2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.09.07.

A világ legnagyobb bankjai kriptovalutával tennék gyorsabbá a bankközi elszámolásokat

Szerző:

Kategóriák:

A világ legnagyobb bankjai dolgozzák ki a blockchain alkalmazási lehetőségeit a bankközi elszámolásokban, a bankok befektetéseinek hatékonyabbá tételében. A svájci UBS kezdeményezésére indult megaprojekt a végéhez közeledik, 2018 végére sor kerülhet a piaci bevezetésre. Ezután gyorsabb értékpapírkereskedelem, hatékonyabb bankközi műveletek segíthetik a gazdasági növekedést. Magyarország első blockchain konferenciáján (“A fintechen túl”) további ilyen projektekről is szó lesz.

 

 

Utility Settlement Coin (USC): a központi bankok digitális valutája

Az elosztott főkönyvi technológia (distributed ledger) területén végzett ígéretes kutatások nyomán a svájci UBS és a blockchain kutatásokkal foglalkozó angol startup, a Clearmatics Technologies arra kerestek megoldást, miképpen lehet az értékpapír tranzakciókhoz kapcsolódó utalásokat felgyorsítani. A megoldás lényege, hogy értékpapír fedezetű digitális pénzt bocsátanak ki, és a tranzakciók elszámolását blockchain-en bonyolítják. Így született meg a Utility Settlement Coin koncepciója.

A projekt a bankvilág legnagyobb szereplői számára csábító üzeneteket fogalmazott meg, amiket a kutatások ígéretes eredményei is alátámasztottak. Az eredményeken felbuzdulva 2016-ban csatlakozott a kutatásokhoz a Deutsche Bank, a BNY Mellon és a Santander, majd a napokban a Barclays, a Canadian Imperial Bank of Commerce, a Credit Suisse, az HSBC, a MUFG és a State Street is.

 

Átterelik a tranzakciókat blockchain-re

A projekt céljára a partnerek egy teszt hálózatot hoztak létre, amin fedezett kripto tokenekkel hajtanak végre tranzakciókat. Azt szimulálják, hogy az értékpapír tulajdonjogok átruházásakor az ellenértéket hogyan lehet definiálni, illetve hogyan mennek végbe a tranzakciók. Vizsgálják azt is, hogy a több klíring központot érintő tranzakciókat hogyan lehet a blockchain-en keresztül felgyorsítani. Illetve arra is keresik a választ, hogy a központi bank által kibocsátott, pénz fedezetű kriptovaluta hatékonyabbá, gyorsabbá teszi-e az elszámolást, a tulajdonjogok átruházását.

A decentralizáltságból adódó adatvédelmi, kiberbiztonsági és egyéb jogi kérdéseket több körben, a tagállami felügyeletekkel közösen vizsgálták. Jelen pillanatban a piaci bevezetés előtti utolsó fázisban tart a projekt.

blockchain kriptovaluta bankok

“UBS looks to build ‘settlement coin’ alliance” – Forrás: Financial News

 

A terv

A USC (Utility Settlement Coin) a bankközi piacon kerülne bevezetésre, ahol a bankok egymás közötti – különböző devizákban történő – elszámolásaikat az elosztott főkönyvi technológia segítségével gyorsabban bonyolítanák le. Elkerülnék a határokon átnyúló klíring infrastruktúrák bonyolultságát, költség,- és időigényét.

A második lépésben a bankok az értékpapír tranzakcióik elszámolását bonyolítanák a blockchain hálózaton. A várakozások szerint a platformon az első éles tranzakció 2018 végén történhet meg. A projektben résztvevők víziója szerint a következő lépés a különböző blockchain platformok együttműködésének megvalósítása lehet.

 

A cikk a Financial Times és Coindesk cikkeinek felhasználásával készült. Ha szeretnéd megismerni a blockchain és a kriptovaluták világát, akkor 2017.10.16-án várunk “A fintechen túl” konferenciánkon.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Címkék:
blank
blank