SimpleTrends
SimpleTrends

„A kriptoeszközök nem érnek egy centet sem” – az Európai Központi Bank elnöke szerint

Szerző: | 2022. 06. 02. | Bitcoin, Blockchain, kriptovaluták, Összes hír

FinTechShow-7.0

A nemzetközi hírügynökségek gyorsan felkapták az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, Christine Lagarde a “College Tour” holland talkshowban tett kijelentését, amely szerint “a kriptovaluták nem érnek egy centet sem. Nincs alapjuk, hisz nincs mögöttük olyan eszköz, amely a biztonságot garantálná”.

Az EKB elnöke kezdetektől fogva azon a véleményen volt, hogy a kriptoeszközök magas kockázatú, nagyban spekulatív eszközök. Az interjú során felszólította a globális döntéshozókat, hogy a tapasztalatlan – olykor a digitális eszközöket nagyban – befektetők védelme érdekében dolgozzanak ki szabályokat.

A kriptovaluták árfolyama nagyot zuhant 2022-ben. Például a bitcoin, amely világ legelterjedtebb kriptovalutája, értékének több mint felét vesztette el a 2021. novemberi csúcsa óta.

„Aggódom azokért az emberekért, akik azt hiszik, hogy nyernek majd, akik nem értik a kockázatokat, akik elveszítik befektetésüket, és ezért rettenetesen csalódottak lesznek. Ezért gondolom azt, hogy szabályozásra van szükség”

– mondta Lagarde az interjúban.

A Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjének a kriptoval kapcsolatos szkepticizmusa nem új keletű. Korábban aggodalmát fejezte ki a digitális valuták környezeti hatásaival kapcsolatban, valamint a pénzmosásban és a szankciók kijátszásában lehetséges szerepük miatt is.

Legújabb megjegyzései a kriptopiac szigorúbb vizsgálatával egyidőben – melyet a terraUSD stablecoin összeomlása eredményezett – hangzottak el.

Válaszul a digitális valuták gyors terjedésére, számos központi bank dolgozik a saját virtuális készpénz helyettesítő eszközén (pl. CBDC) – többbek között az EKB. Lagarde ugyanakkor elmondta, hogy a digitális euró „nagymértékben különbözne” a magánkibocsátású kriptovalutáktól.

A digitális euro mögött ott lesz a központi bank, ez hatalmas különbség, teljesen más játéktér.

Az interjúban Lagarde jelezte továbbá, hogy az EKB készen áll a júliusi kamatemelésre és küzd azért, hogy lassítsa a gyorsuló inflációt az eurózónában.

Címlapfotó forrás: Wikimedia, szerző: World Economic Forum, CC BY-SA 2.0 

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!