2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2017.08.25.

Észtország saját kriptovaluta bevezetését készíti elő

Szerző:

Kategóriák:

Európa legdigitalizáltabb nemzete, Észtország újabb nagy dobásra készül. Közel 10 év alatt felépítették Európa legfejlettebb digitális gazdaságát, 2 éve megteremtették a digitális állampolgárságot, most pedig saját kriptovaluta kibocsátásával koronáznák meg eddigi lépéseiket. Hamarosan jöhet az Estcoin.

 

Az észtek oldanák fel a gordiuszi csomót

Az Estcoin, Észtország digitális valutája az észt kormány által, ún. ICO-n (Initial Coin Offering), elsődleges kriptovaluta kibocsátáson keresztül kerülne forgalomba (az ICO-ról részletesen itt írtunk korábban: „A bitcoin után itt az adrenalin-függők új játéka: ICO).

Ennek a lépésnek több érdekessége is van. Egyrészt a kormányok pénzügyi felügyeletei még vizsgálják milyen hatással lehet a kriptovaluták (pl. Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin stb.) tömeges terjedése a pénzügyi közvetítői rendszerre. Másrészt a kriptovaluta kibocsátás a jelenlegi pénzügyi szabályozás hatókörén kívül esik, aminek egyik következménye a fogyasztóvédelem hiánya. Röviden, a hatóságok – és az MNB is – a kriptovalutát kockázatos fizető eszköznek tartják és fokozott óvatosságra intik az ilyen eszközöket használókat.

“A Magyar Nemzeti Bank véleménye szerint egyes fizetésre használható virtuális eszközök (így különösen a Bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások (pl. bankkártya, elektronikus pénz stb.). Nincs ugyanis kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok.”

Az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) épp júliusban tette közzé a jelentését az ICO kapcsán, amiben azt vizsgálták, engedélykötelesnek minősül-e ez a tevékenység. A SEC végül arra a következtetésre jutott, hogy engedélyköteles az ICO. Erről részletesebben A kriptovaluta, mint értékpapír? c. cikkünkben írtunk.

A fentiek alapján az észt kormány lépése mindeképpen úttörő jellegű, ami új kaput nyithat a kriptovaluták világában. Az észt digitális valuta kibocsátásán dolgozók sem rejtették véka alá, hogy lépésükkel precedenst kívánnak teremteni más országok számára is. Véleményük szerint a saját digitális valuta kibocsátásának egyetlen célja, hogy a kormány ezzel is hozzájáruljon a digitális társadalom fejlődéséhez.

 

Az oroszok és a kínaiak is a spájzban vannak

Az észtek bejelentése mégsem az első a világon. Korábban Kína és Oroszország is bejelentették, tervezik saját kriptovaluta kibocsátását. Ugyanakkor az észtek lehetnek az elsők, akik nem csak a technológiai, de a jogi kereteit is megteremtik egy globálisan forgalmazható kriptovalutának. Az elmúlt 2 évben a digitális állampolgárság program keretében kiépítették a digitális ügyfélazonosítás biztonságos feltételeit, amivel – és a kormányzati háttérrel – megteremthetik a bizalmat az észt kriptovaluta globális kereskedelmének és felhasználásának.

kriptovaluta Estcoin ICO

 

Az észtek összességében megoldanák az ICO körüli szabályozási problémákat, másrészt megteremtenék a bizalmat (és a fogyasztóvédelmet) a – saját – kriptovalutájuk számára.

 

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Címkék: