SimpleTrends
SimpleTrends

Blockchain a Bitcoin árnyékában

Szerző: | 2018. 01. 04. | Blockchain, Fintech tudástár, Összes hír

FinTechShow-7.0

Miközben a világ a Bitcoinról beszél, a blockchain fogalma mostohagyerekként bőg fel valahol a mainstreamtől távol egy szakkoli meetupját követő sörözői beszélgetésben.

Ugye, milyen igazságtalan az élet? Pont a blockchain dicsőségét nem zengi a sajtó, pedig a blockchain az, aminek a hátán felkapaszkodva szakít át elérhetetlennek hitt árfolyamokat a Bitcoin, és a blockchain az, amin keresztül a világot jelentő deszkákra léphet számos további decentralizált kriptoinnováció. A blockchaintől lesz demokratikusabb hely a világ, a blockchain fogja felgyorsítani a bürökráciát, és a blockchain fogja elhozni a transzparens és bűntelen szebb jövőt –  harsogják mindezt a beavatottak.

De mi is az a blockchain, és hogyan repíthet el minket egy pozitív utópiába?

A blockchain (blokklánc) egy olyan decentralizált (peer2peer) tranzakció adatbázis, melyet tévesen szokás egy ez egyben a Bitcoin főkönyveként azonosítani. Pedig a kriptovaluták adminisztrálásánál sokkal szélesebb technológiai innovációkat tesz lehetővé. A blockchain alapkoncepcióját talán könnyű úgy leegyszerűsíteni, hogy egy kriptográfiai módszerekkel felturbózott peer2peer (lásd: torrent) rendszer, ami ezáltal rengeteg lehetőséget rejt magában a fintechen kívül is.

Itt egy jó szemléltető demo oldal, amivel közelebb kerülhetünk a koncepció megértéséhez:

blockchain demo

A blokchain-forradalom lehetséges területei

Miközben boldog-boldogtalan a Bitcoin és a többi kriptovaluta jövőjéről spekulál, addig kevésbé széles körben forr a téma, hogy hogyan fogják a blockchainre alapuló új technológiák és szolgáltatások túlélni az esetleges Bitcoin-apokalipszist, és hogyan fogjuk akkor is használni a blokkláncot 15 év múlva, ha a Bitcoin esetleg a tulipánhagyma-lufihoz hasonlóan nem válna a világ egyik vezető fizetési megoldásává.

Gyáván megfutamodva saját gondolataim kifejtésétől, egy Forbes írást hívtam segítségül, hogy hozzak pár példát a blockchain-forradalom lehetséges területeire:

  • kiiktatja a közvetítőket: ki ne szeretne közvetlenül a tulajdonostól bérelni ingatlant, a gyártótól vásárolni használati cikkeket? Vagy a cikk példájánál maradva: miért ne kerülhetnének a zenészek közgazdasági értelemben végre valóban közvetlenül a rajongókkal kapcsolatba, kiiktatva a kiadókat, szerzői jogkezelőket, egyéb köztes szereplőket?
  • smart contractok elterjedése: jó lenne lakást bérelni úgy, hogy pontosan tudod, hogy minden úgy fog történni, ahogy az a szerződésben le van fektetve? Jó lenne úgy építkezni, hogy a bank, az állam, a kivitelezők és az építési hatóság összehangoltan dolgozzanak együtt és életszerű elvárásokat támasszanak veled, építtetővel szemben? Valójában minden if-then relációban leírható szituáció megoldható, és felgyorsítható a smart contractokon keresztül – egészen az elvontabb egészségügyi, biztosítási, tőzsdei, vagy banki rendszerekig.
  • fintech, pénzügyek: hol van jobb helye a pénzünknek: a bankokban, vagy a blockchainen? Ízlés dolga. Mindkét esetben láttunk csúnya visszaéléseket. Míg a blokklánc, mint technológia felkészült a visszaélések megelőzésére és kiszűrésére, addig a bankok és pénzügyi termékek könnyebben eshetnek áldozatául az emberi gyarlóságnak.
  • biztonsági és validációs kérdések: kriptográfiai jellegéből adódóan talán a blockchain a legbiztonságosabb módja az érzékeny adatok tárolásának, illetve nyújtja a legbiztonságosabb megoldást az online azonosításban és a validálásban .
  • Internet of Things terjedése: a blockchaintől függetlenül is nagy sláger az IoT térnyerése. A blokklánc megnyugtatóan megválaszolhatja a felhővel kapcsolatos biztonsági és sebességbeli kérdéseket.
  • transzparencia: számos alkalommal hallom, hogy a kriptovaluták anonimitást biztosítanak a bűnözőknek, ami a jelen infrastruktúra és szabályozási keretek mellett ugyan tartalmaz igazságot, azonban a blockchain decentralizáltsága és nyilvánossága minden tranzakciót követhetővé tesz. Egy tranzakció eltüntetése a rendszerből gyakorlatilag nem lehetséges a lánc többi elemének megváltoztatása nélkül.

A következő nagy dobás kapujában

Hozzáállás, és értékrend kérdése, hogy mennyire lelkesedünk a blokklánc széles körű alkalmazásáért. Az viszont egyértelmű, hogy érdemes beszélni róla, mert hosszú távon sok iparág logikáját fogja megváltoztatni.

Nagy szereplők keresik az innovációs lehetőségeket már most is, és az Ethereum népszerűségével gőzerővel erősödik majd a nagy globális blockchain operációs rendszer  –  így elkerülhetetlen, hogy idővel jártasabbak legyünk ebben a témában.

Az eredeti írás „Blockchain a Bitcoin árnyékában” címmel a Blockchain Budapest blogon jelent meg.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

FARKAS MÁTÉ

Szabadúszó marketinges bölcsész diplomával, akit a Bitcoin helyett a blockchain izgat. Ezzel kapcsolatos világmegváltó gondolatai a Blockchain Budapest blogon olvashatóak, a magyar blockchain közösség megszervezésén pedig a Blockchain Budapest Slack csoportban dolgozik.

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!