2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.09.11.

Decentralizált tőzsde lehet a jövő kereskedési platformja?

Szerző:

Kategóriák:

Hazánkban még nem, de külföldön már egyre inkább ismert a kriptovaluták világából származó decentralizált tőzsde (DEX). Ahhoz, hogy jobban megismerhessük miben is különbözik a DEX a centralizált tőzsdétől, nézzünk néhány alapállítást.

A centralizált tőzsde “használata” egyszerű, nem okoz problémát, könnyen hozzáférhető. A vásárlások elszámolása brókercégeken és elszámoló házakon keresztül, központosított módon, szabályozott körülmények között, sok esetben tőkevédelem mellett történik. Ilyen tőkevédelem Magyarországon az Országos Betétvédelmi Alap (OBA), ami sokak befektetett tőkéjét térítette meg az elhíresült Questor botrányt követően.
Ugyanilyen tőkevédelem a szabályozatlan kriptovaluták piacán nincs, így – az egyre gyakoribbá váló – hackertámadások áldozatainak, befektetők ezreinek nincs kihez fordulniuk  kártalanításért. Miközben egy olyan ökoszisztémán “ülünk” – a blockchainnek köszönhetően -, ami (elvben) biztonságos.

Felvetődik a kérdés, hogyan tudnánk átváltani coin-jainkat (kriptovalutánkat) anélkül, hogy rá kellene bíznunk egy harmadik fél szolgálataira? A megoldás a decentralizált tőzsde lehet.

Mi az a decentralizált tőzsde? (DEX)

A decentralizált tőzsde egy olyan piactér, mely nem bízza harmadik fél szolgálataira az ügyfelek vagyonát. Ehelyett automatizált folyamatok segítségével közvetlenül a felhasználók között biztosítja a kereskedés lehetőségét (úgy mint a P2P rendszerek esetén).
A decentralizált tőzsdéket azzal a céllal hozták létre, hogy kiküszöböljék a centralizált modell sebezhetőségét azáltal, hogy a felhasználók bizonyos mértékben megőrizhetik a vagyonuk feletti ellenőrzés jogát. Nem közvetlenül a pénztárcákba küldik a pénzt, hanem kereskedési megbízásokat adnak, amiket digitális aláírással hitelesítenek.

Mik a DEX előnyei a centralizált tőzsdével szemben?

Az egyik előnye, hogy nem kell senkiben sem megbíznunk, mivel pénzeszközeinket egy saját személyes pénztárcában tartjuk és nem egy harmadik félnél (hagyományos értelemben egy brókercégnél vezetett értékpapírszámlán). A decentralizált modell másik nagy előnye a “magánélet” védelme. A felhasználók nem kötelesek felfedni személyes adataikat, kivéve az olyan eseteket, amikor az ügylet banki átutalást is magában foglal. Végül, de nem utolsó sorban az informatikai háttér is biztosított.

Centralizált

A tőzsde, az elszámolóház, a brókercégek és az ellenőrző hatóság is felügyeli a befektetéseket

Nem anonim

A központ ismert, így támadható is

Decentralizált

A felhasználó ellenőrzi a befektetéseket

Anonim

Nincs hackelés és szerverleállás

Hátrányok

Természetesen mindig vannak hátrányok és ez az eset sem kivétel. Néhány decentralizált tőzsde, mint például a Bitsquare működése megkívánja, hogy a felhasználó online legyen az ügylet lebonyolítása közben, hogy bizonyos műveleteket elvégezzen, mint például jelezze, ha a kifizetés megérkezett.

További hátrány, hogy az alapvető kereskedési ügyletek lebonyolításán túl másra nincs lehetőség. Jelenleg is működő decentralizált tőzsdék: Bitsquare, Bitshares&Openledger, NXT, Counterparty.

Centralizált

Könnyű használat

Fejlettebb eszközök

Fizetőképesség

Szabályozott és ellenőrzött környezet

Tőkevédelem sok esetben rendelkezésre áll

Decentralizált

Bonyolult használat

Alapvető tulajdonságok

Alacsony fizetőképesség

Nincs még szabályozva

Nincs tőkevédelem, maga a technológia biztonsága jelenthet védelmet

A cikk a coinbroker.hu oldalon jelent meg.
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Címkék:
blank