Az Amazon működését kezdték el másolni a bankok. Piacteret építenek

írta | 2017.06.09. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír, Szabályozás

amazon psd2 bankok
Fintechshow 6.0

Az HSBC Bank az üzleti ügyfelei számára az üzletkötést, számlázást, üzletmenedzsmentet támogató, közösségi hálózatként is működő piacteret épít. Míg itthon a PSD2 értelmezése, az adatok tisztítása, struktúrálása az egyik legnagyobb kihívás, Európában egyre több bank tesz lépéseket alternatív bevételi forrásként az adatvagyon hasznosítására. Épülnek a digitális banki piacterek.

 

Az új ügyfélakvizíciós stratégia: hálózati effektus

A Connections HUB egy digitális piactér, ahol – egyelőre – az HSBC ügyfelei léphetnek kapcsolatba egymással. A bank a piactéren keresztül üzleti ügyfelei piaci növekedését segíti, de valójában új ügyfelekre pályázik. Egy sexy ökoszisztémát építene, amelynek extra szolgáltatásait csak a hálózathoz csatlakozott ügyfelek használhatják. Röviden: a hálózati effektusra építi új ügyfélakvizíciós stratégiáját az HSBC.

PSD2 HSBC digitális banki piactér

Az üzleti profil kitöltését követően indul a matchmaking és már kapjuk is a testreszabott ajánlatokat.  Amennyiben a felek üzleti érdekei passzolnak, a platform lehetőséget biztosít a szerződés digitális aláírásától kezdve, az ügyfelek digitális azonosításán át, a számlázásig és dokumentumkezelésig.

A platform az ügyfelek teljes üzletvitelét támogatja, s a beépített mesterséges intelligenciaés adatelemző szoftverek – pénzügyi,- likviditás menedzsment tanácsokat, előrejelzéseket, korai figyelmeztetéseket is adnak.

Az HSBC a harmadik bank, amelyik digitális piactér indítására szánta el magát. Az elmúlt hetekben először a Deutsche Bank jelentette be a szuperplatformját, majd jött a Rabobank a digitális azonosítási platformjával.

 

Így épül a jövő digitális bankja

Az HSBC stratégiai célkitűzése, hogy mindig a legfejlettebb technológiai megoldásokat alkalmazza.  Több mint egy éve elérhető 15 millió brit ügyfele számára a hangalapú, szeptember óta pedig az arcfelismerésre épülő azonosítás.

Következő lépésűk az alacsony jövedelmű befektetőknek automatizált vagyonmenedzsment tanácsadó, robo-advisor szolgáltatás bevezetése lesz. Emellett a bank belevágott a regtech világba is és a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat fejlesztő Ayasdi céggel partnerségben automatizálja a pénzmosási kísérletek feltárását.

A banknál – a Morgan Stanley-hez hasonlóan – a munkaerő fejlesztés (HR) fókuszában a mesterséges intelligencia, prediktív adatelemzési technológiákban jártas szakemberek állnak. A technológiai iparágak gyakorlatát tudatosan hasznosítva létrehozta a Technology Advisory Board-ot, amelynek tagjai között találunk blockchainnal, kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó vezetőket, vagy az eBay felsővezetőjét.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!