BankTechShow

PIN kódos fizetés is fogadható a Global Payments Europe softPOS megoldásával

Szerző: | 2021. 08. 11. | Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetési megoldások, Összes hír

Az elmúlt napokban elindultak az első kereskedők a Global Payments Europe (GPE) softPOS megoldásának új verziójával, amellyel már PIN kódot igénylő tranzakciók is kezdeményezhetők.

A Global Payments Europe fizetési szolgáltató idén tavasszal vezette be azt az új szolgáltatását, amellyel a kereskedők okostelefonjukon érintésmentes fizetéseket fogadhatnak. Az induláskor még csak a PIN kódot nem igénylő fizetések váltak elérhetővé. A minap teljeskörűvé vált a GPE softPOS megoldása.

Mit érdemes tudni a softPOS megoldásról?

A softPOS lehetővé teszi, hogy a saját okostelefonunkat használva fogadjunk kártyákon, mobiltárcákon, vagy viselhető eszközökön keresztül elektronikus fizetéseket.

A softPOS megoldással az NFC-képes Android alapú okostelefonok egyszerűen bankkártya elfogadó terminállá alakíthatók. Ehhez a fizetések elfogadását biztosító alkalmazást kell letölteni. Nincs szükség semmilyen adapterre, kábelre, vagy egyéb külső eszközre (ú.n. “dongle”). A softPOS alkalmazás jellemzően Android 8, vagy ennél magasabb verziószámú operációs rendszerrel rendelkező okostelefonon támogatott.

A magyar piacon jelenleg elérhető softPOS megoldásokkal Mastercard és VISA kártyákat, illetve ezek digitális pénztárcába mentett verzióját lehet elfogadni. A mobiltárca lehet Apple Pay, Google Pay és Samsung Pay is.

Hogyan működik a PIN-kódos tranzakció a softPOS-on?

Az alábbiakban lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan tudnak a kereskedők a mobiltelefonjukon keresztül PIN-kódot igénylő érintésmentes bankkártyás tranzakciót végrehajtani.

1. lépés: Lépjünk be az alkalmazásba

A GPE softPOS alkalmazásba ugyanazzal a hitelesítési eljárással tudunk belépni, mint amit a telefonunk feloldásakor használunk. Az applikációba történő belépését követően válasszuk a “Vásárlás” funkciót.

gpe softpos bankkartya elfogadas kereskedoknek -1

2. lépés: Adjuk meg a vásárlás összegét

Az új GPE softPOS verziónak köszönhetően már 15 000 forint feletti vásárlási összeg is megadható.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -2

3. lépés: Kártya érintése

Kérjük meg a vásárlót, hogy a bankkártyáját, vagy mobiltárcával történő fizetés esetén a mobilja hátoldalát érintse a telefonunk hátoldalához.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -3

4. lépés: PIN kód megadása

Amennyiben a tranzakció erős ügyfél-hitelesítést igényel, automatikusan megjelenik a kereskedő telefonján a PIN kód megadására szolgáló képernyő.
Ebben az esetében kérjük meg a vásárlót, hogy a PIN kódot adja meg.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -4

5. lépés: Kártyabizonylat megosztása

A tranzakció sikeres engedélyezését követően a telefonunkon megjelenik a visszaigazoló üzenet.

A sikeres fizetést követően, ha a vásárló kéri a kártyabizonylatot, megoszthatjuk vele email-ben, SMS-ben, vagy akár QR-kódon keresztül.

gpe softpos kereskedoi bankkartya elfogadas -5

Mikor nem kell megadnunk a PIN kódot bankkártyás fizetés esetén?

A Második Pénzforgalmi Irányelvhez (PSD2) kapcsolódó ún. SCA rendelet határozza meg, hogy mely esetekben szükséges a pénzügyi szolgáltatóknak erős ügyfél-hitelesítést alkalmazniuk az online fizetési számlákhoz való hozzáférést és az elektronikus fizetési műveletek kezdeményezését megelőzően.

Ha fizikai környezetben fizetünk bankkártyával, az erős ügyfél-hitelesítést jellemzően kétféle módon tudjuk teljesíteni:

  • ha plasztikkal fizetünk, akkor a PIN kód megadásával,
  • amennyiben a kártya mobiltárcába tokenizált változatát használjuk, jellemzően a tárca feloldásához használt biometrikus azonosítóval.

Ez utóbbi módszert használjuk, amikor Apple Pay-jel, vagy Google Pay-jel fizetünk.

Alapesetben nem kell PIN kódot megadnunk akkor sem, ha az érintéses fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a Kormány tavaly március 25-én hatályba lépett 60/2020. (III. 23.) Korm. rendeletében rögzített 15.000 forintot, amelyet a pandémiás helyzetre való tekintettel emeltek fel 5.000 forintról.

Némi bizonytalanságot okozhat a kereskedők számára, hogy a fenti szabály nem általános érvényű. Az SCA rendelet ugyanis további feltételeket rögzít, amelyek meghatározzák, hogy adott tranzakció esetében alkalmazni kell-e az erős ügyfél-hitelesítést, vagy mentességet élvez.

Így előfordulhat, hogy hiába 15.000 forint alatti a tranzakció, mégis PIN kódot kér a terminál, mert

  • a vásárló által kezdeményezett előző érintéses elektronikus fizetési műveletek kumulált összege meghaladja a 150 eurónak megfelelő forint összeget, vagy
  • az erős ügyfél-hitelesítés utolsó alkalmazása óta kezdeményezett egymást követő érintéses elektronikus fizetési műveletek száma meghaladja az ötöt.
Ez a bizonytalanság érezhető volt a régi és újonnan érkező kereskedőinken, amikor a softPOS megoldásunk iránt érdeklődtek. A GPE softPOS új verziója ezt a bizonytalansági faktort szünteti meg.
Ehman Beatrix

a Global Payments Europe magyarországi fióktelepének vezetője

Teendők, ha már GPE softPOS elfogadó vagy

Azon kereskedők, akik a PIN nélküli verziót korábban aktiválták a telefonjukon, két lépésben tudnak átállni az új PIN kódos verzióra:

  1. lépés: Le kell tölteni a Google Play áruházból a GPE PhonePOS applikáció új verzióját.
  2. lépés: Újra aktiválni kell a PhonePOS alkalmazást, amelyhez a GPE új aktiváló kódot küld.

A GPE Call Centere folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a meglévő softPOS kereskedőkkel és támogatást nyújt az átállási folyamatban.

Új ügyfélként a 4 legfontosabb dolog, amit érdemes ellenőrizned, ha fizetési kártyát szeretnél elfogadni GPE softPOS-on keresztül

  1. Platform és operációs rendszer verziószáma: a softPOS megoldások jelenleg csak az Andoridos mobiltelefonokon érhetők el, azon belül is azokon, amelyeken Android 8, vagy annál magasabb verziószámú szoftver fut.
  2. NFC képesség: az okostelefonnak rendelkeznie kell NFC olvasóval.
  3. Google Play Áruház elérhetősége: a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges alkalmazások csak a Google Play Áruházon keresztül érhetők el, a Huawei AppGallery-ben nem.
  4. Széchenyi Pihenőkártya elfogadásának igénye: A GPE softPOS VISA és Mastercard kártyák elfogadását biztosítja, Széchenyi Pihenőkártya elfogadására nincs lehetőség.

További részletek a GPE softPOS megoldásával kapcsolatban itt érhetők el.

Címlapfotó: Banca Promerica

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!