2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2022.07.22.

Viszlát Google Pay! Hello Google Wallet! Újrahúzta pénztárca-stratégiáját a Google

Szerző:

Kategóriák:

A napokban a Google Pay márkanevet felváltotta a Google Wallet. A keresőóriás idén májusban bejelentette, nem csupán névváltozásra kerül sor, hanem egy új pénztárca-stratégia bevezetésére is, ami hasonló az Apple megközelítéséhez. A Google elsődleges célja a mindennapi életünk egyszerűsítése azáltal, hogy a legszükségesebb igazolásokat, igazolványokat, kártyákat és jegyeket egyetlen helyen kezelhetjük, tárolhatjuk. A tárcában a fizetési kártyák, ajándék- és hűségkártyák mellett belépőket, utazási jegyeket is tárolhatunk.

A piaci vállalkozások egyre gyakrabban alkalmaznak digitális kártyákat belépésre, azonosításra, ezért egy olyan alkalmazásnak, ahol ezeket biztonságosan tárolhatjuk, kezelhetjük, ma már van létjogosultsága – mondta májusban a Google az I/O fejlesztői konferenciáján.

Azokban az országokban, ahol a hivatalos iratokat elektronikus formában is lehet tárolni, ott a Google Wallet teljesen kiválhatja a fizikai pénztárcát. Az Egyesült Államokban az Apple már több mint egy éve elkezdte a kísérleti projekteket ezen a területen, amihez most a Google igyekszik felzárkózni. A Google Pay alkalmazás frissítése után már a Google Wallet márkanév fog megjelenni 39 országban, többek között Magyarországon is.

A Google Wallet bevezetése több lépcsőben, és többféle módon valósul meg. Lesznek olyan országok, ahol a Google Pay válik Google Walletté, lesz ahol különálló alkalmazásként kerül bevezetésre. A Google Wallet kezdetben csak Androidon lesz elérhető és egyelőre az is valószínűnek tűnik, hogy a digitális személyazonosságunk igazolása, egyetlen eszközhöz kötődik majd.

Google_Wallet_infografika

Forrás: Google

Az Apple már a digitális személyazonosságon dolgozik

Az Apple tavaly júniusban, az éves nagy eseményén, a WWDC-n (Worldwide Developers Conference) bejelentette, a Közlekedésbiztonsági Hatósággal közösen dolgoznak a személyazonosító okmányok digitális verzióin. Tavaly ősszel már azt jelentette be a társaság, hogy a jogosítványt és a személyi igazolványt is hozzá lehet majd adni az Apple mobiltárca (Apple Wallet) alkalmazáshoz.

A digitalizált okmányokat a felhasználók a reptereken is használhatják érintésmentes személyazonosításra az Egyesült Államok nyolc államában. A személyazonosító okmányokat ugyanúgy lehet hozzáadni az Apple Wallet alkalmazáshoz, mint ahogy a bankkártyákat – osztotta meg korábban a CNBC.

A repülőtéren a felhasználóknak elegendő az iPhone telefonjukat, vagy az Apple Watch okosórájukat a személyazonosító terminálhoz hozzáérinteni, majd ezt követően a Közlekedésbiztonsági Hatóságtól kapott üzenetet biometrikusan (ujjlenyomattal [Touch ID], vagy arcfelismeréssel [Face ID]) jóváhagyni.

Az Apple a diákoknak már kínál mobilazonosításra épülő megoldást a felsőoktatási intézményekben, ahol a fizikai kártya (pl. diákigazolvány) helyett a mobiltelefonjukkal azonosíthatják magukat az épületekben, a kampuszon.

Növekszik a Google Wallet ökoszisztéma

A Google Wallet ökoszisztémához csatlakozó vállalkozások, szolgáltatók száma növekszik és ezáltal a Wallet szolgáltatásai egyre több helyen vehetők igénybe. Ezzel pedig a Wallet értékajánlata is erősebbé válik. Vannak olyan szállodák, amelyek digitális kulcsot adnak a szobákhoz, vagy vannak olyan autókulcsok, amelyek digitálisan (is) léteznek. Ezek szintén bekerülhetnek a mobiltárcába.

Címkék: