2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2017.06.09.

Az Amazon működését kezdték el másolni a bankok. Piacteret építenek

Szerző:

Kategóriák:

Az HSBC Bank az üzleti ügyfelei számára az üzletkötést, számlázást, üzletmenedzsmentet támogató, közösségi hálózatként is működő piacteret épít. Míg itthon a PSD2 értelmezése, az adatok tisztítása, struktúrálása az egyik legnagyobb kihívás, Európában egyre több bank tesz lépéseket alternatív bevételi forrásként az adatvagyon hasznosítására. Épülnek a digitális banki piacterek.

 

Az új ügyfélakvizíciós stratégia: hálózati effektus

A Connections HUB egy digitális piactér, ahol – egyelőre – az HSBC ügyfelei léphetnek kapcsolatba egymással. A bank a piactéren keresztül üzleti ügyfelei piaci növekedését segíti, de valójában új ügyfelekre pályázik. Egy sexy ökoszisztémát építene, amelynek extra szolgáltatásait csak a hálózathoz csatlakozott ügyfelek használhatják. Röviden: a hálózati effektusra építi új ügyfélakvizíciós stratégiáját az HSBC.

PSD2 HSBC digitális banki piactér

Az üzleti profil kitöltését követően indul a matchmaking és már kapjuk is a testreszabott ajánlatokat.  Amennyiben a felek üzleti érdekei passzolnak, a platform lehetőséget biztosít a szerződés digitális aláírásától kezdve, az ügyfelek digitális azonosításán át, a számlázásig és dokumentumkezelésig.

A platform az ügyfelek teljes üzletvitelét támogatja, s a beépített mesterséges intelligenciaés adatelemző szoftverek – pénzügyi,- likviditás menedzsment tanácsokat, előrejelzéseket, korai figyelmeztetéseket is adnak.

Az HSBC a harmadik bank, amelyik digitális piactér indítására szánta el magát. Az elmúlt hetekben először a Deutsche Bank jelentette be a szuperplatformját, majd jött a Rabobank a digitális azonosítási platformjával.

 

Így épül a jövő digitális bankja

Az HSBC stratégiai célkitűzése, hogy mindig a legfejlettebb technológiai megoldásokat alkalmazza.  Több mint egy éve elérhető 15 millió brit ügyfele számára a hangalapú, szeptember óta pedig az arcfelismerésre épülő azonosítás.

Következő lépésűk az alacsony jövedelmű befektetőknek automatizált vagyonmenedzsment tanácsadó, robo-advisor szolgáltatás bevezetése lesz. Emellett a bank belevágott a regtech világba is és a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat fejlesztő Ayasdi céggel partnerségben automatizálja a pénzmosási kísérletek feltárását.

A banknál – a Morgan Stanley-hez hasonlóan – a munkaerő fejlesztés (HR) fókuszában a mesterséges intelligencia, prediktív adatelemzési technológiákban jártas szakemberek állnak. A technológiai iparágak gyakorlatát tudatosan hasznosítva létrehozta a Technology Advisory Board-ot, amelynek tagjai között találunk blockchainnal, kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó vezetőket, vagy az eBay felsővezetőjét.

Címkék: