2023.01.25.

2023-ban új versenytársat kaphat az Apple Pay

Szerző:

Az év második felében érkezhet az Apple Pay és a PayPal riválisa, a legnagyobb amerikai bankok közös digitális tárca megoldása – írta a napokban a The Wall Street Journal. Az új digitális tárcával a kártyaadatok megadása nélkül fizethetnek majd a felhasználók a webáruházakban.

Ismét összefognak a legnagyobb bankok

Közös digitális tárcán dolgozik a Wells Fargo, Bank of America, JPMorgan Chase és négy további bank, a Capital One, a PNC Financial Services, a U.S. Bankcorp és a Trust Financial Corp. Az utóbbi négy bank tulajdonolja az Early Warning Services (EWS) társaságot is, amely a közös digitális tárca üzemeltetéséért lesz felelős.

Az EWS-hez tartozik a pénzküldésre specializálódott Zelle mobilalkalmazás is, amit

2017-ben azért indítottak el a bankok, hogy versenytársat teremtsenek a területen fintech szupersztárnak számító Venmonak és Cash Appnak.

A bankok kezdeményezése olyan jól sikerült, hogy a Zelle mobilappon keresztül indított pénzküldések forgalma meghaladja a Venmo és a Cash App együttes forgalmát – írta a Forbes 2022 őszén.

Az új digitális tárca a Zelle-től függetlenül működik majd és várhatóan az év második felében lesz elérhető – közölte az EWS.

Cél az irányítás visszaszerzése

Az új digitális tárca célja, hogy felvegye a versenyt az olyan tárcákkal, mint például az Apple Pay, vagy a PayPal.

A bankok attól tartanak, hogy a digitális tárcát üzemeltetők átveszik az irányítást az ügyfélkapcsolatok felett és emiatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A bankok elsősorban az Apple-t tartják a legnagyobb veszélynek, amely már nemcsak fizetési, hanem pénzügyi szolgáltatásokat (pl. részletfizetési megoldásokat) is kínál az ügyfeleknek.

Az új digitális tárca mögött felsorakozó bankok úgy becsülik, várhatóan 150 millió betéti és hitelkártyát regisztrálnak majd a tárcába. Az új digitális tárcával a kártyaadatok megadása nélkül fizethetnek majd a vásárlók, de ennek a részletei még nem tisztázottak.

apple pay mobiltarca google pay

Kiszivárgott az Apple következő nagy dobása. Jön a részletfizetési lehetőség, az Apple Pay Later | 2021.07.04.

Az Apple új szolgáltatáson dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy az Apple felhasználók részletekben fizethessék ki vásárlásaik ellenértékét – írta meg a Bloomberg tegnap. Az Apple hitelkártya (Apple Card) bevezetése után várható volt, hogy a társaság kijön majd a Buy Now Pay Later (BNPL) fizetési lehetőséggel is. Az új szolgáltatás neve: „Apple Pay Later” lesz, amit a társaság a Goldman Sachs befektetési bankkal közösen vezet majd be.

Zajlik a szupertárca csata

Ha jelentős számú kereskedő fogadja el az új digitális tárcát és a felhasználók körében is népszerűvé válik, akkor további fizetési lehetőségeket is elérhetővé tesznek majd a tárcában. Az egyik ilyen megoldás lehet a közvetlenül a bankszámláról (ún. számlaalapú) történő fizetések engedélyezése.

Az új digitális tárcába Visa és Mastercard kártyákat lehet majd regisztrálni, de az EWS más kártyatársaságokkal (pl. Discover) is megkezdte a tárgyalásokat.

A Zelle sikere optimizmusra adhat okot, ugyanakkor a JPMorgan Chase önálló digitális tárca kezdeményezése óriásit bukott, ami óvatosságra intheti a bankokat

– véli a FinTechZone.

Kérdés, meg lehet-e verni a közel 25 éves PayPal-t, vagy a 2014-ben debütált Apple Pay-t, amelyek napjainkban már a szupertárca megvalósításán dolgoznak.

A szupertárca stratégiáról, a titkos összetevőkről is szó lesz 2023. április 20-án a PayTechShow-n, amit immár negyedik alkalommal rendez meg a FinTechZone csapata.

chase pay mobiltarcak harca mobilfizetes

Miért bukott bele a mobiltárcák csatájába a világ egyik legnagyobb bankja? | 2021.03.11.

Az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a világon az ötödik legnagyobb banknak számító JPMorgan Chase március végén megszüntetni a Chase Pay digitális pénztárca alkalmazást. Az okok között találhatjuk, hogy az Egyesült Államokban a kereskedők nem voltak nyitottak a bank fizetési megoldására. A JPMorgan Chase a digitális pénztárca legnépszerűbb funkciót beolvasztja a mobilbanki alkalmazásába.

Fotó forrása: CDPiC – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék: