Idén újra tódulhat a tőke a fintech cégekbe

írta | 2017.03.02. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

paytechshow mobilfizetes elektronikus fizetes mobiltarca

Bezuhantak a tavalyi befektetések az USA-ban és Európában, már ami a fintech cégeket illeti. Ez derül ki a KPMG és a PitchBook közelmúltban készült riportjából. Idén azonban újra meglódulhatnak a befektetésre szánt fintech pénzek.

 
fintech investments
 

Visszaesés 2016-ban

Az USA-ban 27 milliárd dollárról 12,8 milliárdra esett vissza a befektetések összértéke köszönhetően annak is, hogy tavaly a politikai és szabályozói környezet nem a legkiegyensúlyozottabb volt – írja a finextra.com a jelentésre hivatkozva.

Európában még rosszabb volt a helyzet: a 2015-ös 10,9 milliárd dollárhoz képest 2,2 milliárd dollárt fektettek csak be az elmúlt évben. De még az Egyesült Királyságban is jókora volt a visszaesés (2015: 4,6 mrd dollár versus 2016: 654 millió dollár), noha a befektetési volumen nem változott. Azonban a KPMG a Brexit ellenére továbbra is Londont tartja Európa fintech köldökének.

 

TOP 10 fintech befektetés Európában

2016 utolsó negyedévében a 10 legnagyobb európai fintech deal az alábbi szegmensekből jött:

  • A londoni székhelyű, alternatív befektetésekkel foglalkozó XIO Group felvásárolta az izraeli Meitav Dash befektetési társaságot.
  •  A 2012-ben alapított londoni székhelyű, a kisvállalkozások hitelezésével foglalkozó iwoca 57 millió dollár tőkebefektetést kapott a további növekedéséhez.
  • A 2015-ben alapított – szintén londoni székhelyű – és a digitális médiával foglalkozó cégek forgótőke finanszírozására specializálódott BillFront 34 millió dollár friss tőkével lett gazdagabb.
  • A fizetési tranzakciókra specializálódott PayPoint üzemelteti a legtöbb pénzbefizető automatát, amelyen keresztül pl.: feltölthetjük a prepaid egyenlegeinket, vagy befizethetjük számláinkat. Emellett kiskereskedelmi egységek számára komplett fizetési megoldást biztosítanak egyetlen eszközön (EPOS-on) keresztül.
  • A 2012-ben alapított Sonovate a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó társaságok számára kínál pénzügyi menedzsment platformot. Az újabb tőkebefetetés értéke legutóbb 17 millió dollár volt.
  • A gazdasági világválság következtében felértékelődött a kockázatkezelés szerepe a hagyományos pénzügyi szolgáltatóknál. A 2009-ben alapított OpenGamma ezt a momentumot felismerve indította el a kockázatkezelésre specializálódott megoldását, külön figyelmet fordítva a folyamatosan változó szabályozói kihívásoknak való megfelelésre.
  • A payment szegmens továbbra is megmozgatja a befektetők fantáziáját; a TOP10 fintech befektetésből négy a payment szegmensben valósult meg: iyzico, Flypay, IbanFirst (+PayPoint).
  • Számunkra az egyik érdekes megoldás a 2013-ban alapított, brüsszeli székhelyű IbanFirst, amely fintech startup a kis- és középvállalkozások (SME szegmens) számára nyújt pénzforgalmi szolgáltatásokat.

TOP 10 fintech befektetes
 

Kína, PSD2, blockchain pöröghetnek 2017-ben

A cikk kitér arra is, hogy a Nagy víz mindkét oldalán idén a PSD2-től, az insurtech-től és az olyan technológiai újdonságoktól várják a csodát, mint a blockchain és az IoT. Eközben Ázsiában, Kínával az élen, rekord magasságba szökött a befektetések összege: 8,6 milliárd dollár volt tavaly, ami kicsivel több mint 2015-ben.

 

Sikeres exit-ekre várva

A KPMG szakértője, Brian Hughes a fintech portálnak elmondta, az idei év sorsdöntő év lehet az USA-ban és a világon is. A várható exitek tovább fogják serkenteni a piacot.

paytechshow mobilfizetes elektronikus fizetes mobiltarca
PaytechShow mobilfizetes

Itt követhetsz minket:

ANDOR MÁRIÓ

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

PAYTECHSHOW 2.0

“paytechshow Mobiltarca mobilfizetes
Fókuszban Magyarország készpénzmentesítő intézkedései, elektronikus fizetési megoldásai és a legújabb nemzetközi fizetési trendek.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak