2019.04.09.

Újraazonosíthatja ügyfeleit a Revolut

Szerző:

Készülnek a „no deal” Brexitre a fintech cégek – legalábbis azok, amelyek az Egyesült Királyságban működnek. A német N26 aggódik a frissen megszerzett angliai banki licence miatt, az Egyesült Királyságban működő Revolut és TransferWise pedig megkezdték a felkészülést a vészforgatókönyvre. Az előbbi Litvániában, az utóbbi Brüsszelben talált új „otthonra” (és rugalmas szabályozóra). Ugyanakkor a „költözésnek” lehetnek árnyoldalai is. Erre hívta fel a figyelmet a Revolut a minap.

A Revolut a blogjában hívta fel ügyfelei figyelmét arra, milyen következményei lehetnek annak, ha nem születik megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között a kiválásról (no deal Brexit).

Ugrik a fintech cégek EU-s „útlevele”

A „drasztikus” szakítás hátrányosan érintheti a fintech cégeket, amelyek engedélyüket az Egyesült Királyságban szerezték meg és azt „passport”-álják. Ez annyit jelent, hogy az EU-n belül nem kell tagállamonként engedélyt szerezniük ahhoz, hogy nyújthassák szolgáltatásukat az Európai Unió más tagállamaiban.

Ha az EU és az Egyesült Királyság nem tudnak megállapodni a kiválás feltételeiről, akkor az Egyesült Királyságban megszerzett engedély passportálásra sem lesz lehetősége a fintech cégeknek, mint pl. a Revolutnak, vagy a TransferWise-nak.

Erre az esetre a legnagyobb fintech cégek úgy készülnek, hogy az EU „fintechbarát” tagállamában (ahol a szabályozó a legrugalmasabb és leggyorsabb) szerzik meg az új engedélyüket, hogy annak segítségével (passportálásával) nyújthassák továbbra is szolgáltatásukat.

Költözik a Revolut, a TransferWise az Egyesült Királyságból

A Revolut Litvániát találta a „legszerethetőbbnek” és ott alapította meg a Revolut Payments UAB társaságot, valamint szerzett banki engedélyt. A TrasferWise hasonló lépésre szánta el magát és megalapította a TrasferWise Europe SA/NV társaságot, amely Brüsszelben folyamodott pénzforgalmi engedélyért.

A TransferWise a blogján arról számolt be, hogy 2019. április 10-től már a TrasferWise Europe fogja kiszolgálni az EU-s állampolgárokat.

Káros mellékhatások

Ugyanakkor a Revolut felhívja arra az apró kellemetlenségre is a figyelmet, hogy azok az ügyfelek, akik a jogosítványukkal azonosították magukat a kártyaigénylés során, újra kell azonosítaniuk magukat. Ez azt jelenti, hogy az útlevelüket, vagy a személyazonosító okmányukat kell majd lefotózniuk és elküldeniük az applikáción keresztül. Erre viszont csak akkor lesz szükség, ha bekövetkezik a no deal Brexit.

Mindkét társaság megerősítette, hogy az ügyfelek semmit nem fognak tapasztalni a migrációból, a szolgáltatás fennakadásmentes lesz.

Címkék: