2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.01.31.

Új Škoda innováció Európában: egyszerűsített tankolás a Pay to Fuel szolgáltatással!

Szerző:

Kategóriák:

Már nem csak parkolhatnak, de a tankolást is egyszerűen kifizethetik a Škoda autótulajdonosok hat európai országban. A Pay to Park után itt a Škoda Pay to Fuel szolgáltatása, amely az online fizetés kényelmét kínálja a benzinkutaknál, közvetlenül az autóból. 

A Škoda új digitális szolgáltatása a Parkopedia, a Mastercard és a német ryd fintech céggel együttműködésben valósult meg. Az új Pay to Fuel szolgáltatás gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a tankolás utáni fizetést a Škoda vezetői számára, az autósok időt takaríthatnak meg azzal, hogy közvetlenül az autó “infotainment” rendszerén keresztül fizethetnek.

Egyre népszerűbb szolgáltatás az autóban történő fizetés

Az autóiparban az egyik olyan terület, amely egyre nagyobb figyelmet kap, az autóban történő fizetés. Ma már számos autógyártó – Volkswagen, Honda, Ford, Mercedes, BMW, csak hogy néhányat említsünk – meghatározott modelljében elérhetők a járműbe épített fizetési megoldások. 

A fizetési eseteket jellemzően három fő kategóriába sorolják:

  • Fizetés az autóba épített alkalmazásban elérhető addicionális szolgáltatásokért, funkciókért, amelyek jellemzően az autó megvásárlását követően, az új kényelmi, vagy a vezetést támogató funkció bekapcsolását követő fizetés után válnak elérhetővé.
  • Járművel kapcsolatos fizetések, mint például a parkolás, üzemanyag vásárlás, elektromos autó töltése, de ide tartozik a defekt esetén a javítási szolgáltatás megrendelése és kifizetése is.
  • Nem járművel kapcsolatos vásárlások, amelyeknek célja az autóból történő, de a járművel nem kapcsolatos áruk és szolgáltatások vásárlása, az autót egyfajta e-kereskedelmi platformmá alakítva. 

Az autóba épített vezetőtámogató rendszerek egyre szélesebb körű elterjedése ösztönzi a járműbe épített fizetési szolgáltatások piacának növekedését. Az autógyártók a beépített rendszereken belül egyre inkább a hangalapú vezérlés fejlesztésére összpontosítanak, amelyek potenciálisan lehetővé teszik a járművezetők számára, hogy vezetés közben vásároljanak anélkül, hogy a közlekedésbiztonsági normákat veszélyeztetnék. 

A nagy kártyatársaságok, mint a Visa és a Mastercard világszerte együttműködnek az autógyártókkal, hogy új fizetési folyamatokat és módszereket fejlesszenek ki és építsenek be a járművekbe. 

Így működik a Škoda Pay to Fuel

A szolgáltatás minden 9,2 hüvelykes vagy annál nagyobb érintőképernyővel rendelkező, naprakész Amundsen vagy Columbus infotainment rendszerrel felszerelt Škoda ICE járműhöz elérhető, amelyben aktiválva van a Škoda Connect fiók és engedélyezve van az ún. Remote Access funkció.

A Pay to Fuel funkciót a MyŠkoda applikációban tudja a felhasználó bekapcsolni, itt regisztrálja a fizetési kártyáját is.

A Pay to Fuel szolgáltatást támogató töltőállomások az autó navigációs rendszerében találhatók.

Miután a vezető ezek közül kiválasztott egyet, a jármű automatikusan felismeri az üzemanyagtöltő állomást a megérkezéskor. A járművezető megnyitja az alkalmazást a jármű kijelzőjén, megerősíti a benzinkutat, és beírja a töltőállomás számát. A tankolás végén az üzemanyag mennyisége megjelenik az infotainment képernyőn, és a fizetés a MyŠkoda applikációba regisztrált kártyával történik. A sofőr ezután a MyŠkoda alkalmazásban és a jármű képernyőjén is értesítést kap a tranzakcióról, majd indulhat is.

A Pay to Fuel jelenleg Belgiumban, Dániában, Luxemburgban, Németországban, Ausztriában és Svájcban érhető el. Portugália és Spanyolország hamarosan követi. A tervek szerint a cseh piacon is elindítják a szolgáltatást.

“Helló mobiltankolás, viszlát sorbanállás!”

Azok számára, akik nem szeretnek a benzinkutakon shoppingolni (szerk.: én is közéjük tartozom), jó hír lehet, hogy tavaly év végén itthon is elindult egy új szolgáltatás a MOL Move applikációban, a mobiltankolás, amely lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonunkon keresztül gyorsan és kényelmesen fizessünk a tankolásért, anélkül, hogy a pénztárhoz be kellene mennünk.

A MOL Move applikációban a kútnál kihelyezett QR-kód beolvasása után két mobiltankolási forma közül választhatunk; előre megadott összegért, vagy “kötetlen tankolás” után is fizethetünk.

Előre megadott összeg esetén a kiválasztott összeget befoglalják a bankkártyán és a pumpa ezt elérve automatikusan leáll. Ha hamarabb megállítjuk a tankolást, csak a tényleges összeget terhelik a kártyára.

A “kötetlen tankolás” csak bizonyos esetekben (pl. napszaktól függően) választható, a maximális tankolási érték 50.000 forint és a fizetést utólag meg kell erősíteni a MOL Move applikációban.

A szolgáltatás fokozatosan válik elérhetővé a felhasználók számára, a mobilalkalmazás frissítése szükséges hozzá. A “tankolás” gombot az alkalmazásba belépve, a jobb felső sarokban találjuk meg, miután a szolgáltatás számunkra is elérhetővé vált.

A fizetéshez használt bankkártyát a “Profilom” menüben tudjuk elmenteni. Emellett a számlázási címet rögzítenünk, valamint a QR-kód olvasásához a kamera hozzáférést engedélyeznünk kell az első használatot megelőzően (szükség lehet a helymeghatározás engedélyezésére is, ha a QR-kódot nem sikerül beolvasni).

A mobiltankolás elérhetősége a magyarországi MOL töltőállomásokon fokozatosan bővül. Az aktuálisan elérhető kutakról az applikációban tájékozódhatunk.

[Forrás: skoda-storyboard.com] | Címlapfotó: Skoda

Címkék:
blank