2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.03.02.

Idén újra tódulhat a tőke a fintech cégekbe

Szerző:

Kategóriák:

Bezuhantak a tavalyi befektetések az USA-ban és Európában, már ami a fintech cégeket illeti. Ez derül ki a KPMG és a PitchBook közelmúltban készült riportjából. Idén azonban újra meglódulhatnak a befektetésre szánt fintech pénzek.

 
fintech investments
 

Visszaesés 2016-ban

Az USA-ban 27 milliárd dollárról 12,8 milliárdra esett vissza a befektetések összértéke köszönhetően annak is, hogy tavaly a politikai és szabályozói környezet nem a legkiegyensúlyozottabb volt – írja a finextra.com a jelentésre hivatkozva.

Európában még rosszabb volt a helyzet: a 2015-ös 10,9 milliárd dollárhoz képest 2,2 milliárd dollárt fektettek csak be az elmúlt évben. De még az Egyesült Királyságban is jókora volt a visszaesés (2015: 4,6 mrd dollár versus 2016: 654 millió dollár), noha a befektetési volumen nem változott. Azonban a KPMG a Brexit ellenére továbbra is Londont tartja Európa fintech köldökének.

 

TOP 10 fintech befektetés Európában

2016 utolsó negyedévében a 10 legnagyobb európai fintech deal az alábbi szegmensekből jött:

  • A londoni székhelyű, alternatív befektetésekkel foglalkozó XIO Group felvásárolta az izraeli Meitav Dash befektetési társaságot.
  •  A 2012-ben alapított londoni székhelyű, a kisvállalkozások hitelezésével foglalkozó iwoca 57 millió dollár tőkebefektetést kapott a további növekedéséhez.
  • A 2015-ben alapított – szintén londoni székhelyű – és a digitális médiával foglalkozó cégek forgótőke finanszírozására specializálódott BillFront 34 millió dollár friss tőkével lett gazdagabb.
  • A fizetési tranzakciókra specializálódott PayPoint üzemelteti a legtöbb pénzbefizető automatát, amelyen keresztül pl.: feltölthetjük a prepaid egyenlegeinket, vagy befizethetjük számláinkat. Emellett kiskereskedelmi egységek számára komplett fizetési megoldást biztosítanak egyetlen eszközön (EPOS-on) keresztül.
  • A 2012-ben alapított Sonovate a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó társaságok számára kínál pénzügyi menedzsment platformot. Az újabb tőkebefetetés értéke legutóbb 17 millió dollár volt.
  • A gazdasági világválság következtében felértékelődött a kockázatkezelés szerepe a hagyományos pénzügyi szolgáltatóknál. A 2009-ben alapított OpenGamma ezt a momentumot felismerve indította el a kockázatkezelésre specializálódott megoldását, külön figyelmet fordítva a folyamatosan változó szabályozói kihívásoknak való megfelelésre.
  • A payment szegmens továbbra is megmozgatja a befektetők fantáziáját; a TOP10 fintech befektetésből négy a payment szegmensben valósult meg: iyzico, Flypay, IbanFirst (+PayPoint).
  • Számunkra az egyik érdekes megoldás a 2013-ban alapított, brüsszeli székhelyű IbanFirst, amely fintech startup a kis- és középvállalkozások (SME szegmens) számára nyújt pénzforgalmi szolgáltatásokat.

TOP 10 fintech befektetes
 

Kína, PSD2, blockchain pöröghetnek 2017-ben

A cikk kitér arra is, hogy a Nagy víz mindkét oldalán idén a PSD2-től, az insurtech-től és az olyan technológiai újdonságoktól várják a csodát, mint a blockchain és az IoT. Eközben Ázsiában, Kínával az élen, rekord magasságba szökött a befektetések összege: 8,6 milliárd dollár volt tavaly, ami kicsivel több mint 2015-ben.

 

Sikeres exit-ekre várva

A KPMG szakértője, Brian Hughes a fintech portálnak elmondta, az idei év sorsdöntő év lehet az USA-ban és a világon is. A várható exitek tovább fogják serkenteni a piacot.

Címkék:
blank
blank