Két hétig blockchain lázban égett Budapest

Szerző: | 2017. 08. 24. | Blockchain, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Megszállta a blockchain Budapestet. Legalábbis a Blockchain Summer School nemzetközi hallgatói Budapesten keresték a technológia hasznosítási lehetőségeit. A zsűri tagjaként részt vettünk a versenyző projektötletek bemutatóján.

EIT Digital

Az EIT Digital az Európai Unió kutatás-fejlesztési átfogó programját támogató szervezete. Budapest 2012 óta társult tagja, 2017 januárjától pedig a kezdeményezés teljes jogú tagja Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Madrid, Párizs, Stockholm és Trento mellett.

A budapesti csomópont egyik fő fókusza a digitális pénzügyi technológiák kutatása. Az EIT Digital az ELTE, BME, az Ericsson és a Magyar Telekom részvételével alakult konzorcium, melyhez később csatlakozott az OTP, az MTA SZTAKI, az Evopro, E-group és az ELTE-Soft is.

Az EIT Digital doktori- és mesterképzési programokat is indít Biztonság és adatvédelem, Digitális média és kommunikációs technológiák, Szoftver- és szolgáltatási architektúrák, valamint Beágyazott rendszerek terén.

A képzések különlegessége, hogy a műszaki szakember-képzésen túlmenően a tanulmányaik harmadában innovációs és vállalkozási ismereteket sajátítanak el a hallgatók. Az EIT Digital csomópontokban az üzletfejlesztési tanácsadók a digitális innovációs projektek európai piacra vitelében is támogatják a képzésekről kikerült startupokat.

Miért pont Blockchain Summer School és miért Budapest?

Az ELTE információ biztonsági és személyiségi jogokkal foglalkozó szakmai közösségéből indult a kezdeményezés, ahol már egy ideje folynak blockchain kutatások. Többek között ID menedzsment, logisztika, pénzügyi területen keresik a technológia adta lehetőségeket és egyben vizsgálják a lehetséges üzleti modelleket, társadalmi hatásokat. Egy nyári képzési program pedig kifejezetten jó arra, hogy a napjaink problémáira gyakorlati megoldásokat találjunk különböző személetű és hátterű gondolkodók segítségével.

A programban résztvevő diákok –  akik jellemzően az EIT Digital képzésein részt vevő hallgatók voltak – a Blockchain Summer School-ban találkoztak először. Neves hazai egyetemi oktatók, Ethereum fejlesztők, üzletemberek vezették be őket a kriptovaluták, blockchain, smart contract világába, továbbá vállalkozói, finanszírozási és innovációmenedzsment workshopokon vehettek részt.

A 2 hetes program alatt a hallgatók a választott fogyasztói, üzleti problémára keresték a megoldást, melyet proof of concept szinten mutattak be a zsűrinek.
A projektekből Tarcsi Ádámmal, az EIT kutatójával, az ELTE stratégiai dékáni biztosával szemezgettünk.

A biztosítás rákfenéje a káresemény okainak és hatásának pontos rögzítése

A szállítmányozó, fuvarozó cégek számára komoly fejfájást jelent a szállítás közbeni káresemény mértékének gyors felmérése, és a tényleges kár bizonyítása. A Shipnet csapata ezt a problémát az IoT és a blockchain képességeinek ötvözésével oldaná meg.

A konténereket felszerelné okos eszközökkel, melyek mindegyike valamilyen funkcionalitást, környezeti körülményt mér, majd az eszközök az interneten egy blockchain blokkba küldik az eszközök “jelzéseit”. A jelzések egy-egy tranzakciót jelentenek, amelyet a blockchain tárol (pl. biztosítási eseményeket, környezeti paramétereket stb.). A blockchain biztosítaná az adatok tárolását, valamint az egyes káresemények bizonyíthatóságát.

Blockchain Summer School

A benzinkutak cashflow problémájára is lehet gyógyír a blockchain?

Németországban eléggé elhagyatottak a kisebb, önálló benzinkutak. Állandó cashflow problémával küzdenek, így az üzletük fejlesztése, pl. üzlet vagy kávézó nyitása szóba sem jöhet számukra. Ezt a problémát oldaná meg a Gascoin csapata a kriptovaluta alapú prepaid kártya és a blockchain közös hasznosításával.

A prepaid kártya feltöltésekor felhasználható pénzeszköz bekerül az ökoszisztémába. Amikor a kártyatulajdonos egy benzinkútnál tankol, az ökoszisztémába bekerült forrásból az adott benzinkúthoz átkerül a tankolás ára.  A blockchain előnye a kártyatranzakciók és a tankolások adatainak valósidejű rögzítése, mellyel biztosítható, hogy a finanszírozás azonnal és oda kerül, ahol a költség felmerült.

Blockchain Summer School

Jártál már úgy, hogy nem találták az MRI felvételedet?

Elronthatja a nyaralást, ha külföldön orvoshoz kell mennünk, pláne, ha MR vagy CT vizsgálatra van szükség és a pihenésre, élmények gyűjtésére félretett pénzt az orvosnál hagyjuk. Jelentősen könnyítené, egyszerűsítené a diagnosztikát, ha az otthoni leletek, az eredeti felvételek elérhetőek lennének külföldön is.

A magán diagnosztikai centrumokat, az MRI forgalmazókat egy platformra helyezné a MediDos csapat és a blockchain-en keresztül rögzítené, tárolná a felvételeket.  A megoldás csökkentheti az egészségügyi költségeket azáltal, hogy elkerülhetővé válik egyes diagnosztikai vizsgálatok redundáns elvégzése.

Blockchain Summer School

A sportolók gyógyulására vigyázna a smart contract

A SmartSurance projekt az élsportolók biztosításait kötné ahhoz, hogy sérülés, betegség esetén a szakorvos előírásait mennyire fogadja meg a páciens. A biztosítási feltételeket és a szakorvosi utasításokat foglalnák smart contract-be.

Folyamatosan rögzítené a páciens viselkedését, magatartását a gyógyulás szakaszában, s vetné össze a smart contact-tel. A sportoló csak akkor jutna hozzá a biztosítási összeghez, ha betartja az okos szerződésben rögzített utasításokat.

A cél, hogy ösztönözzék a sportolót az utasítások pontos betartására, a kontroll vizsgálatokon való részvételre és hogy a gyógyulása nyomon követhető legyen. Mindez persze nem csupán a sportoló gyógyulását szolgálná, hanem a sportolót finanszírozó klub gazdálkodását is segítené azáltal, hogy érvényesíthető szankciókat tudna megfogalmazni arra az esetre, ha a sportoló nem lenne partner a gyógyulásban.

Hogy a fenti projektek blockchain nélkül is megvalósíthatóak? Igen, így van. De a hatékonyság, a valósidejűség, a bizonyíthatóság olyan értékajánlatok, amelyek a blockchain felé billenthetik a mérleg nyelvét.

Korábban beszámoltunk a Corvinus Fintech Center diákok projektjeiről.  Ők a használtautó piacon keresték a blockchain hasznosíthatóságát.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.