BankTechShow

A fintech cégek biztonsági kockázataira is érdemes felkészülni [x]

Szerző: | 2018. 04. 25. | API bankolás, Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

Az Európai Unió megnyitotta a banki adatkapukat, a pénzforgalmi infrastruktúrát a fintech cégek, a harmadik feles szolgáltatók előtt. A lakossági és az üzleti szegmens számára ez a gyakorlatban innovatívabb, gyorsabb és magasabb ügyfélélményt nyújtó pénzügyi szolgáltatások megjelenését jelentheti. A pár hónapja alkalmazandó jogszabály elsősorban a bankokra ró terhet és ha visszaélésre kerül sor, akkor a biztonsági kockázatokért is első körben ők felelnek.

 

A 2018-tól kötelezően alkalmazandó PSD2 (második pénzforgalmi irányelv) néven ismert európai uniós szabályozás mindenkit versenyre kényszerít, akik relevánsak akarnak maradni a piacon. A szabályozás ugyanis arra kötelez minden pénzintézetet, hogy hozzon létre szabványos, nyílt hozzáférést biztosító API-t, amely segítségével harmadik felek – pl. fintech cégek – is hozzáférhetnek a banki ügyfelek egyes adataihoz.

Az adatokés a legújabb technológiák, mint pl. a gépi tanulás, a prediktív analitika, a digitális lábnyomelemzés stb. segítségével az új szolgáltatók (pl. számlainformációs szolgáltatók – AISP) felépíthetik saját fintech szolgáltatásaikat, amik a digitális bankolást támogató alkalmazások, a személyes pénzügyek kezelését szolgáló úgynevezett PFM (Personal Finance Management) szoftverek, mobilfizetési, hitelezési, vagy vagyonmenedzsment megoldások is lehetnek.

 

API: a versenyképesség kulcsa

A második pénzforgalmi irányelv az API-k (Application Programming Interface) kötelező megnyitásán keresztül kívánja elősegíteni új szereplők – AISP, PISP, CISP – belépését a pénzügyi közvetítői rendszerbe, hogy ezáltal növekedjen a szektor versenyképessége.

Másik megközelítésben az API az üzemanyag ahhoz, hogy a bankok, a befektetési szolgáltatók, vagy a biztosítók megfelelhessenek a feléjük támasztott ügyfélelvárásoknak, és olyan új üzleti modelleket, szolgáltatásokat legyenek képesek a meglévő és a leendő informatikai platformok segítségével megalkotni és bevezetni, amelyek biztosítani tudják a versenyképességüket a jövőben is.

A kulcskérdés a pénzügyi szervezetek számára, hogy miként nyithatják meg az alkalmazásaikat és integrálódhatnak a külvilággal anélkül, hogy a biztonságot veszélyeztető támadási felületet hagynának.

 

Új biztonsági kockázatok

Ahogy minden technológiai újítást kényelmi funkciók fejlesztése indukál, a pénzügyi szektort érintő innovációk esetén is tetten érhető az a jelenség, aminek eredményeként számos frissen megjelenő, ám a biztonságtudatosságot korántsem szem előtt tartó megoldás jelenik meg a piacon.

Az új szolgáltatások és szereplők új biztonsági kockázatokat is maguk után vonnak. Egyszerűsödhet a felhasználók identitásának, biztonsági kulcsának megszerzése révén a pénztárcákhoz való hozzáférés, és számos új felület nyílik például DDOS támadások megvalósításra is. Az első tennivaló ezek elhárítása érdekében az API-k területén jelentkezik, hiszen a PSD2 elvárja ezek hozzáférhetővé tételét a külső fejlesztők számára.

 

A PSD2 API elvárások gyors és biztonságos teljesítése

A magyar alapítású Balasys új API Gateway megoldása a fenti problémákra kíván választ adni. A vállalat új fejlesztése egy olyan API biztonsági megoldás, amely képes kikényszeríteni (kiterjeszthető definíció alapján), hogy csak a megfelelőnek ítélt forgalom juthasson el az API kiszolgálókig, validáljon, naplózzon és opcionálisan transzformálja az áthaladó forgalmat. Megkönnyíti a biztonságos hozzáférést a partnerek, a fejlesztők számára, ugyanakkor erős biztonsági ellenőrzéseket is nyújt és képes megakadályozni a visszaéléseket.

 

A Balasys új API Gateway megoldásával a FinTechShow-n ismerkedhetnek meg az érdeklődők 2018. május 3-án. A PSD2 API-k biztonságtechnikai kockázataival kapcsolatban a társaság szakemberei konzultációs lehetőséget is biztosítanak a helyszínen.

A cikk a Balasys támogatásával készült.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!