2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.12.05.

3 év és a vízvezetékszerelőt is bankkártyával fizethetjük Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

A napokban elstartolt a Mastercard 2022 végéig tartó Infrastruktúra Fejlesztési Programja, amelynek keretében a kártyatársaság megduplázná a kártyaelfogadó eszközök számát Magyarországon. A program végére minden online pénztárgép mellett lehet majd újfajta okosterminál, és a vízvezetékszerelők mobilja is bankkártyás fizetésre alkalmas eszközzé válhat. Új konstrukciók, új terminálok és átláthatóbb piaci viszonyok jöhetnek a bankkártyás fizetés terén. A Mastercard legfrissebb programjának részleteibe hallgattunk bele tegnap a Millásreggeliben.

Röviden:

 • 2019. november 29-én elstartolt a Mastercard Infrastruktúra Fejlesztési Programja.
 • A program célja, hogy 3 éven belül megduplázzák a kártyaterminálok számát Magyarországon.
 • A jelenlegi 145 ezer darabról 300 ezerre növekedhet a terminálok száma 2022 végére.
 • Jelenleg 230 ezer online kassza van Magyarországon, de közel 40%-nál nincs elektronikus fizetési lehetőség.
 • Az MNB korábbi hasonló kezdeményezései nem voltak sikeresek Magyarországon, mivel a kisebb kereskedők ellenérdekeltek voltak a jövedelmük fehérítésében.
 • Az online pénztárgép program sikere megalapozhatja a mostani program sikerét is.
 • A szolgáltató szektorban, a kisiparosoknál, a mesterembereknél, a mikro- és kisvállalkozásoknál jelentős tere van a fejlődésnek.
 • Hamarosan a vízvezetékszerelő mobiltelefonja is kártyaelfogadásra alkalmas eszközzé válik.
 • A programra mintegy 2 milliárd forintot fordít a Mastercard Magyarországon.

A program három fő célja:

 1. 3 napra lecsökkenjen a bankkártya terminálhoz jutás ideje a terminál igényléstől a kihelyezésig úgy, hogy a teljes ügyintézési folyamat elektronikus úton valósuljon meg.
 2. Legyenek szektorspecifikus megoldások, pl. a mesterembereknek ne kelljen plusz terminált magukkal vinni. A kereskedők számára Magyarországon elérhető terminálok és fizetési megoldások palettája tovább bővüljön.
 3. Legyenek szektorspecifikus árajánlatok is (pl. szezonalitás figyelembe vétele) és olyan oldalak, amelyeken keresztül egyszerűen és gyorsan össze lehessen hasonlítani az ajánlatokat.

A jelenlegi helyzet: “eltérő gondolkodásra lenne szükség”

Az MNB adatai szerint a bankkártya terminálok száma 2019 nyarán 147 ezer volt, ami a NAV-hoz bekötött online pénztárgépek számához képest továbbra is elmarad, így az online pénztárgépre kötelezett üzletek jelentős részében nem lehet bankkártyával fizetni. Emellett a mikro- és kisvállalati-, valamint egyéni vállalkozói szektorban van a legnagyobb lemaradás a kártyaelfogadás terén.

A Magyarországon működő kártyaelfogadók üzleti modellje és gyakorlata kevéssé fókuszál a kisvállalkozásokra, emiatt sem a terminálok beszerzésének folyamata, sem az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások kínálata nem volt e szegmens igényeire szabva.

A Mastercard szerint ahhoz, hogy a piac sikeresen meg tudja szólítani ezt a szektort, a jelenlegitől eltérő üzleti gondolkodásra van szükség.

A hazai elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok darabszáma összesen
[megjegyz.: pirossal jelöltük a Mastercard Infrastruktúra Fejlesztési Programjának lehetséges hatását a kártyaelfogadó terminálok/eszközök számára]

Forrás: az MNB pénzforgalmi táblakészlete és a FinTech Group szerkesztése alapján

Az elmúlt 5 évben, 2015-2019 között 50%-kal nőtt a kártyaelfogadó terminálok száma a fizikai kereskedőknél. Ha a Mastercard programja sikeres lesz, akkor 3 év alatt 200%-os növekedésnek lehetünk tanúi, aminek egyik következménye a magyar társadalom fizetési szokásaiknak drasztikus átalakulása lehet. A Mastercard programja valószínűleg válasz is az MNB azonnali fizetési projektjére, ami várhatóan 2020. március 2. napján elindul.

blank

Fotó: Square Press&Media, squareup.com

A Mastercard programjának lépései

A program az alábbi lépéseken keresztül tervezi a cél megvalósítását, a hazai piacon működő elfogadók támogatása révén:

 • Hatékony terminál igénylési és telepítési folyamat: olyan új terminál igénylési és telepítési folyamat kialakítása, amely révén a kereskedők egyszerűbben és gyorsabban juthatnak bankkártya terminálhoz.
 • Piaci szegmensekre szabott terminálok: a kisvállalkozói szektorra szabott, különböző igényeket kielégítő és korszerű bankkártya terminálok bevezetése Magyarországon.
 • Értékesítési támogatás: a kisvállalkozói szektorra és annak szegmenseire szabott értékesítési és marketing tevékenység megvalósítása.
 • Nettó növekedés jutalmazása: azon elfogadók jutalmazása, amelyek nettó növekedést érnek el a kereskedőkhöz kihelyezett bankkártya terminálok számában és használatában.

FinTechZone vélemény

Az a jövedelem költhető el készpénzhelyettesítő megoldással (pl. bankkártyával), amelyiket bankszámlára utalnak. Amíg a jövedelmet készpénzben is adhatják, addig a társadalom egy meghatározó része számára a bankkártyás fizetés irreleváns marad.

A Bankszövetség épp novemberben publikálta a hazai készpénzállományt visszaszorító gyakorlati javaslatcsomagját 9 pontban, amelynek megvalósítása komoly eredményeket hozhat meglátásunk szerint.

Cover fotó forrás: pxfuel.com. Licence: Creative Commons Zero – CC0

Címkék:
blank
blank