BankTechShow

3 alaptrend, amely felforgatja a bankszektort a következő években

Szerző: | 2021. 12. 30. | API bankolás, Fintech kitekintő, Open banking, Összes hír

A teljes bankszektor működését, a bankolás jövőjét, a fintech ökoszisztéma fejlődését fogja alapvetően meghatározni három alaptrend. Ezek az alaptrendek kihatással lesznek az új digitális pénzügyi technológiák terjedésére, az adatvezérelt pénzügyi szolgáltatások megerősödésére és a pénzügyi közvetítői modell átalakulására. A három alaptrend: az API-gazdaság növekedése, az Open Finance bevezetése és a Bank-as-a-Service modellek terjedése.

#1 API-gazdaság növekedése

Az API lehetővé teszi, hogy két alkalmazás, szoftver zökkenőmentesen kommunikáljon – és adatokat osszanak meg – egymással. Az API-k azért jöttek létre, hogy digitális hidat képezzenek olyan alkalmazások között, amelyek nem tudtak egymással kommunikálni.

Az API használatának terjedésével a bonyolult szoftvereket (ú.n. monolitikus rendszereket) kisebb egységekre, ú.n. konténerekre, mikro alkalmazásokra bontották le, amelyek között a kapcsolatot az API, az alkalmazás (programozási) felület biztosítja. Az API-n keresztül meghívhatunk más programokat valamilyen funkció elvégzésére, vagy adatok lekérdezésére, amelynek eredményét API-n keresztül visszakapjuk.

Az API-kat a 2000-es évek elején először a technológiai cégek – pl. a Google, PayPal, Amazon stb. – kezdték el használni jellemzően azért, hogy gyorsabban tudjanak fejleszteni és növeljék rendszereik hibatűrését. Mára a legtöbb cég API-kon keresztül kapcsolja össze az üzleti szoftvereit.

Az EU-ban a szabályozó felismerte, a pénzügyi szektor hatékonyságát, innovációs képességét úgy lehetne növelni, ha kötelezővé teszi – elsőként – a bankok számára nyílt API-k használatát. Ennek az alapjait fektette le az EU a PSD2-ben (a Második Pénzforgalmi Irányelvben), aminek eredménye a nyílt bankolás (Open Banking) lett.

Az API-gazdaság (API economy) az üzleti modellek és gyakorlatok összességét jelenti, amelyek az API-k használata köré szerveződnek a mai digitális gazdaságban.

#2 Open Finance bevezetése

Az Open Finance a nyílt bankolás (Open Banking) következő szintje, ami azt jelenti, hogy a bankszámla (pénzforgalmi számla) mellett, várhatóan további pénzügyi termékekhez, szolgáltatásokhoz is biztosítani kell a hozzáférést harmadik feles szolgáltatók számára (pl. megtakarítási-, értékpapír-, hitelszámlához stb.). Ez a lépés az alábbi előnyökkel járna a felhasználók számára:

  • nagyobb kontrollt kapnának a pénzügyi adataik felett és eldönthetnék, a pénzügyi adataikat milyen szolgáltatókkal kívánják megosztani, amiért cserébe ellentételezésre számíthatnak.
  • Sokkal jobb, tudatosabb pénzügyi döntéseket hozhatnak a felhasználók. Olyan új szolgáltatások válhatnak elérhetővé számukra, amelyek a különböző pénzügyi szolgáltatóknál vezetett számláik, igénybe vett pénzügyi szolgáltatásaik alapján – minden adatot figyelembe véve – a legmodernebb technológiák segítségével átfogó, valóban személyre szabott tanácsokat, hasznos tippeket, javaslatokat adnának.
  • A pénzügyi termékek, szolgáltatások szélesebb skálája nyílik meg a felhasználók számára. A független harmadik feles online pénzügyi közvetítők többfajta pénzügyi termékre hívhatják fel a felhasználók figyelmét. Olyanokra is, amelyek például nem elérhetők a felhasználó pénzügyi szolgáltatóinál. A felkészültebb, tudatosabb felhasználók pedig jobban diverzifikálhatják a pénzügyi portfóliójukat.

#3 Bank-as-a-Service modellek terjedése

A nyílt bankolás (Open Banking) hamarosan a teljes pénzügyi szektorra, illetve szolgáltatás palettára is kiterjed és létrejön az Open Finance, ami beágyazódik a digitális ökoszisztémákba, az iparági határokat összemosó platformokba. Ezekben a digitális ökoszisztémákban a pénzügyi szolgáltatások az üzleti folyamatokba beágyazott módon jelennek meg a Banking-as-a-Service (BaaS) modelleknek köszönhetően.

A Bank-as-a-Service egy olyan működési modell, amelyben komplett banki folyamatokat szolgáltatásként lehet igénybe venni felhőből, API-n keresztül. Ennek a hátterét – a szabályozói megfelelést, a szabályozói elvárásokat teljesítő infrastruktúrát – bank biztosítja harmadik feles szolgáltatóknak, amelyek ezáltal pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak ügyfeleiknek az üzleti folyamataikba beágyazott módon (“embedded finance”).

A BaaS modellek kötőeleme az API-k, építőkockái a mikroszolgáltatások (microservices), katalizátora a konténerizáció, környezete pedig a felhő.

A BaaS új megközelítést kínál a bankoknak, amelynek segítségével a digitális gazdaságban új üzleti modelleket alakíthatnak ki. Az API-gazdaság és a szabályozói akarat (Open Banking, Open Finance) felgyorsította a hagyományos banki modellek átalakulását, a pénzügyi szektor demokratizálódását, aminek a következménye a BaaS modellek térnyerése lesz középtávon.

További részletek a „Nyílt bankolás Magyarországon. Megoldások és lehetőségek” c. kiadványban, amelyben bemutatjuk, milyen új megoldások, szolgáltatások születnek az alaptrendeknek köszönhetően.

Címlapfotó: stock.adobe.com by HQUALITY | Licence: FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!