2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.04.19.

Bankkártya elfogadás mobilon. Kipróbáltuk a GPE softPOS megoldását

Szerző:

Kategóriák:

A Global Payments Europe fizetési szolgáltató az elsők között vezette be itthon a softPOS megoldást, amellyel okostelefonunkon érintésmentes fizetéseket fogadhatunk. Ha Androidos okostelefonnal rendelkezel, akkor elérhető számodra a GPE softPOS szolgáltatása, amellyel a zsebedben lapuló mobiltelefonod bankkártya elfogadó terminállá válhat akár havidíj mentesen*.

Kipróbáltuk, hogyan lesz az Androidos mobiltelefonból fizetési terminál.

Mi az a softPOS?

A softPOS egy olyan szoftveres alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy érintés nélküli fizetéseket tudjunk végrehajtani közvetlenül az okostelefonon, vagy tableten keresztül. Az eddig ismert mPOS megoldásokhoz képest abban hozott újítást, hogy a fizetési kártyák elfogadásához a mobiltelefonon kívül nincs szükség további eszközre, hardverre.

Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes ellenőrizned, ha fizetési kártyát szeretnél elfogadni GPE softPOS-on keresztül

 1. Platform és operációs rendszer verziószáma: a softPOS megoldások jelenleg csak az Andoridos mobiltelefonokon érhetők el, azon belül is azokon, amelyeken Android 8, vagy annál magasabb verziószámú szoftver fut.
 2. NFC képesség: az okostelefonnak rendelkeznie kell NFC olvasóval.
 3. Google Play Áruház elérhetősége: a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges alkalmazások csak a Google Play Áruházon keresztül érhetők el, a Huawei AppGallery-ben nem.
 4. Átlagos tranzakció összeg: A GPE softPOS-on jelenleg PIN kódot nem igénylő fizetések fogadhatók. A PSD2 szabályozás által meghatározott erős ügyfél-hitelesítési szabályok függvényében, a 15.000 forint alatti fizetések jellemzően PIN kód nélkül lebonyolíthatók. Az Apple Pay és Google Pay tárcák esetében összeghatártól függetlenül lehet fizetéseket kezdeményezni.
 5. Széchenyi Pihenőkártya elfogadásának igénye: A GPE softPOS VISA és Mastercard kártyák elfogadását biztosítja, Széchenyi Pihenőkártya elfogadására nincs lehetőség.

1. lépés: Ajánlatkérés és szerződéskötés

A szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy rendelkezzünk bankkártya elfogadói szerződéssel a Global Payments Europe magyarországi irodájánál (továbbiakban: GPE). Ehhez kapcsolódóan az igényt, érdeklődést itt lehet jelezni mindössze négy adat megadásával az oldal alján található űrlap segítségével.

A GPE képviselője 24 órán belül felveszi az érdeklődőkkel a kapcsolatot a megadott kontakt adatok valamelyikén és ajánlatot küld.

Az ajánlat elfogadását és a szerződés megkötését követően az igénylést egy kockázatértékelési eljárás keretében elbírálja a fizetési szolgáltató.

2. lépés: PhonePOS és kereskedői (softPOS) app letöltése, aktiválása

Az igénylés jóváhagyásáról és a szerződés létrejöttéről egy ún. aktiváló email keretében kapunk értesítést, amely tartalmazza

 • a softPOS terminálunk azonosítóját, valamint
 • a PhonePOS alkalmazás aktiválásához szükséges kód első felét.

Az aktiváló kód második fele SMS-ben érkezik meg a telefonunkra.

A szolgáltatáshoz kapcsolódóan két alkalmazás letöltésére lesz szükségünk, de rendszeresen csak egyet, a GPE softPOS alkalmazást fogjuk használni.

 • A PhonePOS applikáció a legmagasabb szintű biztonsági technológiával ellátott alkalmazás, amelyet a PCI Security Standards Council és a kártyatársaságok is bevizsgáltak és a háttérben a fizetések biztonságos végrehajtásáért felel.
 • A GPE softPOS alkalmazást fogjuk rendszeres használni, ezen keresztül tudjuk a fizetéseket kezdeményezni, a kártya bizonylatot a vásárlóval megosztani és a tranzakciókat lekérdezni, ellenőrizni.
Kep_1-min-gpe-softpos-bankkartya-elfogadas-mobilon-elektronikus-fizetes

Kép 1.: GPE softPOS mobilalkalmazás nyitó képernyőkép és menü

Kep_2-min-gpe-softpos-bankkartya-elfogadas-mobilon

Kép 2.: GPE softPOS tranzakciós lista

3. lépés: Bankkártya elfogadása és kártya bizonylat megosztása

A GPE softPOS alkalmazásba ugyanazzal a hitelesítési eljárással tudunk belépni, mint a telefonunk feloldásakor. Az applikációba történő belépését követően a bankkártya elfogadás ugyanolyan egyszerűen és gyorsan lebonyolítható, mint egy fizikai POS terminál esetében:

 1. lépés: Adjuk meg a vásárlás összegét.
 2. lépés: Kérjük meg a vásárlót, hogy a bankkártyáját, vagy mobiltárcával történő fizetés esetén a mobilja hátoldalát érintse a telefonunk hátoldalához.
 3. lépés: A tranzakció sikeres engedélyezését követően a telefonunkon megjelenik a visszaigazoló üzenet.

A sikeres fizetést követően, ha a vásárló kéri a kártyabizonylatot, megoszthatjuk vele email-ben, SMS-ben, vagy akár QR-kódon keresztül.

Kep_3-min-gpe-softpos-bankkartya-elfogadas-mobilon

Kép 3.: Vásárlás kezdeményezése

Kep_4-min-gpe-softpos-bankkartya-elfogadas-mobilon

Kép 4.: Tranzakció részletek és bizonylat

Kep_5-min-gpe-softpos-bankkartya-elfogadas-mobilon

Kép 5.: Bizonylat megosztása üzenetben vagy QR-kódon keresztül

További részletek és információk itt.

* Havi 350.000 forint bankkártyás forgalom felett.

Címlapfotó: pexels.com
Támogatott tartalom.

Címkék:
blank
blank