„Az ügyfélélmény jelenti ma az igazi kihívást a pénzügyi szektorban” – Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese

Szerző: | 2020. 09. 27. | Fintech kitekintő, FinTechShow, Összes hír

PayTechShow 4.0

Evoluciós változás várható a pénzügyi szektorban és a jövőben kiszélesedik majd az azonnali fizetési lehetőségek választéka is Magyarországon. Igaz Európában a telko cégek nem tudtak betörni a pénzügyi szektorba, de a fejlődő országokban meghatározó szerepük van a digitális bankolás nyújtásában. A digitalizáció akkor lesz igazán sikeres a pénzügyi szektorban is, ha az a technológia, ügyfélélmény és a folyamatok háromszögében valósul meg. Király Istvánnal, a Vodafone vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

kiraly-istvan-fintechshow-vodafone

KIÉ (LESZ) AZ ÜGYFÉL

KIRÁLY ISTVÁN

VODAFONE, Vállalati Szolgáltatások Üzletág, vezérigazgató-helyettes

FinTechShow 20/20 – Online is!
2020.10.13.

Ott voltál az első sorban a digitalizáció magyarországi kezdetekor és azóta is távközlési, technológiai cégek vezérkarában aktívan részt veszel, segíted a gazdasági szektorok digitális átalakulását. Mi a Te víziód, hol tart ma és hol lesz a magyar pénzügyi szektor a digitalizáció terén 3 év múlva?

Király István: A pénzügyi szektor meghatározó szereplői már megkezdték az átalakulást, hogy a jövőben is megoldást tudjanak hozni a digitálisan egyre érettebb ügyféligényekre.

A nagyvállalatok átszerveződnek, transzformálódnak, a szegmens pedig egyre bővül, hiszen új fintech cégek jelentek meg a piacon – emiatt mindenki nagy versenyre számít.

Alapvetően három területen várok evolúciós változást. Az egyik ilyen az elektronikus fizetési megoldásokat előnyben részesítő ügyfélszám: ez a szám ma 1 millió körül alakul, ami a jövőben várhatóan minimum meg fog duplázódni. Emellett úgy gondolom, hogy

a jövőben javulni fog a digitális ügyfélélmény és ki fog szélesedni az azonnali fizetési lehetőségek választéka.

Amikor a pénzügyi szektor digitalizációjáról beszélünk, leggyakrabban a front office, a szolgáltatások, innovatív, a fogyasztói mindennapi pénzügyeinek kezelését könnyítő mobil alkalmazásokról esik szó. A termékcentrikusságról, a fogyasztócentrikus banki kiszolgálásra történő átállás kihívásairól és a digitális technológiák e téren történő használatáról kevesebb szó esik. Hasonló folyamat ment végbe a telko szektorban évekkel ezelőtt. Milyen kihívásokkal küzdöttetek anno és milyen tapasztalatokat, gondolatokat osztanál meg a pénzügyi szektor szereplőivel?

Király István: Fontos kiemelnem, hogy a digitalizációnak nem feltétlen az eszközhasználat az igazi mércéje, sokkal inkább a folyamatok, a technológia és az ügyfélélmény háromszögének ideális kialakítása. A digitális eszközök már nagyon régen használatban vannak, mégsem tekintjük például a token-t a digitalizáció eszközének.

Az én értelmezésem szerint a pénzügyi szektor szolgáltatásai ugyanúgy ügyféligényen kell, hogy alapuljanak, mint minden más iparágban. Itt a technológia – mobiltelefon, tablet, okosóra, stb. – önkiszolgáló csatornát, a folyamatok pedig egyszerűséget, valamint a használat gyakoriságát tudják megteremteni.

Bár sok a hasonlóság, fontos azért megemlíteni azt a különbséget, hogy

míg a távközlési szektor digitalizációját inkább a technológiai fejlődés hajtotta, addig a pénzügyi szektorban a szabályozás és a biztonsági követelmények változása is komoly szerepet játszott.

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy helyettünk algoritmusok, automatizmusok döntsenek szálloda foglalásról, fogyasztási cikkek vásárlásáról. A szenzor, IoT, M2M és az 5G fejlődése mindezt lehetővé teszi. Hol látod a legnagyobb kihívásokat e technológiák használatában, alkalmazásában?

Király István: A telemetria-M2M-IoT fejlődési út valójában egy évtizedek óta zajló csendes „forradalom” – észrevétlenül ott van a mindennapjainkban. A szenzortechnológia fejlődésének felgyorsulása és a keskenysávú adatátviteli technológia (NB IoT) megjelenése óriási távlatokat nyit a mérésekben, az adatgyűjtésben.

A mesterséges intelligencia segítségével hatékonyságot javíthatunk – ezzel pedig megfizethetőbbé, hatékonyabbá és kényelmesebbé válhat sok vállalati folyamat. Gondoljunk csak a követhető eszközök térképen való megjelenítésére, a mezőgazdasági mérések pontosságára (víz, talajszerkezet, tápanyag, stb.), vagy olyan kényelmi szolgáltatásokra, mint a szabad parkolóhelyeket jelző okosrendszer.

Az 5G ehhez képest csak most indul. Először az ipart fogja segíteni – ami persze előfeltétele, hogy a végfelhasználók is a saját bőrükön tapasztalhassák meg ennek előnyeit. Az ipar, vagyis az üzleti felhasználók sokkal hamarabb juthatnak olyan információkhoz, amelyekhez korábban egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan férhettek hozzá. A minimális késleltetésnek köszönhetően pedig hatalmas változások várhatóak elsősorban az egészségügyben, a közlekedésben, valamint az ipar számos területén.

Hogyan alakítja át a technológia a fogyasztói szokásokat? Hogy látod, hogyan és milyen eszközökkel lehet a lakosság és a vállalkozások adaptációs hajlandóságát növelni? A Vodafone smart city, logisztikai és egyéb komplex projektjeiben hogyan edukáltátok, motiváltátok a partnereiteket, a fogyasztókat?

Király István: Ez egy folyamatos feladat, amelyben a kommunikációnak, az ismeretterjesztésnek és a partnerek bevonásának mind nagyon fontos szerepük van. Ahhoz, hogy egy-egy technológia a gyakorlatban is alkalmazható legyen, elengedhetetlen, hogy a partnerek szektorspecifikusan dolgozzanak azzal tovább.

Az iparági és a technológia ismeretek összegyúrásával alakultak ki az olyan diszruptív szolgáltatások, mint például a fapados repülés, az online taxi vagy az online szállásfoglalás.

Mondok egy példát: Gondolja úgy bárki is, hogy az egykor sokak által nagyon kedvelt MALÉV képes lenne kiszolgálni a Covid előtti utasszámokat mobiltelefon nélkül? Biztos vagyok benne, hogy nem. Mint ahogy abban is, hogy mobiltelefon nélkül Uber sem lenne.

Meggyőződésem, hogy a technológiákat nyújtó, infrastruktúrákat biztosító szolgáltatóknak a verseny helyett a partnerséget kellene szem előtt tartaniuk – ez az alapja a felhasználók körében sikeresnek bizonyuló szolgáltatásoknak.

A Vodafone a pénzügyi iparágban eddig nem igazán jelent meg. A logisztikai területek biztosításában látunk IoT alapú ajánlatokat Tőletek. A nyílt bankolás, a PSD2 és az azonnali fizetési rendszer szabályozása is hívogatja a nem-banki, jellemzően tech orientált cégeket a pénzügyi szektor meghódítása felé. Mit nézett el a szabályozó, hogy egyetlen telko cég sem tűzte zászlajára a nyílt bankolást és nem készül megtörni a bankok hegemóniáját a pénzügyi szektorban?

Király István: Európa fejlett bankszektorral rendelkezik. Nagy a verseny, csökken a profitabilitás.

A mobilszolgáltatók egyes niche területeken tudtak sikereket elérni (pl. mobil parkolás, autópályamatrica vásárlás, emeltdíjas tartalom fizetési megoldások), de valójában nem voltak elég erősek ahhoz, hogy valódi versenyt generáljanak a pénzügyi szektorban régóta jelenlévő bankoknak, biztosítóknak. Pénzügyi eszközeinket jelentős mértékben lekötötték saját technológiai fejlesztéseink (optika, 4G, 5G) és persze a saját iparágunkban jelen lévő versenyhelyzet.

Ugyanakkor Afrikában a Vodafone pénzügyi szolgáltatóként is komoly szerepet tölt be és számos ottani országban jelen van.

Ezeken a területeken a cserekereskedelem szintjéről egyenesen az elektronikus mobil bankolást hozta el a Vodafone szolgáltatása a lakosság számára.

Hogyan intézi a Vodafone vezérhelyettese a mindennapi pénzügyeit? Milyen megoldásokat használsz? És mi hiányzik? Mi lenne az az igény, szolgáltatás, amire ma szerinted a legnagyobb szükséged lenne?

Király István: Én digitális bevándorló vagyok, közel 30 évesen kezdtem PC-t használni. Ehhez képest használok ApplePay-t, Mobilbankot, hitelkártyát és direct debitet is. A teljes családi pénzforgalmunk mindössze 30 százaléka készpénz.

Nem szolgáltatást hiányolok, sokkal inkább a meglévő felületek egyszerűségét, használhatóságát javítanám.

Szerintem az ügyfélélmény jelenti ma az igazi kihívást a pénzügyi szektorban.

Címlapfotón Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese. Fotó forrása: Vodafone.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!