„A kriptoeszközök nem érnek egy centet sem” – az Európai Központi Bank elnöke szerint

Szerző: | 2022. 06. 02. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

PayTechShow 4.0

A nemzetközi hírügynökségek gyorsan felkapták az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, Christine Lagarde a “College Tour” holland talkshowban tett kijelentését, amely szerint “a kriptovaluták nem érnek egy centet sem. Nincs alapjuk, hisz nincs mögöttük olyan eszköz, amely a biztonságot garantálná”.

Az EKB elnöke kezdetektől fogva azon a véleményen volt, hogy a kriptoeszközök magas kockázatú, nagyban spekulatív eszközök. Az interjú során felszólította a globális döntéshozókat, hogy a tapasztalatlan – olykor a digitális eszközöket nagyban – befektetők védelme érdekében dolgozzanak ki szabályokat.

A kriptovaluták árfolyama nagyot zuhant 2022-ben. Például a bitcoin, amely világ legelterjedtebb kriptovalutája, értékének több mint felét vesztette el a 2021. novemberi csúcsa óta.

„Aggódom azokért az emberekért, akik azt hiszik, hogy nyernek majd, akik nem értik a kockázatokat, akik elveszítik befektetésüket, és ezért rettenetesen csalódottak lesznek. Ezért gondolom azt, hogy szabályozásra van szükség”

– mondta Lagarde az interjúban.

A Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjének a kriptoval kapcsolatos szkepticizmusa nem új keletű. Korábban aggodalmát fejezte ki a digitális valuták környezeti hatásaival kapcsolatban, valamint a pénzmosásban és a szankciók kijátszásában lehetséges szerepük miatt is.

Legújabb megjegyzései a kriptopiac szigorúbb vizsgálatával egyidőben – melyet a terraUSD stablecoin összeomlása eredményezett – hangzottak el.

Válaszul a digitális valuták gyors terjedésére, számos központi bank dolgozik a saját virtuális készpénz helyettesítő eszközén (pl. CBDC) – többbek között az EKB. Lagarde ugyanakkor elmondta, hogy a digitális euró „nagymértékben különbözne” a magánkibocsátású kriptovalutáktól.

A digitális euro mögött ott lesz a központi bank, ez hatalmas különbség, teljesen más játéktér.

Az interjúban Lagarde jelezte továbbá, hogy az EKB készen áll a júliusi kamatemelésre és küzd azért, hogy lassítsa a gyorsuló inflációt az eurózónában.

Címlapfotó forrás: Wikimedia, szerző: World Economic Forum, CC BY-SA 2.0 

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!