BankTechShow

Bankkártyával, vagy bankszámlával fizetnek majd jövőre a magyarok?

Szerző: | 2019. 12. 09. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Összes hír

„Bankkártyával, vagy bankszámlával fognak fizetni a jövőben a magyarok?” A gyorsfizetési megoldásokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, a várakozásokról és a jövő tavasszal induló azonnali fizetésről beszélgettünk Al-Absi Gáberrel, az OTP Mobil Kft. ügyvezető igazgató-helyettesével.

1. Idén nyáron indult a SimplePay három új gyorsfizetési móddal, a QR-kódos gyorsfizetéssel, a Push értesítéses gyorsfizetéssel és az in-app gyorsfizetéssel. Milyen hasonló példákat láttatok a világban, amelyek tapasztalatait figyelembe vettétek?

Al-Absi Gáber: Elég csak a QR-kódos fizetési módra gondolnunk és az ázsiai piacon való térnyerésére. Az ott látható trendeket mindenképp érdemes megvizsgálni, hiszen itt a legmagasabb az aránya ennek a fizetési módnak. Kínában például több megoldás is létezik a QR-kód alkalmazására, így a kisebb és a nagyobb piaci szereplők egyaránt megtalálhatják a számukra legmegfelelőbbet, ez pedig különösen szimpatikus nekünk.

Persze ezen kívül törekedtünk a globális szereplők megoldásait is figyelembe venni a tervezés során, mindegyikre találni egy-egy figyelemreméltó nemzetközi példát.

Fotón: Al-Absi Gáber, az OTP Mobil Kft. ügyvezető igazgató-helyettese

Összességében elmondható, hogy

egy komplex, többcsatornás megoldást szerettünk volna kialakítani, így mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebbet.

2. Melyek az eddigi SimplePay gyorsfizetési tapasztalatok? Hogyan fogadták a kereskedők és a vásárlók az újításokat?

Al-Absi Gáber: A nyáron bevezetett in-app, QR-kódos és push üzenetes gyorsfizetési megoldások új dimenziót nyitnak az online kártyamentéses fizetések világában. Eddigi tapasztalataink szerint a felhasználók egyre inkább nyitottak a különböző alternatív fizetési megoldásokra, de ezek mellett továbbra is van tér a hagyományosoknak.

Mi mindig azt hangsúlyozzuk, hogy a kereskedőknek meg kell találniuk és be kell építeniük a vásárlóiknak leginkább megfelelő fizetési opciókat.

Azt tapasztaljuk, hogy az igény sokszor hamarabb megmutatkozik a felhasználói oldalon,

ezért sok esetben tudástranszfert is biztosítunk a SimplePay közel 7000 partnerének azzal kapcsolatban, hogy mik azok a payment trendek, amelyek befolyásolhatják majd a működésüket. Már vannak arra utaló jelek, amelyekből lehet következtetni, hogy milyen irányba tolódik a piac,

a gyorsfizetés egyértelműen egy ilyen trend.

Azt gondolom, érdemes a tapasztalatainkra alapozni: a SimplePay több tízmillió sikeres tranzakción van túl, havonta nagyságrendileg 30 milliárdos forgalommal és több mint 2 millió tranzakcióval a hazai piac egyik legnagyobb szereplőjévé nőtte ki magát.

3. Az online áruházak mellett hogyan látjátok, mely szegmensek lehetnek nyitottak pl. a QR-kódos gyorsfizetés integrálására? Azt gondolnánk, tekintettel arra, hogy a készpénzes utánvétes online vásárlások 70 %-t a futárok szedik be, logikus lépés lehet a QR-kódos gyorsfizetés integrálása a futárok rendszereibe. Hogy látjátok a várható piaci igényeket, lehetőségeket?

Al-Absi Gáber: Valóban, az utánvétes fizetések továbbra is jelentős részét teszik ki a fizetéseknek, ésszerű lépésnek tűnne felszerelni a futárokat QR-kódos fizetési megoldásokkal, de úgy gondolom, hogy ez még várat magára.

Az eNet-el végzett közös kutatásunk is rávilágított arra, hogy az utánvétes fizetések jelentős hányada továbbra is készpénzben történik. Ebben ugye szerepet játszik a magas magyarországi készpénzállomány.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy egyre többen választják a bankkártyás fizetést a webáruházban. Szintén az eNet-es felmérésünk mutatott rá, hogy

az utánvétes készpénzes fizetés után második helyen az online bankkártyás áll (44 %), és csupán pár százalékos az eltérés a kettő között.

Ahol Magyarországon valóban van potenciál, az a QR-kódos csekkfizetés, amelynek használatát könnyebbségként élik meg a felhasználók. A Magyar Postával közösen indított együttműködésünk számai is ezt támasztják alá: augusztus 8. és november 4. között 53 000 csekkbefizetési tranzakció indult el, mintegy 500 millió forint értékben a Simple applikációban elérhető QR-csekkfizetési opción keresztül.

Fotó: pxfuel.com, licence: CC0

4. Ma már számos fizetési szolgáltató közül válogathatnak a webáruházak, az elfogadók. Hogy látjátok, a kereskedők milyen szempontok alapján döntenek, hogy mely fizetési szolgáltató megoldását vezetik be?

Al-Absi Gáber: Fizetési mód választásakor az online vásárlók számára a legfontosabb a biztonság, az eNet-es kutatásunk szerint a válaszadók 87%-a szerint ez kulcskérdés; de az is döntő szempont, hogy minél egyszerűbb legyen a fizetési folyamat (71%).

Azt a szolgáltatót fogják választani a kereskedők, aki megoldásaival garantálja, hogy ezeknek a kritériumoknak megfelel a felkínált payment stratégiájával.

Nem is gondolnánk, hogy mekkora lemorzsolódással járhat, ha egy online kereskedő nem reagál megfelelően a vásárlói igényekre.

5. Fizetési élményt tekintve gyakorlatilag megcsináltátok az azonnali fizetést az online világban. Bolti kereskedelemben, hogy látjátok akár az in-app, akár a QR-kódos fizetés jövőjét, lehetőségeit?

Al-Absi Gáber: Ezek a megoldások csak akkor tudnak életképesek lenni fizikai környezetben, ha felhasználói élményben vagy hozzáadott értékben fel tudják venni a versenyt a jelenleg használt alternatívákkal. Ez pedig nagy kihívás, hiszen például a kártyás fizetés több tízéves evolúcióval fejlődött a jelenleg ismert színvonalra.

Az is fontos, hogy a kereskedői oldalnak ne jelentsen számottevő infrastrukturális beruházást az „új” technológia bevezetése, hiszen ez elősegíti az elterjedését.
Egy QR-kódos megoldás ilyen szempontból helyzetelőnyből indul, a QR megjelenítéséhez adott esetben még kijelző sem szükséges, csupán egy matrica is elég lehet, ennek köszönheti versenyképességét a megoldás. Persze ahogy a bankkártya esetében is,

elképzelhető, hogy itt is évekre van szükség, mire kikristályosodik a rendszer.

6. Milyen szerepe lehet majd a SimplePay-ben az azonnali fizetésnek?

Al-Absi Gáber: Jelenleg már van egy szolgáltatásunk, ami nem bankkártyára épül, ennek a banki átutalások támogatása a célja. Ezt megközelítőleg 1000 kereskedőnk veszi igénybe, így erre az alapra tudunk építeni a további fejlesztéskor.

Illetve, ahogyan eddig is, úgy ezután is igyekszünk az innovatív fizetési módok bevezetésében az élen járni, ahogy tettük ezt a mobilfizetési és a gyorsfizetési megoldásokkal.

Az azonnali fizetés lehetőségeinek kiaknázásán is nagy erővel dolgozunk, célunk, hogy ennek elterjedésében is jelentős szerepe legyen az OTP Mobilnak.

7. Mik a várakozásotok a gyorsfizetés jövőjével kapcsolatban?

Al-Absi Gáber: Ahogyan az több kutatásból is kiderült, a felhasználóknak nem idegen a fizetéshez szükséges adatok megadása, ha ez kényelmesebbé, gyorsabbá tudja tenni a vásárlási folyamatot. Arra számítunk, hogy

a különböző gyorsfizetési megoldások biztosan nagyobb arányt fognak majd lefedni az online fizetési megoldások közül.

Hogy ez a háttérben egy kártyát vagy egy bankszámlát fog jelenteni, azt a felhasználó egyéni preferenciája dönti majd el.

Kapcsolódó cikk:

A cikk az OTP Mobil támogatásával készült. Cover fotó forrás: OTP Mobil.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!