Bankszámla menekülteknek – a blockchain lehet egy megoldás

írta | 2017.05.15. | Blockchain, Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

kh webinarium

Egy magyar fintech startup Európa egyik legnagyobb kihívására, a menekültek pénzügyi felzárkóztatására próbál megoldást találni. A Taqanu által kitalált technológia lényege, hogy az okostelefonokból, közösségi médiából kinyert adatokból be lehet azonosítani a személyt, aki ténylegesen a bankszámlát használja.

2016-ban a Fizetési Számla Irányelv előírta az EU tagállamoknak egy alapszámla bevezetését, amely legalább készpénz átutalásra, tárolásra, ATM kivétre alkalmas és digitálisan is elérhető. Ez az intézkedés ugyan csökkenti a bankszámlával nem rendelkező réteg nagyságát, de egyáltalán nem oldja meg azokét, akik nem rendelkeznek személyazonosításra alkalmas papírokkal, vagy lakcímmel. Azaz nem oldják meg a hajléktalanok, vagy a menekültek felzárkoztatásának problémáját.

 

Ezt kínálja a Taqanu, a magyar fintech megoldása

Európában az egyik legnagyobb probléma a menekültek regisztrálása, kilétük megállapítása. Azonosításuk nélkül a hagyományos bankrendszer számára láthatatlanok maradnak. Jellemzően készpénzt használnak és mobiltelefon van a zsebükben. A valódi személyazonosságuk megállapítása önmagában is nehéz, mivel sokuk hivatalos papírok nélkül érkezett Európába.

A személyazonosság, személyes profil megállapítására dolgozott ki egy új módszert a magyar fintech, a Taqanu. A cég CEO-ja, Némethi Balázs a Pymnts.com szakértőjének elmondta, a módszer alapja az a tény, hogy minden menekült rendelkezik mobiltelefonnal és gyakran szörföl az interneten, azaz digitális lábnyoma jelentős és elemezhető. A digitális lábnyom pedig jellemző egy emberre, azaz az ember ennek alapján azonosíthatóvá válik.

A rendszer ma még nem tökéletes, de az biztos, hogy egy áluser profilt kialakítani, teljesen más közösségi média aktivitást mutatni, vagy eltérő keresési mintákat produkálni igen nagy kihívás, nehéz feladat. A rendszerük öntanuló, ahogy egyre több lesz a felhasználó, s egyre több aktivitást elemez, annál pontosabb értékeléseket ad majd.

A módszer jelenlegi fejlettségi állapotában már alkalmas arra, hogy az alap pénzügyi szolgáltatások közül a fizetési kártyán keresztüli pénzküldéshez szükséges azonosítást biztonsággal elvégezze. A megoldás elterjedésével nagy lépést tehetne Európa a menekültek felzárkóztatásért, a gazdasági,- végső soron a társadalmi közegbe integrálásukért.

Taqanu magyar fintech piacter

 

A varázsszó a blockchain 

Bár blockchain (lásd fintech szótár) nélkül is felépíthető a rendszer, a Taqanu a blockchaint a fizetési kártya létének igazolására, a tranzakciók és az egyes műveletek rögzítésére használja.

A Microsoft is felfigyelt a Taqanu technológiájára: felhasználói azonosítást szolgáló interoperábilis blockchain interface fejlesztésére irányuló együttműködést kötöttek.

Noha az azonosítási platform Taqanu oldali fejlesztése még folyamatban van, egy nyitott, vállalkozó kedvű szabályozót keresnek, amelyik eltekintene a kormányzati szervek által készített fotós személyazonosítás kötelező használatától.

Taqanu Balazs Nemethi fintech blockchain

 

Németország elöljár a probléma megoldásában

Némethi Balázs egyébként utalt rá, hogy törvényben rögzítették, hogy minden lakosnak, aki Németországban él, joga van fizetési alapszámlához. Ugyanakkor a bankok még nem igazán léptek. A Taqanu ezért Németországra tervezte a termékét.  A megoldás a menekült közösségnek is érték, ugyanakkor az épülő kormányzati digitális authentikációs rendszerhez ad majd értékes adatokat.

A német pilothoz megközelítőleg fél millió euró tőkebevonásra van szükségük. Ha minden a tervek szerint megy, akkor  már augusztusban indulhat a pilot.

 

A poszt  a “Using The Blockchain To Bring Banking To Everyone” cikk felhasználásával készült.

kh webinarium

kh webinarium

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

WEBINÁRIUM

KH webinarium
Mit hoz a jövő? Hogyan alakítják át az újabb és újabb innovációk a pénzügyeinket, a munka világát, a környezetünket vagy akár a táplálkozásunkat?

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.