2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2023.10.30.

SimpleTrends: Elektronikus fizetés a mesterséges intelligencia fényében

Szerző:

Kategóriák:

Az OTP Mobil által megrendezett SimpleTrends konferencián a legújabb e-kereskedelmi, logisztikai és marketing trendeken túl az elektronikus fizetési innovációk és jövőbeli várakozások is helyet kaptak. Az eseményen több mint 40 előadó mutatott be hasznos tippeket, jó gyakorlatokat, megoldásokat, amelyekkel az e-kereskedők eredményesebben készülhetnek 2024-re.

A konferencia résztvevői megismerhették a vállalkozások növekedését segítő új, modern fizetési megoldásokat, a legújabb trendeket, továbbá a szakértők várakozásait a hazai elektronikus fizetés piac továbbfejlődésével kapcsolatban.

Dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese bemutatta, milyen trendek formálják az elektronikus fizetési piacot és ezek hogyan befolyásolhatják a hazai elektronikus kereskedők üzletmenetét. Előadásában kitért arra is, milyen eredményei lehetnek a jövő februártól kötelezően alkalmazandó új azonnali fizetési intézkedéscsomagnak (AFR 2.0) és az OTP Mobil hogyan segíti a webáruházakat a számlaalapú fizetési megoldások bevezetésében.

Az AFR 2.0-nak köszönhetően jövőre berobbanhat a QR-kódos fizetés, a fizetési kérelem, és az úgynevezett deeplinkes fizetés, így érdemes lesz a kereskedőknek az ebben rejlő lehetőségeket feltérképezni, amiben bátran támaszkodhatnak az OTP Mobil segítségére – tette hozzá dr. Al-Absi Gáber Seif.

A fizetési innovációk sorában a résztvevők megismerhették a HelloPay megoldásait is, amelyeket kifejezetten a vendéglátásban dolgozók igényeire fejlesztettek ki. Varga Norbert, a HelloPay vezérigazgatója elárulta azt is, egy olyan új fizetési megoldást vezetnek be, amelynek segítségével a Magyarországra érkező kínai turisták használhatják a WeChat Pay alkalmazásukat a hazai vendéglátók terminálján.

Azok az e-kereskedők, akik a globális piac felé szeretnének nyitni, fontos megismerniük a határon átnyúló elektronikus fizetési lehetőségeket és megoldásokat.

Ebben nyújtott segítséget Szabó Lívia Judit, a Moshulu Enterprise Partners-től, aki esettanulmányokon keresztül mutatta be, hogyan lehet kihasználni a modern fizetési rendszerek valódi erejét.

A nap folyamán a szakértők, Szabó Lívia Judit, Kovács Gergely (OTP Mobil), Orbán Tamás (Visa), dr. Varga Krisztián (Budapest Corvinus Fintech Center) a mesterséges intelligencia és az elektronikus fizetési rendszerek kapcsolatára, a kereskedőket segítő AI megoldásokra és a jövőre várható fizetési újításokra is kitértek az elektronikus fizetési kerekasztalban.

A beszélgetés során a szakértők kiemelték, a mesterséges intelligencia sokkal régebb óta velünk van, mint azt gondolnánk. Igaz, a hétköznapokban sokak számára a ChatGPT-n keresztül került kézzelfogható közelségbe, ám a fizetési rendszerekben már több mint két évtizede megtalálható – emelte ki Orbán Tamás. Az AI feladata a fizetési rendszerekben elsősorban a fizetési tranzakciók biztonságának megőrzése, a csalások kiszűrése – tette hozzá a Visa szakértője.

Kovács Gergely, az OTP Mobil szakértője kiemelte, a generatív AI kifejezetten hasznos megoldás lehet az e-kereskedők számára a marketing szövegek elkészítésében, chatbot kialakításában, vagy az adatbázisok kezelésében. Az ilyen formában megvalósuló hatékonyabb munkavégzés pedig versenyelőnyt jelenthet.

A kerekasztal résztvevői arra is kitértek, míg üdvözöljük a technológiai újításokat, a másik oldalon a vásárlók nemhogy nem használják a legújabb elektronikus fizetési megoldásokat, de még a bankkártyát sem.

Az MNB adatai szerint 100 fizetési tranzakcióból kb. 70 még mindig készpénzzel történik. Igaz, a szakértők azt is hozzátették, a következő években ennek az aránynak a jelentős csökkenésére számíthatunk, és 2030-ra már 50% alatti lesz.

Az azonnali fizetés kapcsán Kovács Gergely megjegyezte, 2024. február 1-től új időszámítás jön és nemcsak a QR-kódos fizetés, vagy a fizetési kérelem szélesebb körű elterjedésére, de az érintéses számlaalapú fizetés megjelenésére is számíthatunk, amelyek kényelem tekintetében felveszik a versenyt a meglévő kártya alapú megoldásokkal.

Fotó forrása: Simple Trends Konferencia

Címkék: