BankTechShow

Itt az idei év 5 legolvasottabb fintech cikke

Szerző: | 2021. 12. 31. | Digitális pénzügyek, Fintech kitekintő, Összes hír

Míg a nemzetközi piacokon az idei év sláger témája a BNPL, a „Buy Now, Pay Later” (Vásárolj most, fizess később!) volt, itthon a Google Pay vitte a prímet. A hazai Androidos közösség üdvözölte a GPay megjelenését a hazai bankok (egy részének) kínálatában és annak is külön örültek, hogy elérhetővé vált (végre) a GPay mobilalkalmazás is. Az idei év meghozta a közel 10 éve várt áttörést az érintéses mobilfizetésben és a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma átlépte az 1 milliót az MNB legfrissebb adatai szerint. Ugyanakkor továbbra is igaz, hogy a digitális (pénzügyi) újításokkal szemben a hazai társadalom meghatározó része bizalmatlan, ami elsősorban az ismerethiányra vezethető vissza – mutatott rá a Mastercard a Digitális Fizetési Indexben. Az év végéhez közeledve a nemzetközi színtéren sokasodtak a metaverzummal kapcsolatos bejelentések, itthon pedig dr. Vinnai Balázs és Pecsenye Roland bejelentéseire figyelt oda a pénzügyi szektor. Ők lettek a meghatározó arcai az új digitális bank felépítésének, egy digitális banki ökoszisztéma megteremtésének. Mielőtt elmerülnénk az idei év szakmai elemezgetésében, előjátékként bemutatjuk, melyik volt az 5 legolvasottabb cikk a FinTechZone-on.

#1 Hogyan használhatjuk a Google Pay-t Magyarországon?

Igaz, a GPay idén tavasszal jelent meg az első hazai banknál, valójában tavaly év végén a Revolut, Wise, Curve és Monese fizetési kártyával rendelkező hazai felhasználók már kipróbálhatták a Google Pay-t. Nem voltunk rest és elsőként mutattuk be tavaly év végén, hogyan lehet használni az új mobilfizetési megoldást Magyarországon. Elolvasom a cikket.

Az idei évben folyamatosan nyomon követtük a GPay-jel kapcsolatos legfontosabb bejelentéseket, tudnivalókat, majd év végén a CIB Bankkal közösen egy átfogó cikksorozatot indítottunk a Google Pay-jel és az érintéses mobilfizetéssel kapcsolatban.

#2 Fontos! 2021.01.01-től új szabályok szerint kell fizetni az interneten

Jelentősen átalakította az internetes fizetési szokásainkat az idén év elejétől kötelezően alkalmazandó többlépcsős ügyfélazonosítás. Az Európai Unió határain belül működő kereskedőknél, illetve szolgáltatóknál történő internetes bankkártyás vásárlások – biztonsági okokból – 2021. január 1. napjától meghatározott esetekben csak kétlépcsős azonosítást követően mennek végbe.  Elolvasom a cikket.

Január első heteiben többen is azzal szembesültek, hogy elutasításra került az online bankkártyás fizetésük. Egyrészt a felhasználók egy része nem készült fel időben és nem tette meg a szükséges lépéseket a kártyakibocsátó bankjánál, másrészt – az iparági szakemberek szerint – a hazai implementáció nem sikerült túl ügyfélbarátra a nemzetközi megoldásokhoz képest. Az utóbbival kapcsolatban a szakemberek a PayTechShow 2.0-án kifejtették, egységesen javítani kellene az ügyfélélményen.

“Bár az ügyfelek többsége néhány hónap alatt megszokta az új fizetési folyamatot, az értékajánlaton, ügyfélélményen folyamatosan javítani szükséges”

– mondta el dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese.

#3 Íme, melyik banknál mikor lesz Google Pay

Év elején körinterjú keretében megkérdeztük a hazai banki felsővezetőket, mikor tervezik bevezetni a Google Pay-t. Ez sokakat izgatott és voltak, akik csalódtak, hogy a bankjuknál nincs tervben a GPay bevezetése. Mindenesetre év elején a CIB Bank, a Takarékbank és az Erste Bank bejelentették, bevezetik 2021-ben a Google Pay-t (és ezt meg is tették). Év közben csatlakozott hozzájuk a GRÁNIT Bank és az UniCredit Bank is.  Elolvasom a cikket.

Nagyon sokan várják, hogy az OTP Bank is bevezesse a Google Pay-t, ám ezzel kapcsolatban a bank szűkszavúan és diplomatikusan nyilatkozik. Nekünk az a várakozásunk, hogy az OTP Bank 2022-ben elérhetővé teszi a GPay-t

#4 Erste Bank: “A George már a spájzban van.” Új digitális banki ökoszisztéma születik

Idén debütált az Erste Bank új digitális banki platformja, a George. A nyitott platform bevezetésével a bank egy digitális ökoszisztéma alapjait is lerakta. Év elején a várakozásokról Harmati Lászlóval, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.  Elolvasom a cikket.

Az év folyamán többször is foglalkoztunk azzal, mit jelenthet a digitális ökoszisztéma modell a bankok számára és mit tanulhatnak a bankok, a pénzügyi szolgáltatók a BigTech cégektől. A FinTechShow 5.0-án a McKinsey partnere bemutatta a legfontosabb tudnivalókat, mi pedig elkészítettük a „Digitális ökoszisztémák. A jövő szolgáltatói” c. kiadványt, amelyben a BigTech modelleket elemeztük.

#5 Lépett a kormány: 2021. január 1-től minden online kassza mellett lesz elektronikus fizetés. Drasztikus változások jönnek?

A kormány döntése értelmében az online kasszát használó kereskedők 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét. Ez a döntés jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2021-ben még több kereskedőnél, szolgáltatónál fizethettünk elektronikusan. Míg 2020. végén 123 ezer helyen lehetett bankkártyával fizetni, 2021. szeptember végén már több mint 155 ezer helyen. A kihelyezett POS terminálok száma 203 ezerről 236 ezerre nőttElolvasom a cikket.

Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a piaci folyamatok, azon belül is a Mastercard által elindított Doppio program, is jelentősen hozzájárult a növekedéshez.

„A Doppio programnak is köszönhetően jelentősen, mintegy 100,000 terminállal nőtt a kártyaelfogadó terminálok száma Magyarországon az elmúlt két évben, ez a növekedés pedig az egyik legnagyobb Európában. Az infrastruktúra fejlesztési programot 2019 őszén indította el a Mastercard annak érdekében, hogy három év alatt megduplázzák a hazai kártyaterminálok számát”

– osztotta meg a Mastercard a FinTechZone-nal.

A hazai elektronikus fizetési piac átalakulásával nemcsak a PayTechShow 2.0 konferencián, hanem a „Magyarország elektronikus fizetési térképe. Útmutató a ma és a holnap elektronikus fizetési megoldásaihoz” c. kiadványban is foglalkoztunk.

Címlapfotó forrása: Google

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!