2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.06.10.

Friss véleménykutatás a hazai mobiltárca felhasználói szokásokról. 10+5 megállapítás, amire érdemes odafigyelni

Szerző:

Kategóriák:

A fintech kifejezést jellemzően a Revoluttal és a Wise-zal, a mobiltárca kifejezést a PayPallal, a Simple-lel és a Google Pay-jel kötik össze itthon – derült ki a “Mobiltárca megoldások a felhasználók szemével” című, az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége megbízásából készült átfogó – fókuszcsoportos és kérdőíves – kutatásból.

A fókuszcsoportos kutatás 10 főbb megállapítása

 1. A fintech kifejezés még kevésbé ismert: a fókuszcsoportokban résztvevők a fintech szolgáltatásokat azonosítják a csupán erre specializálódott online bankokkal, jellemzően a Revoluttal és a Wise-zal.
 2. A fókuszcsoportos beszélgetésen résztvevők számára nem volt egyértelmű, hogy a hagyományos bankok mobiltárcái által nyújtott lehetőségek is a fintech kategóriába sorolhatók.
 3. Az online fizetés biztonsága kétséges: leginkább az online fizetés során félnek a hacker támadásoktól a vizsgált korcsoportokban, megoldásnak az óvatosságot, több kártya használatát, a hang alapú tájékoztatást, a plakátos tájékoztatást és a védelmi lehetőségekkel kapcsolatos oktatást látják.
 4. A vizsgált korcsoportokban felmerült, hogy növeli a biztonságot, ha több kártya van használatban kisebb feltöltött összegekkel, illetve a virtuális, első használat után megszűnő kártyát jó ötletnek tartják.
 5. A mobiltárcás fizetés kényelmesebb és biztonságosabb, mint a kártyás: a telefon állandó elérhetőségében és ujjlenyomatos, illetve arcfelismeréses védelmi rendszerében látják a mobiltárcás fizetés előnyét a csoportok tagjai.
 6. A 18-25 évesek tapasztaltabbak a mobiltárca funkcióinak használata tekintetében, többet kipróbáltak és vesznek igénybe rendszeresen.
 7. A különböző fizetési formák mellett a belépőkre és kuponokra vonatkozó funkciók népszerűek a vizsgált korosztályokban.
 8. A fiatalabbak nyitottabbak a személyes adatok feltöltése felé: 18-25 éveseknél kevésbé jelennek meg biztonsági aggályok a mobiltárca alkalmazásban tárolt adatok kapcsán.
 9. Legnépszerűbb az Apple Pay és a Google Wallet: kezelhetőséget és funkciókat tekintve az Apple Pay-jel és a Google Wallet-tel elégedettek a leginkább, ezeket használják a legtöbben, sok esetben saját bankos alkalmazás mellett.
 10. Az OTP Simple előnye a közlekedésben: az egyes bankok mobiltárca alkalmazásai közül a legnépszerűbb az OTP Simple, melyben leginkább a parkolásnak, a buszjegy vásárlásnak és autópálya-matrica vásárlásnak lehetőségét kedvelik.
G
F
Módszertan: fókuszcsoportos kutatás

Az online fókuszcsoportos vizsgálat képzett moderátor irányításával 2024. március 11-12. között, 4 csoport részvételével zajlott le.

A fókuszcsoportos felmérés során az alábbi elektronikus fizetési megoldásokat, és azon belül mobiltárca alkalmazásokat használók kerültek megkérdezésre a célcsoport véleményének megismerése céljából:

 • 2 csoport a 18-25 év közöttiek közül került ki, 2 csoport pedig a 25-66 éveseket vizsgálta,
 • mobiltárca applikációt használók, a 25 év felettiek több ilyen applikációt is kipróbáltak már,
 • legalább heti 1 alkalommal használnak mobiltárca alkalmazást a 25 év feletti csoportok tagjai, a 18-25 éveseket tekintve erre nem volt kikötés.

A csoportok heterogének voltak a nem és lakóhely tekintetében, egyaránt előfordultak a csoportokban kisebb és nagyobb településeken élők az ország mindhárom régiójából.

A kérdőíves kutatás 5 főbb megállapítása

 1. A mobiltárca fogalmát a megkérdezettek 64 százaléka ismeri. A legismertebb alkalmazások a PayPal (53 százalék) a Simple (44 százalék) és a Google Play (40 százalék), és ezeket is használják a legmagasabb arányban rendszeresen a teljes minta tagjai (15-13-8 százalék).
 2. A mobiltárca alkalmazást már kipróbálók közel kétharmada (65 százalék), a rendszeres használók 70 százaléka tartja költséghatékonynak ezen alkalmazások használatát.
 3. A mobiltárca kipróbálóinak és rendszeres használóinak többsége (71-71 százalék) szerint biztonságos fizetni ilyen alkalmazáson keresztül.
 4. Az adatok védelme a mobiltárca alkalmazásoknál a rendszeres használók 57 százaléka szerint megfelelő.
 5. A mobiltárcát kipróbálók és rendszeresen használók döntő többsége (84-86 százalék) úgy látja, hogy kényelmes ezeknek az alkalmazásoknak a használata.
G
F
Módszertan: kérdőíves kutatás

A reprezentatív mintavételre a Magyarországon elő 18 év feletti internetező lakosság körében, 1000 fő megkérdezésével, úgynevezett CAWI – online megkérdezés – módszerrel került sor 2024. április 15. és május 2. között.

[Forrás: EFISZ] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank