépjünk be az alkalmazásba

A GPE softPOS alkalmazásba ugyanazzal a hitelesítési eljárással tudunk belépni, mint amit a telefonunk feloldásakor használunk. Az applikációba történő belépését követően válasszuk a “Vásárlás” funkciót.

gpe softpos bankkartya elfogadas kereskedoknek -1

2. lépés: Adjuk meg a vásárlás összegét

Az új GPE softPOS verziónak köszönhetően már 15 000 forint feletti vásárlási összeg is megadható.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -2

3. lépés: Kártya érintése

Kérjük meg a vásárlót, hogy a bankkártyáját, vagy mobiltárcával történő fizetés esetén a mobilja hátoldalát érintse a telefonunk hátoldalához.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -3

4. lépés: PIN kód megadása

Amennyiben a tranzakció erős ügyfél-hitelesítést igényel, automatikusan megjelenik a kereskedő telefonján a PIN kód megadására szolgáló képernyő.
Ebben az esetében kérjük meg a vásárlót, hogy a PIN kódot adja meg.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -4

5. lépés: Kártyabizonylat megosztása

A tranzakció sikeres engedélyezését követően a telefonunkon megjelenik a visszaigazoló üzenet.

A sikeres fizetést követően, ha a vásárló kéri a kártyabizonylatot, megoszthatjuk vele email-ben, SMS-ben, vagy akár QR-kódon keresztül.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -5

Mikor nem kell megadnunk a PIN kódot bankkártyás fizetés esetén?

A Második Pénzforgalmi Irányelvhez (PSD2) kapcsolódó ún. SCA rendelet határozza meg, hogy mely esetekben szükséges a pénzügyi szolgáltatóknak erős ügyfél-hitelesítést alkalmazniuk az online fizetési számlákhoz való hozzáférést és az elektronikus fizetési műveletek kezdeményezését megelőzően.

Ha fizikai környezetben fizetünk bankkártyával, az erős ügyfél-hitelesítést jellemzően kétféle módon tudjuk teljesíteni:

  • ha plasztikkal fizetünk, akkor a PIN kód megadásával,
  • amennyiben a kártya mobiltárcába tokenizált változatát használjuk, jellemzően a tárca feloldásához használt biometrikus azonosítóval.

Ez utóbbi módszert használjuk, amikor Apple Pay-jel, vagy Google Pay-jel fizetünk.

Alapesetben nem kell PIN kódot megadnunk akkor sem, ha az érintéses fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a Kormány tavaly március 25-én hatályba lépett 60/2020. (III. 23.) Korm. rendeletében rögzített 15.000 forintot, amelyet a pandémiás helyzetre való tekintettel emeltek fel 5.000 forintról.

Némi bizonytalanságot okozhat a kereskedők számára, hogy a fenti szabály nem általános érvényű. Az SCA rendelet ugyanis további feltételeket rögzít, amelyek meghatározzák, hogy adott tranzakció esetében alkalmazni kell-e az erős ügyfél-hitelesítést, vagy mentességet élvez.

Így előfordulhat, hogy hiába 15.000 forint alatti a tranzakció, mégis PIN kódot kér a terminál, mert

  • a vásárló által kezdeményezett előző érintéses elektronikus fizetési műveletek kumulált összege meghaladja a 150 eurónak megfelelő forint összeget, vagy
  • az erős ügyfél-hitelesítés utolsó alkalmazása óta kezdeményezett egymást követő érintéses elektronikus fizetési műveletek száma meghaladja az ötöt.
Ez a bizonytalanság érezhető volt a régi és újonnan érkező kereskedőinken, amikor a softPOS megoldásunk iránt érdeklődtek. A GPE softPOS új verziója ezt a bizonytalansági faktort szünteti meg.
Ehman Beatrix

a Global Payments Europe magyarországi fióktelepének vezetője

Teendők, ha már GPE softPOS elfogadó vagy

Azon kereskedők, akik a PIN nélküli verziót korábban aktiválták a telefonjukon, két lépésben tudnak átállni az új PIN kódos verzióra:

  1. lépés: Le kell tölteni a Google Play áruházból a GPE PhonePOS applikáció új verzióját.
  2. lépés: Újra aktiválni kell a PhonePOS alkalmazást, amelyhez a GPE új aktiváló kódot küld.

A GPE Call Centere folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a meglévő softPOS kereskedőkkel és támogatást nyújt az átállási folyamatban.

Új ügyfélként a 4 legfontosabb dolog, amit érdemes ellenőrizned, ha fizetési kártyát szeretnél elfogadni GPE softPOS-on keresztül

  1. Platform és operációs rendszer verziószáma: a softPOS megoldások jelenleg csak az Andoridos mobiltelefonokon érhetők el, azon belül is azokon, amelyeken Android 8, vagy annál magasabb verziószámú szoftver fut.
  2. NFC képesség: az okostelefonnak rendelkeznie kell NFC olvasóval.
  3. Google Play Áruház elérhetősége: a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges alkalmazások csak a Google Play Áruházon keresztül érhetők el, a Huawei AppGallery-ben nem.
  4. Széchenyi Pihenőkártya elfogadásának igénye: A GPE softPOS VISA és Mastercard kártyák elfogadását biztosítja, Széchenyi Pihenőkártya elfogadására nincs lehetőség.

További részletek a GPE softPOS megoldásával kapcsolatban itt érhetők el.

Címlapfotó: Banca Promerica

Címkék:
blank
blank