BankTechShow

SimpleTrends: Elektronikus fizetés a mesterséges intelligencia fényében

Szerző: | 2023. 10. 30. | Elektronikus fizetés, Események, Összes hír

Az OTP Mobil által megrendezett SimpleTrends konferencián a legújabb e-kereskedelmi, logisztikai és marketing trendeken túl az elektronikus fizetési innovációk és jövőbeli várakozások is helyet kaptak. Az eseményen több mint 40 előadó mutatott be hasznos tippeket, jó gyakorlatokat, megoldásokat, amelyekkel az e-kereskedők eredményesebben készülhetnek 2024-re.

A konferencia résztvevői megismerhették a vállalkozások növekedését segítő új, modern fizetési megoldásokat, a legújabb trendeket, továbbá a szakértők várakozásait a hazai elektronikus fizetés piac továbbfejlődésével kapcsolatban.

Dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese bemutatta, milyen trendek formálják az elektronikus fizetési piacot és ezek hogyan befolyásolhatják a hazai elektronikus kereskedők üzletmenetét. Előadásában kitért arra is, milyen eredményei lehetnek a jövő februártól kötelezően alkalmazandó új azonnali fizetési intézkedéscsomagnak (AFR 2.0) és az OTP Mobil hogyan segíti a webáruházakat a számlaalapú fizetési megoldások bevezetésében.

Az AFR 2.0-nak köszönhetően jövőre berobbanhat a QR-kódos fizetés, a fizetési kérelem, és az úgynevezett deeplinkes fizetés, így érdemes lesz a kereskedőknek az ebben rejlő lehetőségeket feltérképezni, amiben bátran támaszkodhatnak az OTP Mobil segítségére – tette hozzá dr. Al-Absi Gáber Seif.

A fizetési innovációk sorában a résztvevők megismerhették a HelloPay megoldásait is, amelyeket kifejezetten a vendéglátásban dolgozók igényeire fejlesztettek ki. Varga Norbert, a HelloPay vezérigazgatója elárulta azt is, egy olyan új fizetési megoldást vezetnek be, amelynek segítségével a Magyarországra érkező kínai turisták használhatják a WeChat Pay alkalmazásukat a hazai vendéglátók terminálján.

Azok az e-kereskedők, akik a globális piac felé szeretnének nyitni, fontos megismerniük a határon átnyúló elektronikus fizetési lehetőségeket és megoldásokat.

Ebben nyújtott segítséget Szabó Lívia Judit, a Moshulu Enterprise Partners-től, aki esettanulmányokon keresztül mutatta be, hogyan lehet kihasználni a modern fizetési rendszerek valódi erejét.

A nap folyamán a szakértők, Szabó Lívia Judit, Kovács Gergely (OTP Mobil), Orbán Tamás (Visa), dr. Varga Krisztián (Budapest Corvinus Fintech Center) a mesterséges intelligencia és az elektronikus fizetési rendszerek kapcsolatára, a kereskedőket segítő AI megoldásokra és a jövőre várható fizetési újításokra is kitértek az elektronikus fizetési kerekasztalban.

A beszélgetés során a szakértők kiemelték, a mesterséges intelligencia sokkal régebb óta velünk van, mint azt gondolnánk. Igaz, a hétköznapokban sokak számára a ChatGPT-n keresztül került kézzelfogható közelségbe, ám a fizetési rendszerekben már több mint két évtizede megtalálható – emelte ki Orbán Tamás. Az AI feladata a fizetési rendszerekben elsősorban a fizetési tranzakciók biztonságának megőrzése, a csalások kiszűrése – tette hozzá a Visa szakértője.

Kovács Gergely, az OTP Mobil szakértője kiemelte, a generatív AI kifejezetten hasznos megoldás lehet az e-kereskedők számára a marketing szövegek elkészítésében, chatbot kialakításában, vagy az adatbázisok kezelésében. Az ilyen formában megvalósuló hatékonyabb munkavégzés pedig versenyelőnyt jelenthet.

A kerekasztal résztvevői arra is kitértek, míg üdvözöljük a technológiai újításokat, a másik oldalon a vásárlók nemhogy nem használják a legújabb elektronikus fizetési megoldásokat, de még a bankkártyát sem.

Az MNB adatai szerint 100 fizetési tranzakcióból kb. 70 még mindig készpénzzel történik. Igaz, a szakértők azt is hozzátették, a következő években ennek az aránynak a jelentős csökkenésére számíthatunk, és 2030-ra már 50% alatti lesz.

Az azonnali fizetés kapcsán Kovács Gergely megjegyezte, 2024. február 1-től új időszámítás jön és nemcsak a QR-kódos fizetés, vagy a fizetési kérelem szélesebb körű elterjedésére, de az érintéses számlaalapú fizetés megjelenésére is számíthatunk, amelyek kényelem tekintetében felveszik a versenyt a meglévő kártya alapú megoldásokkal.

Fotó forrása: Simple Trends Konferencia

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!