FinTechShow-7.0

Észtország saját kriptovaluta bevezetését készíti elő

Szerző: | 2017. 08. 25. | Bitcoin, Blockchain, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Európa legdigitalizáltabb nemzete, Észtország újabb nagy dobásra készül. Közel 10 év alatt felépítették Európa legfejlettebb digitális gazdaságát, 2 éve megteremtették a digitális állampolgárságot, most pedig saját kriptovaluta kibocsátásával koronáznák meg eddigi lépéseiket. Hamarosan jöhet az Estcoin.

 

Az észtek oldanák fel a gordiuszi csomót

Az Estcoin, Észtország digitális valutája az észt kormány által, ún. ICO-n (Initial Coin Offering), elsődleges kriptovaluta kibocsátáson keresztül kerülne forgalomba (az ICO-ról részletesen itt írtunk korábban: „A bitcoin után itt az adrenalin-függők új játéka: ICO).

Ennek a lépésnek több érdekessége is van. Egyrészt a kormányok pénzügyi felügyeletei még vizsgálják milyen hatással lehet a kriptovaluták (pl. Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin stb.) tömeges terjedése a pénzügyi közvetítői rendszerre. Másrészt a kriptovaluta kibocsátás a jelenlegi pénzügyi szabályozás hatókörén kívül esik, aminek egyik következménye a fogyasztóvédelem hiánya. Röviden, a hatóságok – és az MNB is – a kriptovalutát kockázatos fizető eszköznek tartják és fokozott óvatosságra intik az ilyen eszközöket használókat.

„A Magyar Nemzeti Bank véleménye szerint egyes fizetésre használható virtuális eszközök (így különösen a Bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások (pl. bankkártya, elektronikus pénz stb.). Nincs ugyanis kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok.”

Az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) épp júliusban tette közzé a jelentését az ICO kapcsán, amiben azt vizsgálták, engedélykötelesnek minősül-e ez a tevékenység. A SEC végül arra a következtetésre jutott, hogy engedélyköteles az ICO. Erről részletesebben A kriptovaluta, mint értékpapír? c. cikkünkben írtunk.

A fentiek alapján az észt kormány lépése mindeképpen úttörő jellegű, ami új kaput nyithat a kriptovaluták világában. Az észt digitális valuta kibocsátásán dolgozók sem rejtették véka alá, hogy lépésükkel precedenst kívánnak teremteni más országok számára is. Véleményük szerint a saját digitális valuta kibocsátásának egyetlen célja, hogy a kormány ezzel is hozzájáruljon a digitális társadalom fejlődéséhez.

 

Az oroszok és a kínaiak is a spájzban vannak

Az észtek bejelentése mégsem az első a világon. Korábban Kína és Oroszország is bejelentették, tervezik saját kriptovaluta kibocsátását. Ugyanakkor az észtek lehetnek az elsők, akik nem csak a technológiai, de a jogi kereteit is megteremtik egy globálisan forgalmazható kriptovalutának. Az elmúlt 2 évben a digitális állampolgárság program keretében kiépítették a digitális ügyfélazonosítás biztonságos feltételeit, amivel – és a kormányzati háttérrel – megteremthetik a bizalmat az észt kriptovaluta globális kereskedelmének és felhasználásának.

kriptovaluta Estcoin ICO

 

Az észtek összességében megoldanák az ICO körüli szabályozási problémákat, másrészt megteremtenék a bizalmat (és a fogyasztóvédelmet) a – saját – kriptovalutájuk számára.

 

Kapcsolódó cikkeink a témában:

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!