BankTechShow

Benyó Péter (OTP Mobil): Szédítő tempóban növekszik a hazai mobiltárca piac

Szerző: | 2023. 01. 17. | 2023-as várakozások, Azonnali fizetés, Elektronikus fizetés, Mobilfizetés, Mobiltárca, Összes hír

„A mobiltárcás piac a Google Pay és az Apple Pay megjelenésével szédítő tempóban növekszik, évente akár 150 százalékkal, de a Simple app továbbra is megállja a helyét ezen a fronton” – mondta el Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezetője. Az elektronikus fizetési piac fejlődési dinamikájáról, a softPOS funkcióban rejlő lehetőségekről és a 2023-as várakozásokról is beszélgettünk az OTP Mobil ügyvezetőjével.

1. Melyek voltak a 2022-es év meghatározó momentumai a hazai elektronikus fizetési piacon?

Benyó Péter: A tavalyi év kapcsán érdemes visszatekintenünk kicsit korábbra is. A 2021. január 1-jétől életbe lépő jogszabályváltozás, miszerint minden online kasszát használó kereskedőnek és szolgáltatónak biztosítania kell vásárlói számára az elektronikus fizetés lehetőségét Magyarországon, majd a koronavírus- járvány és az ennek hatására megváltozott fizetési szokások korábban nem látott dinamikájú fejlődésre ösztönözték az elektronikus fizetési piacot.

Ugyanakkor ezek az impulzus jellegű hatások azt a lehetőséget is magukban hordozták, hogy 2022-ben valamelyest mérséklődik a fejlődés üteme. Azonban lassulás vagy stagnálás helyett a dinamikus növekedés 2022-ben tovább folytatódott, ami azt jelzi, hogy

továbbra is töretlen az igény az elfogadók és vásárlók oldalán is a fizetés digitalizációjára, az új, innovatív megoldásokra.

Számunkra a 2022-es év meghatározó mérföldköve volt a SoftPOS funkció bevezetése. A SimpleBusiness legújabb, ötödik fizetési megoldása az érintéses fizetési funkció. Használatával egy NFC-képes okoseszköz segítségével valósulnak meg a tranzakciók POS-terminál beszerzése, telepítése nélkül. Ráadásul a megoldás bankfüggetlen.

SimpleBusiness_SoftPOS_Mastercard

Érintéses fizetési lehetőséggel bővült a SimpleBusiness | 2022.05.26.

Az OTP Mobil bejelentette, mostantól érintéses fizetésre is alkalmas a SimpleBusiness mobilalkalmazás. Az új funkció segítségével a SimpleBusiness-t használó kereskedők Androidos okostelefonjukat érintéses fizetésre alkalmas bankkártyaelfogadó terminállá alakíthatják. A mobilalkalmazással most már öt különféle elektronikus fizetési megoldást is nyújthatnak a kereskedők vásárlóiknak.

2. Hogyan értékeled a hazai elektronikus fizetési piac érettségét és a 2022-es évi fejlődési dinamikáját?

Benyó Péter: Az elmúlt időszakban több változás is érte az e-kereskedelmet, a mobilhasználati és a fizetési szokásokat, ami az elektronikus fizetés piacára is hatással volt.

Az MNB Digitalizációs jelentése alapján a bankok digitális érettsége 2021-ben tovább fejlődött, de a teljes bankrendszert tekintve a közepes fejlettségi szintet még nem tudta meghaladni, így van tere – és a megváltozott felhasználói igények miatt időszerűsége is – a további fejlődésnek.

Tavaly az elektronikus fizetési piac fejlődésében megkerülhetetlen tényező volt az online kereskedelem növekedése, ami az előzetes várakozások ellenére sem tért vissza a járvány előtti szintre és egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy a jövőben is folytatódni fog az e-kereskedelem bővülése.

A fizetési szokások kapcsán meg kell említenünk azt is, hogy az MNB statisztikái szerint 2022. harmadik negyedévében a 364 millió darab belföldi kártyás vásárlás átlépte a korábban sosem látott, 3000 milliárd forintos összértéket.

Emellett a mobiltárcás tranzakciók száma és értéke is ugrásszerűen növekedett: az elmúlt két évben 12 millióról 2022 harmadik negyedévre 63 millióra. A tranzakciók értéke pedig 61 milliárd forintról 391 milliárd forint fölé emelkedett. Ez a Simple alkalmazás NFC fizetési számain is látható: 2022. harmadik negyedévében közel 43 százalékos növekedést könyvelhettünk el az előző év azonos időszakához viszonyítva. Havonta már közel 2 millió mobilfizetési tranzakció megy végbe az alkalmazáson keresztül.

A mobiltárcás piac a Google Pay (2021) és az Apple Pay (2019) megjelenésével szédítő tempóban növekszik, évente akár 150 százalékkal, de a Simple app továbbra is megállja a helyét ezen a fronton.

3. Milyen eredményeket ért el 2022-ben az OTP Mobil? Melyiket tartod a legnagyobb sikernek?

Benyó Péter: Tevékenységünket, fejlesztéseinket alapvetően meghatározza az, hogy fizetési megoldásainkkal szeretnénk egyszerűbbé tenni a felhasználóink életét, hogy se a készpénzzel se a bonyolult fizetési megoldásokkal ne kelljen feleslegesen időt tölteniük.

2022-re azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a Simple, a SimplePay és a SimpleBusiness egyre nagyobb szerepet töltsenek be a felhasználók életében azáltal, hogy továbbra is a payment piac egyik legsokoldalúbb szolgáltatáscsomagját nyújtjuk.

Az elmúlt év eredményei pedig minket igazolnak, hiszen a SimpleBusiness rendszeréhez csatlakozók száma a bevezetés óta folyamatosan növekszik, aminek a SoftPOS funkció bevezetése is jelentős lökést adott. 2022 harmadik negyedévében az applikáció forgalma 207,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 ugyanezen időszakában, míg a tranzakciós darabszámokat tekintve ez az adat 185,6 százalékos növekedést mutat.

A Simple alkalmazás felhasználói bázisa is folyamatosan növekszik, a húzószolgáltatásaink népszerűsége töretlen: 2022 végéhez közeledve több mint 5 millió közterületi parkolójegyet váltottak már az alkalmazással, és közel 3 millió közlekedési mobiljegy talált gazdára – ebből 250 ezer BKK bérlet, de a vidéki mobiljegyekből is elkelt közel kétmillió, tehát nem csak egy budapestieknek szóló alkalmazásról van itt szó. Az autópálya-matricák esetében közel 1 millió darabnál jártunk 2022 végéhez közeledve.

A csekkbefizetés funkció is nagy népszerűségnek örvend, mintegy 2,5 millió csekket fizetnek be a Simple alkalmazással, és az idei évtől már a részlegesen kitöltött csekkek is kiegyenlíthetők a Simple Plus verzióval, sőt akár későbbi befizetéshez is elmenthetők.

A SimplePay rendszerén keresztül megvalósuló vásárlásaik kifizetésére is előszeretettel használják az appot és Simple-fiókjukat a felhasználóink, minden negyedik fiókos SimplePay vásárlás a Simple alkalmazásban fejeződik be.

A Simple-fiók teljes forgalma – ami magában foglalja a fiókkal végrehajtott SimplePay-es, Simple appos és érintéses mobilfizetéses vásárlásokat is – idén várhatóan meghaladja a 330 milliárd forintot, ami mintegy 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Havonta mintegy félmillióan használják fizetésre Simple-fiókjukat, és ez a szám folyamatosan növekszik.

4. Mi volt számodra a 2022-es év legnagyobb tanulsága?

Benyó Péter: A 2022-es év a változásokról szólt. Az élet pedig arra tanít minket, hogy ezekhez a változásokhoz adaptálódjunk. Az állandó változás jelenléte pedig megköveteli, hogy folyamatosan lépést tartsunk az új, innovatív megoldásokkal és időről időre mi is megújuljunk.

Az OTP Mobil sikere mögött is a folyamatos útkeresés és a szolgáltatások bővülése áll. Már több mint 2,6 millióan rendelkeznek Simple-fiókkal. Csapatunkkal arra törekszünk és azért dolgozunk, hogy ügyfeleink igényeit a lehető legmagasabb minőségben tudjuk kiszolgálni.

5. Az egyik hazai lakossági kutatás szerint (Digitális Fizetési Index) nyílik az olló a digitálisan affinis és a lemaradók között Magyarországon, és 12 hónap alatt a lemaradók nem jutottak feljebb a következő tudásszintre. Véleményed szerint, hogyan, milyen eszközökkel, intézkedésekkel lehetne segíteni a lemaradók felzárkóztatását?

Benyó Péter: Úgy gondolom, hogy a megoldást a folyamatos edukáció jelentheti, hiszen felgyorsult világunkban naprakész tudással csak így tudunk rendelkezni. Azonban az is fontos, hogy a megosztott tartalmak legyenek hitelesek és valóban edukatívak és a szükséges információ bárki számára könnyen hozzáférhető lehessen.

A kis-és középvállalkozások esetében például az online fizetésre való minél gyorsabb és gördülékenyebb átállás érdekében a SimplePay igyekszik segítséget, megoldást nyújtani. Gördülékeny csatlakozást és beüzemelést kínál például a csatlakozóknak és edukációs kampányokkal is igyekszünk támogatni a kereskedőinket.

Korábban már lehetővé tettünk különböző e-kereskedelmi webináriumokon való részvételt is a partnereink számára. De a felhasználókat is próbáljuk számunkra releváns információkkal ellátni, legutóbb például az erős-ügyfélhitelesítés bevezetésekor volt erre példa.

6. Melyek a 2023-as évre vonatkozó főbb várakozásaid a hazai elektronikus fizetési piaccal kapcsolatban?

Benyó Péter: A termék- és szolgáltatásfejlesztésben a következő években meghatározó szerepe lesz a készpénzmentességnek, az érintéses fizetésnek, hiszen egyre inkább ez áll a fejlesztések középpontjában is.

A technológiák tekintetében, amiben nagy ugrás várható az a SoftPOS terminálok jelentős piaci térnyerése, illetve az utalás alapú fizetések NFC-s technológiai alapon való elterjedése.

A Web 3.0-ra épülő blokklánc megoldás is nagyon érdekes, ahol még megtörténhet a régóta várt áttörés, illetve a különböző AI/ML rendszerek előretörése, ehhez kapcsolódóan pedig a természetes nyelvfeldolgozás.

7. Mit vársz az AFR 2.0 bevezetésétől? Mennyire lehet drasztikus hatással 1- 2 éves távlatban a készpénz-elektronikus fizetések arányára a tervezett intézkedések bevezetése?

Benyó Péter: Ha ténylegesen minden hazai mobilbank képes lesz kezelni az azonnali fizetésre épülő megoldásokat, akkor sokkal gyorsabb felfutással lehet majd tervezni, ami a kereskedő oldali bevezetésre is pozitív hatással lesz.

Az OTP Mobil a rendszer bevezetése óta elkötelezett az azonnali fizetés szélesebb körű elterjedésében, és ahogy a korábbi megoldásnál, úgy a 2.0-nál is igyekszünk az elsők között lenni a piacon.

A koronavírus járvány és a törvényi változások hatása már most is érezhető a számokon, várhatóan ez a tendencia nem csökken az AFR 2.0 bevezetése után sem. Sőt, inkább újabb lendületre számítok.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

8. 2023-ban fokozatosan életbe lép az azonnali fizetés 3. fejlesztési fázisa – ahogy a piac ismeri, az AFR 2.0 intézkedési csomag. Mely szegmensben lehet véleményed szerint a legnagyobb hatása az AFR 2.0 csomagnak?

Benyó Péter: Számos partnerünknél bevezetésre került a jelenlegi AFR infrastruktúrára épülő Instant transzfer szolgáltatásunk. Azt látjuk hogy az átlagosnál is nagyobb a fizetési mód penetrációja, azon kereskedők esetében, ahol nagyobb összegű vásárlások valósulnak meg, illetve magas a vállalati kártyás vásárlások aránya.

Az ilyen szegmensekben még nagyobb a jelentősége az AFR 2.0-nak, hiszen jelentősen csökkenthetik az elfogadási költségeket a bankkártyás tranzakciókhoz képest.

Mindenezek mellett nem gondoljuk, hogy a szegmensek tekintetében nagy változás várható a jelenlegi állapothoz képest – az AFR 2.0 a számos lehetőséget (QR, deeplink, stb.) kínál, így minden terület megtalálhatja a számára megfelelőt.

9. Hogyan fejlődhet, növekedhet tovább az OTP Mobil?

Benyó Péter: A fejlesztések során mindig szem előtt tartjuk az ügyfelek igényeit, folyamatosan monitorozva a piacot. A 2022-es év meghatározó mérföldköve volt a SoftPOS funkció bevezetése.

A jövő évben sem állunk meg, a meglévő szolgáltatásaink továbbfejlesztése és újak bevezetése is szerepel a terveink között. A Simple mellett folyamatosan fejlesztett, következő generációs appot képviselő Simple Plus készültségi szintje – már minden 10. felhasználónk ezt használja – pedig már szinte teljes.

Címlapfotón: Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezetője. Fotó forrása: OTP Mobil 

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!