2023.11.07.

Az OTP Mobil előrejelzése az elektronikus fizetési piacról

Szerző:

Hol tart az elektronikus fizetések piaca ma Magyarországon? Erre a kérdésre válaszolt dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese az októberben hetedik alkalommal megrendezett FinTechShow színpadán.

Az OTP Mobil ügyvezető-helyettese előadásának elején a VPOS (virtuális POS) trendek alakulását prezentálta a közönségnek – hisz ezen mutatók nélkül nem is érdemes a fizetési piacot vizsgálni. Az elmúlt három évben a VPOS elfogadóhelyek száma látványosan megugrott több mint duplájára; plusz 71 százalékos növekedést láthatunk a VPOS tranzakciók tekintetében, és ezzel együtt a forgalom is ugrásszerűen emelkedett.

A VPOS mellett a hazai POS forgalom alakulása is hasonlóan jó arányokat produkált az elmúlt három évben. Ebből is látszik, hogy Magyarországon a vásárlások digitalizációja fénysebességre kapcsolt az elmúlt időszakban, a koronavírus járványt követően. Külön érdekesség, hogy a POS-terminálok számát nem kellett kétszerezni ahhoz, hogy a forgalom duplázódjon.

Előremutató az adatok alapján, hogy a hirtelen jött digitalizáció által életre hívott fejlődés nem időszakos volt, és a felhasználók mind a mai napig a digitális megoldások felé húznak.

Alátámasztja ezt az is, hogy az ATM használat kapcsán nem látunk emelkedést, sőt látható, hogy a készpénzfelvételek száma csökken – bár a készpénzfelvételek összege nőtt valamelyest, de ez a trend magyarázható az inflációval is.

,,Észre kell venni, hogy digitális fizetésekben a világ élpiacába tartozik ez a meglehetősen kicsi ország.”

– mondta dr. Al-Absi Gáber Seif.

A SimplePay fizetések közel 70%-a ma már mobilról indul

Egészen elképesztő adat, hogy ha az online fizetéseket vizsgáljuk, a desktop környezetből indított vásárlások aránya ma már alig haladja meg a 30 százalékot. Persze erre a trendre lehetett számítani, de a visszaesés aránya a szakember szerint is látványos, sőt még nem tudjuk megjósolni, hogy az arány meddig csökkenhet a jövőben.

,,67 százalék a mobilról indított vásárlás és gyakorlatilag szinte kimutathatatlan a tabletről indított tranzakciók száma.”

– prezentálta az adatokat dr. Al-Absi Gáber Seif.

Az adatok teljesen világosan alátámasztják, hogy érdemes mobilra optimalizálni a pénzügyi szolgáltatást nyújtó szereplőknek. Ne felejtsük, hogy ez a 67 százalék jelentős növekedés, hiszen három évvel ezelőtt még csak 43 százalék volt ez az arány.

A mobilfizetés kapcsán azonban a bankoknak fokozottan kell figyelniük a felhasználói élmény tökéletesítésére, hisz az ügyfelek megtartása egy-egy hiba vagy negatív élmény hatására is meg tud inogni.

A SimplePay és SimpleBusiness forgalom és tranzakciószám kapcsán is emelkedésről tudott beszámolni az ügyvezető-helyettes, sőt az utóbbi termék kapcsán a nagyvállalati oldali bevezetésnek köszönhetően kiugró forgalmi növekedés mutatható ki 2023 Q2-ben.

SoftPOS nemzetközi körkép és várakozások

A SoftPOS tekintetében a fél világ az MPoC (Mobile Payments on COTS) szabványra vár, ami nagyrészt a meglévő PCI szabványokra fog támaszkodni. A szektor szereplői bíznak abban, hogy az MPoC szabvány 2024-ben tényleg teljeskörűen bevezetésre kerül.

Magyarországon kiemelkedően magas az érintéses fizetések aránya – 98 százalék. Régiókat vizsgálva ez nagyon magas szám, az élen járunk ezen a területen.

,,Ez a világ legtöbb táján nem így van, úgy gondoljuk, hogy ez egy óriási pozitívum.”

– ismerte el dr. Al-Absi Gáber Seif.

Fotón: dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese (Készítette: Kovács Dávid)

Azonnali átutalás itthon és külföldön

Az OTP Mobil ügyvezető-helyettese kiemelte, hogy Magyarország abszolút úttörő az azonnali átutalási rendszerek területén. Izgalmas lenne, ha az ebben való élenjárásunkkal példát és jó gyakorlatokat tudnánk mutatni az európai térségnek.

Az azonnali fizetések területén tanúi vagyunk nemzeti, lokális kezdeményezéseknek, ilyenek működnek már például a teljesség igénye nélkül Csehországban, Lengyelországban (utóbbiban egynél is több rendszer párhuzamosan), ugyanakkor minden afelé mutat, hogy összeurópai szinten is előbb-utóbb bevezetésre kerül egy páneurópai azonnali fizetési rendszer, ami az EU-s döntéshozatal függvényében kötelező lesz a tagországok számára.

Számlaalapú fizetési megoldást az OTP Mobil már alakulásának éve óta nyújt az online és offline kereskedők számára is.

Az OTP Mobil szerint világosan látszik, hogy a fizetési piac, illetve fizetési ökoszisztéma kialakítása stratégiai megközelítést kíván. Főleg egy nagyvállalat esetében végig kell gondolni, hogy egy cég részére a saját ügyfélköre milyen módon tud fizetést eszközölni – egyértelműen látszik, hogy ez ma már túlmutat a termináligénylésen.

,,Azt megerősítem, hogy fizetési kérelem megoldásunk már elérhető az OTP Mobilon keresztül. Az AFR 2.0-ra pedig nagyon nagy erőkkel készülünk.”

– mondta az OTP Mobil ügyvezető-helyettese.

Újabb mérföldkő

Dr. Al-Absi Gáber Seif örömmel tájékoztatta a FinTechShow résztvevőit, hogy a Simple-fiók felhasználóinak száma meghaladta a 3 milliót, illetve kiemelte, hogy a SimplePay nem vizsgálható önmagában, az az OTP Mobilon belül felépített ökoszisztéma része, úgy, ahogyan a Simple és a SimpleBusiness alkalmazások is.

,,Sokáig nem hitték el, hogy mi nem egy kizárólagos OTP brand vagyunk. Azért ez az elmúlt években világossá vált, hisz több felhasználónk van nem OTP-s regisztrált kártyával, a fejlesztéseinkkel pedig szeretnénk elérni minél szélesebb körhöz, bankfüggetlenül.”

Az innováció azonban nem áll meg házon belül, a kereskedői együttműködéseket ösztönözve Simple Felfedező funkcióval bővül az applikáció, amelynek lényege, hogy a felhasználók SimplePay kereskedői ajánlatokkal találkozhatnak. A felhasználói számok fényében ez hatalmas marketing támogatást biztosít az OTP Mobil partnereknek.

Címlapfotón dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese 2023. október 11-én a hetedik FinTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

Címkék: