2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.05.16.

Milyen legyen a digitális euró? Miért félnek a kereskedők az új digitális pénztől?

Szerző:

Kategóriák:

A kereskedők számára a tömeges használat, a bankkapcsolattal korlátozottan rendelkezők számára az egyszerűség, a személyes adatok biztonsága és a készpénzszerű használat a legfontosabb elvárások a digitális euróval szemben – derül ki az Európai Központi Bank minap publikált felméréséből.
Az Európai Központi Bank az euró-övezet országaiban tavaly szeptemberben széleskörű piaci felmérést végzett azzal a céllal, hogy a digitális euró értékajánlatának kialakításához megismerje a piaci igényeket, várakozásokat.

A felmérésben a fizetési szokásokat, az új digitális fizetési módokhoz való hozzáállást vizsgálták az egyes társadalmi, gazdasági csoportokban, valamint fontos volt a digitális fizetési megoldások kedvelt szolgáltatási elemeinek feltárása is. A kutatás második részében a digitális euró ismertségét, a kapcsolódó várakozásokat és félelmeket, igényeket mérték fel a kutatók.

A digitális euró legalább olyan élményt nyújtson, mint a bankkártyás fizetés

A kutatás rámutatott arra, hogy az új digitális fizetési megoldással szemben a legfontosabb elvárások:

 • a vásárlás összegétől függetlenül mindenhol lehessen azzal fizetni,
 • platform- és eszközfüggetlen legyen,
 • a fizetés azonnal megvalósuljon,
 • lehessen érintéses módon is fizetni.
 • A megkérdezettek a többféle fizetési módot egyetlen eszközben,
 • alkalmazásban szeretné elérni.
 • Legyen lehetőség költési maximumok beállítására.
 • Össze lehessen kapcsolni pénzügyi jelentéskészítő, valamint könyvelési megoldásokkal.
 • Általános elvárás a biometrikus azonosítás.

A megkérdezettek szerint a digitális eurónak az összes fenti funkciót biztosítani kellene ingyenesen vagy nagyon alacsony díjakkal.

Milyen legyen a digitális pénztárca?

A digitális tárcákkal szemben az alábbi várakozásokat, igényeket fogalmazták meg a csoport résztvevői:

 • Eszköz- és platformfüggetlenség: A digitális tárcával szemben általános elvárás, hogy eszköz- és operációs rendszertől függetlenül legyen használható. Ne kelljen új eszközt vásárolni a használatához!
 • Egyszerű, gyors onboarding és ügyfélhitelesítés.
 • Privacy versus hirdetések: Sokak számára igény a fizetési szituációhoz egyedileg is igazítható privacy beállítás lehetősége.
 • Fontos a pénz feletti kontroll: a digitális tárca automatikus feltöltése csak a legfelkészültebb felhasználók számára vonzó. A többség számára elegendő, ha értesítést kapnak az egyenleg előre meghatározott szintje alá csökkenéséről.
 • Kockázatmentesség: A megkérdezettek nagyobb része nem értette a különbséget a központi jegybankpénz és a jelenlegi, kereskedelmi banki pénz között. Kockázatmentesnek találták a kereskedelmi banki pénzt, így a központi digitális euró kockázatmentességéhez kapcsolódó előnyök nem tűnnek erős értékajánlatnak.
 • Általánosságban a funkcionalitás, a szolgáltatások fontosabbak voltak a megkérdezettek számára, mint a szolgáltató kiléte.
 • A pénzügyi szolgáltatások esetén ugyanakkor a bankban, jegybankban, vagy európai pénzügyi szolgáltatóban jobban bíznak, mint a globális big tech cégekben – különösen adatvédelem vonatkozásában.

Az “európaiság” a szabályozottságot és így a kisebb kockázatot vagy a kockázatmentességet sugallja. Általános várakozás, hogy ez az európai szolgáltató a teljes euróövezet vagy akár az EU teljes területén nyújtsa szolgáltatásait.

Mit várnak a kereskedők?

A felmérés rámutatott arra, hogy a kereskedők számára egy új fizetési mód bevezetésénél:

 • a legfontosabb szempont, hogy a vásárlók körében általánosan használt, ismert legyen. A fizetési mód költségének elemzése ezután következik.
 • A legkritikusabb szempont a tranzakciók gyorsasága és a vásárlások összegéhez az azonnali hozzáférés.
 • Elvárás, hogy az új megoldás bevezetése minimális befektetést igényeljen, lehetőleg a meglévő eszközök használhatók legyenek, az elszámolási rendszerek, pénzügyi jelentési, könyvelési rendszerekhez az integráció egyszerű és költséghatékony legyen.

A felmérés rámutatott arra, hogy bár az online fizetés gyorsan terjed és a kereskedői nyitottság az új digitális fizetési mgoldásokiránt jelentősen nőtt és ez a trend erősödik, a készpénzes fizetési opció megtartása a következő 5-10 évben még fontos lesz.

A digitális euró koncepció ismerete alacsony a kereskedők körében még a digitálisan legfejlettebb országokban, így pl. Észtországban, Finnországban is. A felmérés alapján általánosságban a digitális euró kifejezést a kereskedők a jelenleg használt euró bankjegy digitális formájának vélik.

A kutatás során, amikor a koncepciót a kereskedőknek bemutatták, többen megijedtek, hogy az a készpénz eltűnését jelenti majd. Voltak, akik a kriptopiacra asszociáltak, mások a jegybankok, kormányok hatalmi,- kontroll eszközének vélték.

Mit várnak a bankkapcsolattal nem rendelkezők?

A pénzügyi szolgáltatásokat nem, vagy csak korlátozottan elérő (unbanked, underbanked) társadalmi réteg legfontosabb elvárása a fizetési mód
egyszerűsége, valamint az, hogy

technikai tudásra ne legyen szükség a használathoz, és a készpénzes fizetéshez leginkább hasonlítson a fizetési mód.

Második legfontosabb szempont a szolgáltatás biztonságossága, a személyes adataik védelme. Ezt követi a szolgáltatás ingyenessége, vagy alacsony költség és a robusztus ügyfélszolgálat.

Sokan jelezték, hogy a digitális fizetési módok bevezetéséhez jelentős kezdeti segítségre, személyes ügyfélszolgálatra, valójában a fizetési mód használatának megtanítására van szükség.

Fontos a nyomtatott, szöveges és vizuális edukációs tartalom, oktatási videók is a kezdeti ellenállás leküzdésére.

Ebben a fogyasztói körben a digitális euró fogalma és koncepciója ismeretlen volt. A bemutatást követően, bár alapvetően közömbösek maradtak,

a kérdés az volt, hogy milyen hasznot hozhat számukra és milyen előnyöket jelenthet a jelenlegi fizetési rendszerhez képest.

A fizetési módok közötti választás szabadsága különösen fontos volt azon résztvevők számára, akik úgy érezték, a digitális euró a kereskedelmi bankok létét veszélyezteti és az a készpénz eltűnéséhez vezet.

Címlapfotó: Európai Központi Bank, flickr.com
Címkék:
blank