Észtország saját kriptovaluta bevezetését készíti elő

írta | 2017.08.25. | Bitcoin, Blockchain, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

Európa legdigitalizáltabb nemzete, Észtország újabb nagy dobásra készül. Közel 10 év alatt felépítették Európa legfejlettebb digitális gazdaságát, 2 éve megteremtették a digitális állampolgárságot, most pedig saját kriptovaluta kibocsátásával koronáznák meg eddigi lépéseiket. Hamarosan jöhet az Estcoin.

 

Az észtek oldanák fel a gordiuszi csomót

Az Estcoin, Észtország digitális valutája az észt kormány által, ún. ICO-n (Initial Coin Offering), elsődleges kriptovaluta kibocsátáson keresztül kerülne forgalomba (az ICO-ról részletesen itt írtunk korábban: „A bitcoin után itt az adrenalin-függők új játéka: ICO).

Ennek a lépésnek több érdekessége is van. Egyrészt a kormányok pénzügyi felügyeletei még vizsgálják milyen hatással lehet a kriptovaluták (pl. Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin stb.) tömeges terjedése a pénzügyi közvetítői rendszerre. Másrészt a kriptovaluta kibocsátás a jelenlegi pénzügyi szabályozás hatókörén kívül esik, aminek egyik következménye a fogyasztóvédelem hiánya. Röviden, a hatóságok – és az MNB is – a kriptovalutát kockázatos fizető eszköznek tartják és fokozott óvatosságra intik az ilyen eszközöket használókat.

“A Magyar Nemzeti Bank véleménye szerint egyes fizetésre használható virtuális eszközök (így különösen a Bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások (pl. bankkártya, elektronikus pénz stb.). Nincs ugyanis kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok.”

Az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) épp júliusban tette közzé a jelentését az ICO kapcsán, amiben azt vizsgálták, engedélykötelesnek minősül-e ez a tevékenység. A SEC végül arra a következtetésre jutott, hogy engedélyköteles az ICO. Erről részletesebben A kriptovaluta, mint értékpapír? c. cikkünkben írtunk.

A fentiek alapján az észt kormány lépése mindeképpen úttörő jellegű, ami új kaput nyithat a kriptovaluták világában. Az észt digitális valuta kibocsátásán dolgozók sem rejtették véka alá, hogy lépésükkel precedenst kívánnak teremteni más országok számára is. Véleményük szerint a saját digitális valuta kibocsátásának egyetlen célja, hogy a kormány ezzel is hozzájáruljon a digitális társadalom fejlődéséhez.

 

Az oroszok és a kínaiak is a spájzban vannak

Az észtek bejelentése mégsem az első a világon. Korábban Kína és Oroszország is bejelentették, tervezik saját kriptovaluta kibocsátását. Ugyanakkor az észtek lehetnek az elsők, akik nem csak a technológiai, de a jogi kereteit is megteremtik egy globálisan forgalmazható kriptovalutának. Az elmúlt 2 évben a digitális állampolgárság program keretében kiépítették a digitális ügyfélazonosítás biztonságos feltételeit, amivel – és a kormányzati háttérrel – megteremthetik a bizalmat az észt kriptovaluta globális kereskedelmének és felhasználásának.

kriptovaluta Estcoin ICO

 

Az észtek összességében megoldanák az ICO körüli szabályozási problémákat, másrészt megteremtenék a bizalmat (és a fogyasztóvédelmet) a – saját – kriptovalutájuk számára.

 

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.