FinTechShow-7.0

Bank és fintech: „This is the beginning of a beautiful friendship”

Szerző: | 2017. 03. 21. | Fintech tudástár, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Nagyon úgy tűnik, nem éri meg hadban állni a fintechekkel. Legalábbis a bankok kezdik felismerni, jobb barátságban kihasználni egymást, mint elkezdeni az árokásást.

Azt már tudjuk, hogy ki áll a hazai fintech Big Bang hátterében. Azt is, hogy nyílik az MKB FinTechLab ajtaja, ahol a bank, fintech startup és mentor szentháromságában kelnek majd életre az ügyfélélmény forradalmi átalakulását hozó ötletek.

Az MKB beleállt a sztoriba. De vajon jól tette? Megéri lepaktálni a fintechekkel, vagy inkább ideje felfegyverkezni ellenük?

Minden út a fintech-ekhez vezet

A pénzügyi szolgáltatók nemcsak felismerték az együttműködésben rejlő üzleti lehetőségeket, hanem be is építették a stratégiájukba. Legalábbis a a White & Case legutóbbi globális felmérése szerint

Több úton is el lehet indulni, akár párhuzamosan – partnerségben, felvásárlással, saját alapítással – vagy „kinevelve” egy inkubátor programban, de a lényeg, hogy a fintecheket elkerülni szinte lehetetlen. És nem is érdemes.

fintech partnerség

Forrás: How Banks Are Joining Hands With FinTech Firms to Serve Customers – Lets Talk Payments

 

Jobb vele, mint nélküle

A pénzügyi startupok hozhatják vissza az évtizedes fiókhálózatok és back-office építés közben elveszett értékeket.

Amellett, hogy felpörgetik, olcsóbbá, biztonságosabbá és ügyfélközpontúvá tehetik a hagyományos szolgáltatásokat. Emellett alternatív bevételi forrásokhoz vezető kapukat is megnyithatnak a bankok előtt. Erre pedig hamarosan nagy szükségük lesz: a PSD2 és más jogszabályok miatt ugyanis például az angol bankok a tranzakciós bevételeik 43 százalékának inthetnek búcsút 2020-ra – derül ki az Accenture elemzéséből.

Jóslatok helyett

De tegyük félre a varázsgömböt, meg hogy mit mondanak a brit tudósok, és maradjunk a tényeknél!

Most mindenki Angliára figyel, hiszen az európai fintech gyökerek ott vezetnek a legmélyebbre. A Mayer Brown 70 pénzügyi szolgáltató és 50 fintech cég bevonásával arra kereste a választ, milyen kézzelfogható eredményei vannak a két, kezdetben ellenséges tábor mára virágzó együttműködésének. A bankok, biztosítók és vagyonkezelők három fő momentumot emeltek ki:

  • Költségcsökkentés

A válaszadók 87%-a realizált kisebb-nagyobb költségcsökkentést a technológiai startupok bevonását követően.

  • Márkafrissítés

Újrapozícionálás, az ügyfélkapcsolat megerősítése, rövidebb time-to-market – 83% értett egyet az inkubáció márkára gyakorolt pozitív hatásaival.

  • Bevételek növekedése

A kutatásban résztvevők 54%-a számolt be érezhető bevétel növekedésről – ez a hatás azonban hosszabb távon lesz inkább mérhető.

További pozitívumként említették még az új termékek, szolgáltatások bevezetését, és az ügyfélszolgálat, illetve az adatminőség javulását.

A darwini szelekció napos oldalán

Persze a siker itt sem borítékolható, ezt sem elég csak csinálni, JÓL kell csinálni. A Startupbootcamp, Európa egyik legnagyobb startup acceleratorának vezetője szerint a siker receptje 3 fő összetevőből áll.

Először is kell egy INNOVATÍV TERMÉK, ami valós megoldást kínál egy valós problémára. Ehhez kell hozzáadnunk nagy adag KITARTÁST – vagy inkább „soha nem adom fel” attitűdöt -, és persze egy rakat szupertehetséges emberből álló CSAPATOT.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!