SimpleTrends
SimpleTrends

Decentralizált tőzsde lehet a jövő kereskedési platformja?

Szerző: | 2017. 09. 11. | Blockchain, Fintech tudástár, Összes hír

FinTechShow-7.0

Hazánkban még nem, de külföldön már egyre inkább ismert a kriptovaluták világából származó decentralizált tőzsde (DEX). Ahhoz, hogy jobban megismerhessük miben is különbözik a DEX a centralizált tőzsdétől, nézzünk néhány alapállítást.

A centralizált tőzsde „használata” egyszerű, nem okoz problémát, könnyen hozzáférhető. A vásárlások elszámolása brókercégeken és elszámoló házakon keresztül, központosított módon, szabályozott körülmények között, sok esetben tőkevédelem mellett történik. Ilyen tőkevédelem Magyarországon az Országos Betétvédelmi Alap (OBA), ami sokak befektetett tőkéjét térítette meg az elhíresült Questor botrányt követően.
Ugyanilyen tőkevédelem a szabályozatlan kriptovaluták piacán nincs, így – az egyre gyakoribbá váló – hackertámadások áldozatainak, befektetők ezreinek nincs kihez fordulniuk  kártalanításért. Miközben egy olyan ökoszisztémán „ülünk” – a blockchainnek köszönhetően -, ami (elvben) biztonságos.

Felvetődik a kérdés, hogyan tudnánk átváltani coin-jainkat (kriptovalutánkat) anélkül, hogy rá kellene bíznunk egy harmadik fél szolgálataira? A megoldás a decentralizált tőzsde lehet.

Mi az a decentralizált tőzsde? (DEX)

A decentralizált tőzsde egy olyan piactér, mely nem bízza harmadik fél szolgálataira az ügyfelek vagyonát. Ehelyett automatizált folyamatok segítségével közvetlenül a felhasználók között biztosítja a kereskedés lehetőségét (úgy mint a P2P rendszerek esetén).
A decentralizált tőzsdéket azzal a céllal hozták létre, hogy kiküszöböljék a centralizált modell sebezhetőségét azáltal, hogy a felhasználók bizonyos mértékben megőrizhetik a vagyonuk feletti ellenőrzés jogát. Nem közvetlenül a pénztárcákba küldik a pénzt, hanem kereskedési megbízásokat adnak, amiket digitális aláírással hitelesítenek.

Mik a DEX előnyei a centralizált tőzsdével szemben?

Az egyik előnye, hogy nem kell senkiben sem megbíznunk, mivel pénzeszközeinket egy saját személyes pénztárcában tartjuk és nem egy harmadik félnél (hagyományos értelemben egy brókercégnél vezetett értékpapírszámlán). A decentralizált modell másik nagy előnye a „magánélet” védelme. A felhasználók nem kötelesek felfedni személyes adataikat, kivéve az olyan eseteket, amikor az ügylet banki átutalást is magában foglal. Végül, de nem utolsó sorban az informatikai háttér is biztosított.

Centralizált

A tőzsde, az elszámolóház, a brókercégek és az ellenőrző hatóság is felügyeli a befektetéseket

Nem anonim

A központ ismert, így támadható is

Decentralizált

A felhasználó ellenőrzi a befektetéseket

Anonim

Nincs hackelés és szerverleállás

Hátrányok

Természetesen mindig vannak hátrányok és ez az eset sem kivétel. Néhány decentralizált tőzsde, mint például a Bitsquare működése megkívánja, hogy a felhasználó online legyen az ügylet lebonyolítása közben, hogy bizonyos műveleteket elvégezzen, mint például jelezze, ha a kifizetés megérkezett.

További hátrány, hogy az alapvető kereskedési ügyletek lebonyolításán túl másra nincs lehetőség. Jelenleg is működő decentralizált tőzsdék: Bitsquare, Bitshares&Openledger, NXT, Counterparty.

Centralizált

Könnyű használat

Fejlettebb eszközök

Fizetőképesség

Szabályozott és ellenőrzött környezet

Tőkevédelem sok esetben rendelkezésre áll

Decentralizált

Bonyolult használat

Alapvető tulajdonságok

Alacsony fizetőképesség

Nincs még szabályozva

Nincs tőkevédelem, maga a technológia biztonsága jelenthet védelmet

A cikk a coinbroker.hu oldalon jelent meg.
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

PATAKI GÁBOR

Közgazdász, üzletfejlesztési szakértőként dolgozik mobilfizetési területen közel húsz éve. “Zöldmezős” üzletfejlesztési projekteket részesíti előnyben, ilyen volt az SMS Bróker tőzsdei kereskedési rendszer, az Első Mobilfizetési Rendszer és a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer fejlesztése is, melyeket üzletfejlesztési vezetőként támogatott. Elkötelezett híve a közösségi gazdasági modellnek, a Sharing Economy Szövetség alapító elnökeként támogatja a hazai vállalkozások fejlődését. IVSZ Fintech munkacsoport és a Meetup Kriptovaluta csoport vezetőjeként igyekszik a blockchain technológiát - ezen belül a kriptovalutákat - a hazai digitális kultúra részévé tenni. “

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!