2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.11.21.

A blockchain és a biometrikus azonosítás “házassága” lehet az alapja az új digitális bankolásnak

Szerző:

Kategóriák:

Globálisan közel 3,5 milliárd lakos nem ügyfele a bankoknak. A pénzügyi szolgáltatásokból kiszorult felhasználók számára a blockchain, valamint – a Microsoft milliárdos nevével fémjelzett alapítvány támogatását élvező – új biometrikus ügyfélhitelesítési mobilapp lehet a megoldás. A tesztelést először az afrikai kontinensen kezdik.

 

A kenyai mobilfizetési megoldás, az M-PESA sokak számára ismerős lehet. Megváltoztatta temérdek afrikai lakos, kisvállalkozó életét azzal, hogy kinyitotta számukra a digitális pénzügyi szolgáltatások és az elektronikus kereskedelem kapuit. Most hasonló hármasugrás-szerű fejlődést várnak a pénzügyi szolgáltatások terén Afrikában az un. blokklánc (blockchain) technológia és az új ügyfélazonosítási mobilapp ötvözésétől.

blockchain mobilfizetés Afrika

 

Fókuszban a bankszámlával nem rendelkező lakosság

A dél-szaharai afrikai országokban zajló kísérleti projektben egyszerűen hozzáférhető, díjmentes banki szolgáltatást tesztelnek 2018. januártól a bankszámlával nem rendelkező lakosság körében. A blokklánc hátterű kísérlet keretében az Android okostelefonokra fejlesztett biometrikus ügyfélhitelesítési megoldást is tesztelik.

A szolgáltatási modell lényege, hogy a bankok és a felhasználók közé beékelődik egy új közvetítő, a Wala platformja, ami összeköti a mikrofinanszírozásban érdekelt közvetítőket, pénzügyi szolgáltatókat a bankkapcsolattal nem rendelkező felhasználókkal.

A blockchain technológiával a rendszer hatékonyabban és olcsóbban üzemeltethető, mint a jelenlegi banki megoldások. A bankkapcsolattal nem rendelkezők a platformon keresztül leköthetik megtakarításaikat, befizethetik számlájukat és – nem utolsó sorban – biztonságosan tárolhatják a pénzüket.

wala blockchain penzugyek

 

Az authentikációs megoldás a Veridium alternatív ujjlenyomat-felismerő technológiáján alapul. A telefon kamerája és vakuja segítségével készült fotó minősége megegyezik a klasszikus ujjlenyomat szkennerrel, így ez a jelenleg ismert legmegbízhatóbb távoli megoldás az ügyfélszerzésre, hitelesítésre. Az ujjlenyomat adatok tárolása a Veridium blokklánc platformján történik.

 

Blockchain alapú kísérletek az ügyfélazonosításra

A blockchain technológia más pontokon is egyszerűsítheti a lakosság bekapcsolódását a digitális pénzügyi szolgáltatások világába. Ehhez járulhat hozzá egy blockchain alapú ügyfélhitelesítési (KYC) platform létrehozása. Különösen hatékony lehet ez a KYC megoldás a feltörekvő, gyenge vagy éretlen bankrendszerrel rendelkező országokban.

 

A Fintech Akadémia záró napján, november 28-án a blockchain lesz a téma. Megismerhetjük a UBS, Svájc legnagyobb bankjának blokklánc alapú projektjeit, az Európai Bizottság distributed ledger pilotját, illetve a technológia további felhasználási lehetőségeit.

 

A cikk a Finextra “ Biometrics firm Veridium partners blockchain outfit Wala to target Africa’s unbanked” c. cikke alapján készült.

Címkék:
blank
blank