SimpleTrends
SimpleTrends

Sikerrel zárult a SWIFT több-valutás azonnali fizetési kísérlete

Szerző: | 2023. 07. 19. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Összes hír

FinTechShow-7.0
A Swift és több nemzetközi bank sikeresen zárta az első olyan éles kísérleti projektet, amely a különböző valutaövezetek közötti azonnali fizetési tranzakciókat a nap 24 órájában, másodperceken belül feldolgozza. A résztvevő bankok szerint javult az ügyfelek felhasználói élménye miközben megteremtődött a tranzakciók és a díjak átláthatósága a teljes tranzakciós úton.
A kezdeményezést a partnerek 2022. április 28-án jelentették be, és 6 hónappal később már sikeres technikai tranzakciókról számoltak be. A 25 pénzintézet által támogatott kísérlet összhangban van többek között a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB), a Bázeli Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), az Európai Bizottság, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap iránymutatásaival.

A kísérleti üzem alatt eltérő valutaövezeti bankokból (pl. National Australia Bank, Australia and New Zealand Banking Group, a brazil Itaú Unibanco és a Lloyds Banking Group) érkező, a Swift GPI Instant szolgáltatáson keresztül küldött valós fizetési tranzakciókat dolgoztak fel, egyenlítettek ki és írtak jóvá a végső kedvezményezett ügyfél számláján néhány másodperc alatt.

A tranzakciók lebonyolításához a spanyol Iberpay fizetési szolgáltató azonnali átutalási platformját integrálták a Swift GPI trackerével, amely a nap 24 órájában, valós időben működik biztosítva ezzel a tranzakciók és a tranzakcós díjak nagyobb átláthatóságát.

A BBVA elégedett a kísérlet eredményével, és úgy nyilatkozott

„A kezdeményezés legfőbb előnyei közé tartozik a nemzetközi fizetések feldolgozásának lehetősége a nap 24 órájában, másodperceken belül, valamint a fizetések végponttól végpontig tartó nyomon követhetősége. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy javítsuk az ügyfelek felhasználói élményét, új felhasználási eseteket kínáljunk, és olyan innovatív szolgáltatásokat fejlesszünk ki, amelyek felveszik a versenyt az új szereplőkkel a fizetési ágazatban.”

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!