2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.02.14.

Az idei év legnagyobb kriptoszenzációja lehet a Telegram ICO-ja

Szerző:

Kategóriák:

Megbízható sajtótermékek egyre gyakrabban írnak arról, hogy hamarosan bejelenthetik 2018 egyik nagy kriptoszenzációját, a Telegram ICO-ját. Egyelőre még semmilyen Telegram által megerősített információ nem áll rendelkezésünkre, de a kiszivárgott/kiszivárogtatott dokumentumok, és a Telegram kommunikációja alapján a hírek igaznak tűnnek. Lépésről lépésre körbejárjuk 2018 nagy kriptoszenzációját.

Mi az a Telegram?

A Telegram egy hiperbiztonságosnak tartott felhőalapú csevegő alkalmazás mobilra és számítógépre, ami megbízhatóságának és adatvédelmi elveinek köszönhetően lett széles körben népszerű.

Több, mint 4 éve működik havi 180 millió aktív userrel, illetve napi többszázezer új regisztrációjuk van. A Telegram alapítója, és mindmáig egyetlen mecénása Pavel Durov, aki anno az orosz Facebookként ismert VKontakte (VK) alapítója volt, ám saját bevallása szerint 2014-ben Putyin körei kiszorították őt a VK-ból. Azóta teljes gőzzel a Telegramra koncentrál, illetve a libertárius közösség egyik ünnepelt fenegyerekeként utazza körbe a földet.

A VK-ból történt távozása után megfogadta, hogy a Telegram felett nem hagyja elveszteni kontrollját, azaz a cég nem eladó (valószínűleg befeketetést sem kapott), és a működést Durov finanszírozza.

Telegram ICO 2018 kriptovaluta

Mi az az ICO?

Az ICO az Initial Coin Offering-ből (Elsődleges Kriptovalutakibocsátás) alkotott betűszó, mely nem véletlenül hasonlít az IPO-ra, azaz a hagyományos cégek tőzsdei kibocsátásakor használt Initial Public Offering-re (Elsődleges Részvénykibocsátás). A különbség “csupán” annyi, hogy míg az IPO során egy nagy, már évek óta sikeresen működő cég frissen kibocsátott részvényeiből vehetünk nagyon kontrollált keretek között, addig az ICO-val egy blockchainre alapozott ötletet finanszírozunk azzal, hogy vásárolunk a projekt által kibocsátott kriptovalutából.

Az ICO-t vásárlók gyakorlatilag hitet tesznek a projekt, illetve a projektet fejlesztő csapat sikere mellett, és abban bíznak, hogy alulárazott kriptovalutát vásároltak, amit majd a jövőben használni tudnak felhasználóként, vagy árfolyamnyereséget realizálhatnak a kriptovaluta értékesítéséből.

Az ICO-ban részt vevő befektetők nem lesznek a projekt részvényesei, illetve semmilyen kontroll joguk nincs a projekt felett. Összességében a közösségi finanszírozás, a kockázati tőke és a hagyományos részvénykibocsátás (IPO) egyedi ötvözeteként értelmezhető a megoldás.

Az ICO-k igazi robbanása 2017-ben következett be, amit ezen az adatvizualizáción is nyomon követhetünk.

Hogyan zajlik egy ICO?*

 1. Az alapító kiad egy ún. whitepapert, melyben egy tudományos cikkhez hasonló részletességgel vázolja a problémát, a megoldási javaslatát, és lehetőség szerint bemutatja a csapattagokat, illetve a projekt ütemtervét.
 2. Egy szép napon eljön az ICO első köre, melyet később további körök követ(het)nek, azaz végre vásárolhatunk a vágyott kriptovalutából. Általában az elején olcsóbban vásárolhatunk, később egyre drágábban.
 3. A finanszírozás megindulásával gőzerőre kapcsol a csapat, még jobban pörög a fejlesztés, és folyamatosan kommunikálnak minden publikus információt a közönség felé.
 4. Befektetőként szurkolunk, hackerként közreműködünk, csapattagként dolgozunk keményen, mígnem előbb-utóbb eljut olyan állapotba a projekt, hogy az ICO során kibocsátott kriptovalutát belső elszámolási egységként, vagy a kripto tőzsdén jegyezve használni tudják a befektetők.

Miért lehet telitalálat a Telegram ICO-ja?

Adott tehát egy növekedésben lévő innovatív cég, és egy karakteres CEO jó reputációval a kripto világban. Emellett Durov maga is korai BTC befektető volt, a Telegram technológiája pedig természeténél fogva sok olyan fejlesztőt vonzott a csapathoz, akik érdeklődnek a kriptográfia iránt. Nem csoda, hogy a cégen belül megszületett a gondolat, hogy a Telegramból egy robosztus blockchain platformot hozzanak létre, és alkossanak egy meghatározó kriptovalutát. Emellett az az 1–2 milliárd dollár is jól fog jönni a cégnek, amit az ICO-tól vár a sajtó.

A Telegram teljes iparági forradalmat ígér, amihez szellemiségében és szakmaiságában tökéletesen alkalmas csapata van. A Telegram vezetőit Oroszország legnagyobb koponyái közül válogatták össze , akik sorra nyerték a matematikai és programozási versenyeket az ezredforduló idején.

A lényeg, hogy a Telegram mögött van egy csapat, ami sikerre vitt már egy közösségi oldalt a közösségi oldalak fénykorában, egy instant messenger szolgáltatást az instant messengerek fénykorában, és most sikert ígér a blockchain világában a blockchain fénykorában.

Mi lesz az ICO tárgya?

A Telegram azt ígéri, hogy létrehoz egy Telegram Open Network (TON) névre keresztelt platformot, ami bányászok nélkül, gyorsan és skálázhatóan képes üzemeltetni a blockchaint, ezzel megteremtve az első valóban gyors és olcsó alternatívát kripto ügyeink intézésére. A TON-t nemcsak egy átlag felhasználó számára is könnyen kezelhető platformnak szánják, de a következő szolgáltatások elindítását is ígérik:

 • TON Storage: egy blockchain alapú titkosított Dropbox alternatíva
 • TON Proxy: egy online anonim VPN szolgáltatás
 • TON Services: további harmadik fél által fejlesztett alkalmazások (azaz a TON hosszú távon a blockchain alapú fejlesztések app store-jává is akar válni)
 • TON DNS: a domain nevekhez hasonló könnyen megjegyezhető elérési útvonalak a TON-on futó alkalmazásokhoz, felhasználókhoz, smart contractokhoz, és egyéb szolgáltatásokhoz (aki látott már több tucat karakterből álló kriptovaluta addresst, az érti miért fontos ez).
 • TON Payments: egy gyors és olcsó fizetési megoldás, mely egyaránt használható on-, és off-chain.

A TON-t természetesen integrálni fogják a Telegram szolgáltatásba, így azonnal egy többszázmilliós felvevőpiaca lesz, amivel a TON egy komoly Ethereum kihívóvá fog előlépni — a várható rivalizálás árfolyamokra, illetve az Ethereum platformra gyakorolt hatásait lehetetlen megjósolni.

Csak óvatosan!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a kriptovilágban mekkora kockázat rejlik, ezért természetesen a fentiek elolvasása után sem ajánljuk senkinek, hogy törje fel a lakástakarékot, vagy adja zálogba a családi aranyat. Egyfelől, mert a legjobb kripto projekt számításait is bármikor keresztül húzhatják külső tényezők (pl. szabályozás), másfelől pedig mert a Telegram hivatalosan még semmit sem jelentett be (ezt kihasználva például máris megjelent pár csaló, akik a Telegram nevében próbálnak pénzt gyűjteni).

Az ICO-k sikerét nem lehet megjósolni, de az alábbi kérdések megválaszolása segít elővigyázatosan felmérni az ICO lehetőségeit és kockázatait:

 • A vázolt ötletet megvalósíthatónak tartjuk, és azt gondoljuk, hogy sok felhasználója lesz? Nem érdemes olyan dologgal foglalkozni pusztán a csordaszellem miatt, aminek a sikerében amúgy nem hiszünk.
 • A whitepaper szakmailag megüti a szintet? Ha nem vagyunk szakemberek, akkor érdemes utánaolvasni mások véleményének.
 • Hol tart a projekt? Ötlet szintjéről is lehet nagyot alkotni, de azért meggyőzőbb, ha valamilyen formában működő dologról beszélünk  – legyen az nem blockchain alapú sikeres működés, vagy valamilyen prototípus/béta állapot.
 • Az ütemterv vállalhatónak tűnik és egyértelmű? Fontos ismernünk a vállalt határidőket, hiszen mégiscsak pénzt fektetünk be, aminek a megtérülését a projekt ütemterve alapján tudjuk tervezni.
 • A csapat hiteles? Normális esetben olyan tapasztalt szakemberekből áll a csapat, akikről látjuk, hogy képesek szakmailag és üzletileg végigvinni a projektet, illetve a tanácsadóik is elismert szakemberek a maguk területén. Ha nincs leinformálható csapat, akkor valami bűzlik.
 • A weboldal profinak tűnik? Nem kell, hogy mindenképpen csili-vili legyen, de azért előny, ha átlátható információkat nyújt, és sejteti, hogy van munka a projektben — lásd pl. a CrowdWiz ICO-ját, ami szépen alakul, és ebben biztosan van szerepe ennek a bizalomgerjesztő weblapnak is.
 • Jogilag rendben van a projekt? A jogi kockázatot is érdemes mérlegelni, még ha a kriptovilágban ez sohasem minimalizálható a nulláig: nem mindegy, hogy a projekt mögött egy irodával rendelkező valós cég áll, esetleg egy Bahamákra bejegyzett offshore cég, vagy egész egyszerűen nincs is jogi személy.
 • A transzparencia megfelelő? Legyen a csapat minél több platformon elérhető, folyamatosan kommunikáljon a nyilvánossággal, és legyenek a smart contractok megtekinthetőek a GitHubon. Ez bizalmi üzlet, a transzparencia kötelező.

*Megjegyzés: ez a rész főleg laikusoknak íródott, ezért kevésbé részletesen, de lényegretörően próbáltam összefoglalni a folyamatot.

Neked is van véleményed? Csatlakozz te is a Blockchain Budapest Slack csoporthoz, fejtsd ki gondolataidat, tágítsd látókörödet, és legyen a magyar a világ legfelvilágosultabb kriptonemzete.

Az eredeti írás “Soha nem látott mértékű Telegram ICO lehet 2018 pénzgyára” címmel a Blockchain Budapest blogon jelent meg. További cikkek a szerzőtől a FinTechZone-on:

Lehet szaladgálás, bosszankodás, közjegyzők, ügyvédek és bürokraták nélkül ingatlan ügyleteket bonyolítani? Segíthet ezek kiiktatásában az elosztott főkönyvi technológia? Lehet-e gyorsabb, biztonságosabb és egyszerűbb az ingatlan adásvétel adminisztrálása a blokklánc (a blockchain) segítségével? Íme öt pont, ahol az állam többet is tehetne értünk.

Miközben a világ a Bitcoinról beszél, a blockchain fogalma mostohagyerekként bőg fel valahol a mainstreamtől távol egy szakkoli meetupját követő sörözői beszélgetésben.

Címkék:
blank
blank