BankTechShow

A Skype videoazonosítás nem elég biztonságos bankszámlanyitáshoz

Szerző: | 2017. 06. 16. | Hazai és EU-s jogszabályok, Összes hír, Szabályozás

A rövid, pillanatképszerű videó is becsapható, hát még ha gyenge minőségű fotóval párosul. Németországban három éve lehet videochates azonosítással pénzügyeket intézni, ám június 15-től a német hatóság szigorította a feltételeket. Mutatjuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

Németországban 2014 óta lehet videochates azonosítással többek között bankszámlát nyitni. Ám a felgyülemlett panaszok alapján június 15-től szigorította a szabályokat a német pénzügyi szervezetek állami felügyelete, a BaFin. A módosítást az iparág is támogatta, mert bár az azonosítás kicsivel tovább tarthat, a fogyasztói élményt nem rontja észrevehető mértékben.

Így szigorították a videoazonosítást

  • A teljes ügyfélazonosítási procedúra videóra vétele és visszakereshető tárolása legalább 5 évig.
  • A videoazonosítás End2End titkosítása és más biztonsági jellemzőkkel összevetése.
  • Nagyobb tárhelyigény banki oldalon, fogyasztói oldalon pedig kicsivel több türelem.

 

A legfontosabb részletek

A képfelvétel mellett a hangfelvétel is kötelező lesz. A felvétel közben a magánszemélynek amikor arra felkéri az azonosítást végző szakember, a személy azonosító dokumentumát fel kell mutatnia.

A videoazonosítást fehér fény alatt látható 3 biztonsági elempéldául az azonosításra szolgáló dokumentumon lévő hologram, lézerfotó, biztonsági nyomat – véletlenszerű kombinációjával végrehajtott ellenőrzés egészíti ki. Így csak olyan személyazonosító fogadható el, amin a fenti biztonsági elemek szerepelnek. Az ellenőrzés HD minőségű, nagyított képek vizsgálatával történik.

Nem fogadható el ezentúl a képsorozat, képernyőfotósorozat, mert nem ad megbízható támpontot az azonosításhoz.

Az előírt 5 éves tárolás és visszakereshetőség biztosítja, hogy szükség esetén minden egyes ügyfél azonossága ellenőrizhető legyen. Mindehhez nagyobb tárhely kell, nagyjából 10 MB azonosításonként. A hivatalos dokumentumokról nem takarható ki semmi a felvételen.

Ahogy a PSD2-nél is a biztonságos, az üzeneteket a tranzakciótól külön kezelő kommunikációs csatorna fontos, az azonosításnál ez még inkább kritikus elem. Az end-to-end titkosítás minimum 2048 bites titkosító kulccsal kell hogy történjen, így például a Skype vagy az IChat nem lesz a jövőben elfogadható kommunikációs csatorna.

A szabályozás automatizált érvényességvizsgálat és valószínűségelemző algoritmusok használatát is előírja. Kötelező lesz továbbá az azonosságot vizsgáló szakemberek képzése.

 

Eddig a szabályozás, most jöhet a gyakorlat

Az IDNow idejekorán lépett, az új szabályozásnak megfelelő megoldásait már ma is több bank alkalmazza. Szabadalma egy nagyfelbontású képelemző szoftver.  Üzleti termékkínálatát tárhelyszolgáltatással is kiegészíti, ezzel leveszi a bankok válláról a szerverpark bővítésével járó esetleges beruházást.

Az IDNow app iOS és Android platformon is elérhető, a fogyasztók elmondása alapján is az azonosítás mindössze 3 percet vesz igénybe.

videoazonosítás IDNow videochat

Az Erste Banknál már működik a videoazonosítás

2017. január 3-án Ausztriában az FMA (osztrák pénzügyi hatóság) jóváhagyta a video alapú ügyfél azonosítási technológia alkalmazását. Az Erste Group nem várt sokáig és január 23-án, elsőként indította el az online onboarding-ot az új ügyfelek részére.

A megoldás bevezetése innentől az Erste Group más országaiban könnyen megvalósítható lehet, függően a jogszabályi környezettől. Ezután még izgatottabban várjuk, hogy mit hoz számunkra itthon a pénzmosás elleni (AML) törvénymódosítási folyamat. Magyarországon 2017. június 26-án lép hatályba az új AML törvény. Vajon melyik hazai banknál nyithatunk majd először bankszámlát videochaten keresztül?

A cikk a Finextra írása alapján készült.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!