A világ legnagyobb bankjai kriptovalutával tennék gyorsabbá a bankközi elszámolásokat

Szerző: | 2017. 09. 07. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

PayTechShow 4.0

A világ legnagyobb bankjai dolgozzák ki a blockchain alkalmazási lehetőségeit a bankközi elszámolásokban, a bankok befektetéseinek hatékonyabbá tételében. A svájci UBS kezdeményezésére indult megaprojekt a végéhez közeledik, 2018 végére sor kerülhet a piaci bevezetésre. Ezután gyorsabb értékpapírkereskedelem, hatékonyabb bankközi műveletek segíthetik a gazdasági növekedést. Magyarország első blockchain konferenciáján („A fintechen túl”) további ilyen projektekről is szó lesz.

 

 

Utility Settlement Coin (USC): a központi bankok digitális valutája

Az elosztott főkönyvi technológia (distributed ledger) területén végzett ígéretes kutatások nyomán a svájci UBS és a blockchain kutatásokkal foglalkozó angol startup, a Clearmatics Technologies arra kerestek megoldást, miképpen lehet az értékpapír tranzakciókhoz kapcsolódó utalásokat felgyorsítani. A megoldás lényege, hogy értékpapír fedezetű digitális pénzt bocsátanak ki, és a tranzakciók elszámolását blockchain-en bonyolítják. Így született meg a Utility Settlement Coin koncepciója.

A projekt a bankvilág legnagyobb szereplői számára csábító üzeneteket fogalmazott meg, amiket a kutatások ígéretes eredményei is alátámasztottak. Az eredményeken felbuzdulva 2016-ban csatlakozott a kutatásokhoz a Deutsche Bank, a BNY Mellon és a Santander, majd a napokban a Barclays, a Canadian Imperial Bank of Commerce, a Credit Suisse, az HSBC, a MUFG és a State Street is.

blank

 

Átterelik a tranzakciókat blockchain-re

A projekt céljára a partnerek egy teszt hálózatot hoztak létre, amin fedezett kripto tokenekkel hajtanak végre tranzakciókat. Azt szimulálják, hogy az értékpapír tulajdonjogok átruházásakor az ellenértéket hogyan lehet definiálni, illetve hogyan mennek végbe a tranzakciók. Vizsgálják azt is, hogy a több klíring központot érintő tranzakciókat hogyan lehet a blockchain-en keresztül felgyorsítani. Illetve arra is keresik a választ, hogy a központi bank által kibocsátott, pénz fedezetű kriptovaluta hatékonyabbá, gyorsabbá teszi-e az elszámolást, a tulajdonjogok átruházását.

A decentralizáltságból adódó adatvédelmi, kiberbiztonsági és egyéb jogi kérdéseket több körben, a tagállami felügyeletekkel közösen vizsgálták. Jelen pillanatban a piaci bevezetés előtti utolsó fázisban tart a projekt.

blockchain kriptovaluta bankok

„UBS looks to build ‘settlement coin’ alliance” – Forrás: Financial News

 

A terv

A USC (Utility Settlement Coin) a bankközi piacon kerülne bevezetésre, ahol a bankok egymás közötti – különböző devizákban történő – elszámolásaikat az elosztott főkönyvi technológia segítségével gyorsabban bonyolítanák le. Elkerülnék a határokon átnyúló klíring infrastruktúrák bonyolultságát, költség,- és időigényét.

A második lépésben a bankok az értékpapír tranzakcióik elszámolását bonyolítanák a blockchain hálózaton. A várakozások szerint a platformon az első éles tranzakció 2018 végén történhet meg. A projektben résztvevők víziója szerint a következő lépés a különböző blockchain platformok együttműködésének megvalósítása lehet.

 

A cikk a Financial Times és Coindesk cikkeinek felhasználásával készült. Ha szeretnéd megismerni a blockchain és a kriptovaluták világát, akkor 2017.10.16-án várunk „A fintechen túl” konferenciánkon.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!