2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.07.19.

3 pénzügyi app, amiért bolondulnának a fiatalok a nyári sodródásban

Szerző:

Kategóriák:

Nyáron sikamlósabbá válik a pénz, több “tűnik el”, mint amennyi szokott. Legalábbis a fiatalok önbevallása szerint. A több szabadidő, a fesztiválok, a nyaralás miatt a meleg hevületében könnyebben költekezünk. Ám ezt nem mindenki teheti meg, főleg ha éppen gyűjt valamire, vagy ha csak szeretne tudatosabb lenni a pénzköltés terén – véli a FinTechZone 20 éves Kingája. Összegyűjtöttünk 3 pénzügyi app-ot, amelyek a fiatalok segítségére lehetnek a nyári sodródásban.

 

1. Pénzügyi app a felhőtlen társasági nyaralásért

Sokaknak ismerős lehet a szituáció, amikor egy baráti társaságban elköltött vacsora vagy ebéd után a számlarendezésnél nehézségek adódnak. Minél nagyobb a társaság, annál nagyobb a baj. Ki, mennyit fogyasztott? Van-e mindenkinél készpénz? Hogyan adjuk meg a tartozásunkat? – pár bosszantó kérdés, amik beárnyékolhatják felhőtlennek indult társasági kikapcsolódásunkat. Pedig erre is lehet(ne) pénzügyi app-ot, fintech megoldást nyújtani.

A nyaralásra induló fiatalok online rendelhetnének egy közös ideiglenes bankkártyát, mint ahogy a Revolut, a Monese, vagy a Paysera kártyákat igényelhetjük. Az applikációban elvégezhető aktiválástól számítva egy hónapig lehetne használni a bankkártyát. Az applikációt mindenki letölthetné a saját telefonjára és a közös bankkártya adatainak megadásával jönne létre a “többfelhasználós”, közös egyenleg. Mindenki láthatja a közös, illetve a saját egyenlegét is. Utóbbit a nyaralás megkezdése előtt lehetne/kellene feltölteni, hogy a nyaralásra meglegyen a közös költések fedezete.

pénzügyi app Monese fintech bankszámla magyaroknak

Az éttermi fizetés példájánál maradva a társaság a közös kártyával rendezné a számláját. A fiataloknak 24 órája lenne arra, hogy a pénzügyi app-ban jelezzék, mennyi volt a saját fogyasztásuk. Ha ezt nem teszi meg a társaság minden tagja, akkor az alkalmazás 24 óra múlva automatikusan egyenlő részre osztja a számlát, és mindenki virtuális egyenlegéből ugyanannyit von le. Ha valakinek nincs elegendő fedezete az egyenlegén, akkor a társaság felé tartozása keletkezik (“mikrohitel”). De akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a társaság minden tagja berögzíti az applikációba a saját bankkártyáját, PayPal egyenlegét, vagy banki folyószámláját, amelyről automatikusan kiegyenlítődik a tartozás összege. Mint ahogy az a Starbucks mobiltárcában, vagy a PayPal fizetés esetén is történik.

Még egy apróság, ami nem elhanyagolható szempont a fiatalok számára;  elegendő egyetlen kártyára vigyázniuk. Addig is, míg nem születik meg ez a pénzügyi app, itt egy már működő és magyarok számára is elérhető megoldás.

 

2. Pénzügyi app a céljaink megvalósulásáért, az elcsábulás megakadályozásáért

Vannak, akik a nyarat is hasznosan szeretnék tölteni, vagy az utána következő időszakot. Ezért szorgalmasan dolgoznak, ám ennek gyümölcse sokszor kárba vész a nyár lendületében. Sok fiatal saját maga gyűjt jogosítványra, vagy nyelvvizsgára. Ezek több tételből állnak (pl. szóbeli vizsga, írásbeli vizsga a nyelvvizsga esetén) – és általában nem is kicsi összegekről beszélünk – sokszor esnek bele abba a csapdába, hogy amikor már összegyűlt egy bizonyos összeg, váratlanul úgy érzik, akár csak egy kis részét, szívesebben költené el másra… És így szokott a jogsi projekt évekig elhúzódni.

Ebben az esetben a mobil banki, vagy fintech applikáció úgy lehet a segítségünkre, hogy az egyes céljainkhozpl. forgalmi vizsga, KRESZ vizsga, szóbeli nyelvvizgsahozunk létre fiókokat, és gyűjtjük azokon a megtakarításainkat. Ez nem sokban különbözik a mai személyes pénzügyi menedzsment (PFM) applikációk “Kívánságlista” (wishlist), vagy a “Célok kitűzése” (goal settings) funkcióitól. Itthon is találni ilyen jellegű fintech megoldásokat, pl.: Family Finances.

pénzügyi app magyar fintech startup family finances

A mi kis trükkünk a felvetett megoldásban az, hogy a „forgalmi vizsga” mappában hízó összeg csak és kizárólag a forgalmi vizsgadíj befizetésére lenne felhasználható. Ahhoz, hogy megakadályozzuk az elcsábulást, illetve a céljaink feladását, egészen drasztikus eszközökhöz is folyamodhatunk pl. határozott ideig “időzárral” blokkolhatjuk a hozzáférésünket az adott kívánság-fiókhoz. Ha pedig összegyűlt az összeg, akkor egy speciális “fizetési kezdeményezési megbízás” keretében – kicsi mesterséges intelligencia bevetésével – ellenőriznénk, hogy jó irányba “indult-e” el a pénz. 🙂

 

3. Pénzügyi app a bulizás utáni “pénzügyi” fejfájás elkerülésére

A harmadik pénzügyi app 18 éven aluliak számára nem igazán ajánlott. Ez ugyanis elsősorban alkohol hatása alatt jelenthet segítséget. A fesztiválokon sokan kerülnek olyan ittas állapotba, hogy teljesen megfeledkeznek pénzügyeikről. Úgy érzik, még egy sör belefér, nem érzik mennyit költöttek, és egy pont után már azt se, mi mennyire éri meg.

Ennek megelőzésére javasolnánk – teoretikusan – egy olyan alkalmazást, ami “rácsatlakozik” a bankszámlára, vagy a fesztiválkártyára, és korlátozná a napi költésünketpl. a nap elején a fiatal felhasználó beállíthatná, hogy hajnali 5-ig mennyit költhet a kártyáról. Így reggel csak a másnapossággal kellene szembesülnie, nem pedig a lenullázott kártyával. A személyes pénzügyi megoldások ezen a téren is nagyot léptek előre (pl. Clarity Money), de a napi szintű automatikus limitfigyeléssel összekötött “kártyablokkolás” még várat magára.

 

Remélem, tudtam egy pár ötletet adni számotokra, milyen pénzügyi app-okat fejleszthetnétek nekünk, fiataloknak! 🙂

Címkék:
blank
blank