Az idei év legnagyobb kriptoszenzációja lehet a Telegram ICO-ja

írta | 2018.02.14. | Blockchain, Összes hír

Megbízható sajtótermékek egyre gyakrabban írnak arról, hogy hamarosan bejelenthetik 2018 egyik nagy kriptoszenzációját, a Telegram ICO-ját. Egyelőre még semmilyen Telegram által megerősített információ nem áll rendelkezésünkre, de a kiszivárgott/kiszivárogtatott dokumentumok, és a Telegram kommunikációja alapján a hírek igaznak tűnnek. Lépésről lépésre körbejárjuk 2018 nagy kriptoszenzációját.

Mi az a Telegram?

A Telegram egy hiperbiztonságosnak tartott felhőalapú csevegő alkalmazás mobilra és számítógépre, ami megbízhatóságának és adatvédelmi elveinek köszönhetően lett széles körben népszerű.

Több, mint 4 éve működik havi 180 millió aktív userrel, illetve napi többszázezer új regisztrációjuk van. A Telegram alapítója, és mindmáig egyetlen mecénása Pavel Durov, aki anno az orosz Facebookként ismert VKontakte (VK) alapítója volt, ám saját bevallása szerint 2014-ben Putyin körei kiszorították őt a VK-ból. Azóta teljes gőzzel a Telegramra koncentrál, illetve a libertárius közösség egyik ünnepelt fenegyerekeként utazza körbe a földet.

A VK-ból történt távozása után megfogadta, hogy a Telegram felett nem hagyja elveszteni kontrollját, azaz a cég nem eladó (valószínűleg befeketetést sem kapott), és a működést Durov finanszírozza.

Telegram ICO 2018 kriptovaluta

Mi az az ICO?

Az ICO az Initial Coin Offering-ből (Elsődleges Kriptovalutakibocsátás) alkotott betűszó, mely nem véletlenül hasonlít az IPO-ra, azaz a hagyományos cégek tőzsdei kibocsátásakor használt Initial Public Offering-re (Elsődleges Részvénykibocsátás). A különbség “csupán” annyi, hogy míg az IPO során egy nagy, már évek óta sikeresen működő cég frissen kibocsátott részvényeiből vehetünk nagyon kontrollált keretek között, addig az ICO-val egy blockchainre alapozott ötletet finanszírozunk azzal, hogy vásárolunk a projekt által kibocsátott kriptovalutából.

Az ICO-t vásárlók gyakorlatilag hitet tesznek a projekt, illetve a projektet fejlesztő csapat sikere mellett, és abban bíznak, hogy alulárazott kriptovalutát vásároltak, amit majd a jövőben használni tudnak felhasználóként, vagy árfolyamnyereséget realizálhatnak a kriptovaluta értékesítéséből.

Az ICO-ban részt vevő befektetők nem lesznek a projekt részvényesei, illetve semmilyen kontroll joguk nincs a projekt felett. Összességében a közösségi finanszírozás, a kockázati tőke és a hagyományos részvénykibocsátás (IPO) egyedi ötvözeteként értelmezhető a megoldás.

Az ICO-k igazi robbanása 2017-ben következett be, amit ezen az adatvizualizáción is nyomon követhetünk.

Hogyan zajlik egy ICO?*

 1. Az alapító kiad egy ún. whitepapert, melyben egy tudományos cikkhez hasonló részletességgel vázolja a problémát, a megoldási javaslatát, és lehetőség szerint bemutatja a csapattagokat, illetve a projekt ütemtervét.
 2. Egy szép napon eljön az ICO első köre, melyet később további körök követ(het)nek, azaz végre vásárolhatunk a vágyott kriptovalutából. Általában az elején olcsóbban vásárolhatunk, később egyre drágábban.
 3. A finanszírozás megindulásával gőzerőre kapcsol a csapat, még jobban pörög a fejlesztés, és folyamatosan kommunikálnak minden publikus információt a közönség felé.
 4. Befektetőként szurkolunk, hackerként közreműködünk, csapattagként dolgozunk keményen, mígnem előbb-utóbb eljut olyan állapotba a projekt, hogy az ICO során kibocsátott kriptovalutát belső elszámolási egységként, vagy a kripto tőzsdén jegyezve használni tudják a befektetők.

Miért lehet telitalálat a Telegram ICO-ja?

Adott tehát egy növekedésben lévő innovatív cég, és egy karakteres CEO jó reputációval a kripto világban. Emellett Durov maga is korai BTC befektető volt, a Telegram technológiája pedig természeténél fogva sok olyan fejlesztőt vonzott a csapathoz, akik érdeklődnek a kriptográfia iránt. Nem csoda, hogy a cégen belül megszületett a gondolat, hogy a Telegramból egy robosztus blockchain platformot hozzanak létre, és alkossanak egy meghatározó kriptovalutát. Emellett az az 1–2 milliárd dollár is jól fog jönni a cégnek, amit az ICO-tól vár a sajtó.

A Telegram teljes iparági forradalmat ígér, amihez szellemiségében és szakmaiságában tökéletesen alkalmas csapata van. A Telegram vezetőit Oroszország legnagyobb koponyái közül válogatták össze , akik sorra nyerték a matematikai és programozási versenyeket az ezredforduló idején.

A lényeg, hogy a Telegram mögött van egy csapat, ami sikerre vitt már egy közösségi oldalt a közösségi oldalak fénykorában, egy instant messenger szolgáltatást az instant messengerek fénykorában, és most sikert ígér a blockchain világában a blockchain fénykorában.

Mi lesz az ICO tárgya?

A Telegram azt ígéri, hogy létrehoz egy Telegram Open Network (TON) névre keresztelt platformot, ami bányászok nélkül, gyorsan és skálázhatóan képes üzemeltetni a blockchaint, ezzel megteremtve az első valóban gyors és olcsó alternatívát kripto ügyeink intézésére. A TON-t nemcsak egy átlag felhasználó számára is könnyen kezelhető platformnak szánják, de a következő szolgáltatások elindítását is ígérik:

 • TON Storage: egy blockchain alapú titkosított Dropbox alternatíva
 • TON Proxy: egy online anonim VPN szolgáltatás
 • TON Services: további harmadik fél által fejlesztett alkalmazások (azaz a TON hosszú távon a blockchain alapú fejlesztések app store-jává is akar válni)
 • TON DNS: a domain nevekhez hasonló könnyen megjegyezhető elérési útvonalak a TON-on futó alkalmazásokhoz, felhasználókhoz, smart contractokhoz, és egyéb szolgáltatásokhoz (aki látott már több tucat karakterből álló kriptovaluta addresst, az érti miért fontos ez).
 • TON Payments: egy gyors és olcsó fizetési megoldás, mely egyaránt használható on-, és off-chain.

A TON-t természetesen integrálni fogják a Telegram szolgáltatásba, így azonnal egy többszázmilliós felvevőpiaca lesz, amivel a TON egy komoly Ethereum kihívóvá fog előlépni — a várható rivalizálás árfolyamokra, illetve az Ethereum platformra gyakorolt hatásait lehetetlen megjósolni.

Csak óvatosan!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a kriptovilágban mekkora kockázat rejlik, ezért természetesen a fentiek elolvasása után sem ajánljuk senkinek, hogy törje fel a lakástakarékot, vagy adja zálogba a családi aranyat. Egyfelől, mert a legjobb kripto projekt számításait is bármikor keresztül húzhatják külső tényezők (pl. szabályozás), másfelől pedig mert a Telegram hivatalosan még semmit sem jelentett be (ezt kihasználva például máris megjelent pár csaló, akik a Telegram nevében próbálnak pénzt gyűjteni).

Az ICO-k sikerét nem lehet megjósolni, de az alábbi kérdések megválaszolása segít elővigyázatosan felmérni az ICO lehetőségeit és kockázatait:

 • A vázolt ötletet megvalósíthatónak tartjuk, és azt gondoljuk, hogy sok felhasználója lesz? Nem érdemes olyan dologgal foglalkozni pusztán a csordaszellem miatt, aminek a sikerében amúgy nem hiszünk.
 • A whitepaper szakmailag megüti a szintet? Ha nem vagyunk szakemberek, akkor érdemes utánaolvasni mások véleményének.
 • Hol tart a projekt? Ötlet szintjéről is lehet nagyot alkotni, de azért meggyőzőbb, ha valamilyen formában működő dologról beszélünk  – legyen az nem blockchain alapú sikeres működés, vagy valamilyen prototípus/béta állapot.
 • Az ütemterv vállalhatónak tűnik és egyértelmű? Fontos ismernünk a vállalt határidőket, hiszen mégiscsak pénzt fektetünk be, aminek a megtérülését a projekt ütemterve alapján tudjuk tervezni.
 • A csapat hiteles? Normális esetben olyan tapasztalt szakemberekből áll a csapat, akikről látjuk, hogy képesek szakmailag és üzletileg végigvinni a projektet, illetve a tanácsadóik is elismert szakemberek a maguk területén. Ha nincs leinformálható csapat, akkor valami bűzlik.
 • A weboldal profinak tűnik? Nem kell, hogy mindenképpen csili-vili legyen, de azért előny, ha átlátható információkat nyújt, és sejteti, hogy van munka a projektben — lásd pl. a CrowdWiz ICO-ját, ami szépen alakul, és ebben biztosan van szerepe ennek a bizalomgerjesztő weblapnak is.
 • Jogilag rendben van a projekt? A jogi kockázatot is érdemes mérlegelni, még ha a kriptovilágban ez sohasem minimalizálható a nulláig: nem mindegy, hogy a projekt mögött egy irodával rendelkező valós cég áll, esetleg egy Bahamákra bejegyzett offshore cég, vagy egész egyszerűen nincs is jogi személy.
 • A transzparencia megfelelő? Legyen a csapat minél több platformon elérhető, folyamatosan kommunikáljon a nyilvánossággal, és legyenek a smart contractok megtekinthetőek a GitHubon. Ez bizalmi üzlet, a transzparencia kötelező.

*Megjegyzés: ez a rész főleg laikusoknak íródott, ezért kevésbé részletesen, de lényegretörően próbáltam összefoglalni a folyamatot.

Neked is van véleményed? Csatlakozz te is a Blockchain Budapest Slack csoporthoz, fejtsd ki gondolataidat, tágítsd látókörödet, és legyen a magyar a világ legfelvilágosultabb kriptonemzete.

Az eredeti írás “Soha nem látott mértékű Telegram ICO lehet 2018 pénzgyára” címmel a Blockchain Budapest blogon jelent meg. További cikkek a szerzőtől a FinTechZone-on:

Lehet szaladgálás, bosszankodás, közjegyzők, ügyvédek és bürokraták nélkül ingatlan ügyleteket bonyolítani? Segíthet ezek kiiktatásában az elosztott főkönyvi technológia? Lehet-e gyorsabb, biztonságosabb és egyszerűbb az ingatlan adásvétel adminisztrálása a blokklánc (a blockchain) segítségével? Íme öt pont, ahol az állam többet is tehetne értünk.

Miközben a világ a Bitcoinról beszél, a blockchain fogalma mostohagyerekként bőg fel valahol a mainstreamtől távol egy szakkoli meetupját követő sörözői beszélgetésben.

Itt követhetsz minket:

FARKAS MÁTÉ

FARKAS MÁTÉ

Szabadúszó marketinges bölcsész diplomával, akit a Bitcoin helyett a blockchain izgat. Ezzel kapcsolatos világmegváltó gondolatai a Blockchain Budapest blogon olvashatóak, a magyar blockchain közösség megszervezésén pedig a Blockchain Budapest Slack csoportban dolgozik.
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.