Digitális identitás szolgáltató lett a Mastercard

Szerző: | 2023. 03. 27. | Banki és fintech hírek, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Mastercard a tanúsítvány megszerzésével állami – és magánintézmények, vállalkozások számára ú.n. megbízható (trusted) digitális személyazonosítási szolgáltatást nyújthat az Egyesült Királyságban. A szolgáltatás biztosítja, hogy a fogyasztók egyszerűen és gyorsan azonosítsák magukat ügyeik intézése esetén, a vállalkozások pedig biztonságos, gyors megoldást kapnak a fogyasztóik digitális identitásának hiteles megállapítására.

A Mastercard kiemelt célja a fizetési infrastruktúra folyamatos fejlesztése, a különböző fizetési technológiák – legyen az kártyás, azonnali fizetési vagy blockchain rendszerek – közötti átjárhatóság megteremtése, hogy a fogyasztók az egyes fizetési helyzetekben a számukra leginkább megfelelő megoldást választhassák.

E stratégia (ú.n. “multirail stratégia”) szerves része – a tranzakciók biztonságának folyamatos növelése céljából – a fogyasztók digitális személyazonosságának hiteles és valós idejű azonosítása.

„A digitális identitás a csalások jelentős csökkentésének és a fogyasztói élmény javításának az egyik kulcsa. Az Egyesült Királyság élen jár abban, hogy nagyobb kontrollt biztosítson az embereknek személyazonosságuk egyszerű és biztonságos igazolása terén. Az Egyesült Királyságban a tanúsítvány megszerzésével a Mastercard együttműködhet a magán- és az állami szektorral digitális személyazonosítás terén”

– mondta Sarah Clark, a Mastercard digitális identitásért felelős alelnöke.

A fogyasztók kontrollja az adataik felett a megoldás használatakor teljeskörű; megválaszthatják, mely adatokat, mely szolgáltatóknak adják át.

A Mastercard digitális személyazonosítás szolgáltatása többek között az alábbi élethelyzetekben használható: bankszámlanyitás, biztosítási szerződések megkötése, jelzáloghitel-szerződés megkötése, időpontfoglalás pl. egészségügyi intézményekben, repülőjárat foglalás, személyazonosításhoz kötött termékek vásárlása, lakásbérlés.

A digitális identitás és annak biztonságos, egyszerű és gyors igazolása a digitális tárcák, digitális szolgáltatási ökoszisztémák nélkülözhetetlen alappillére.

Az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban is több magán és állami kezdeményezés működik (pl. a Németországból indult Verimi, vagy Nagy-Britanniában a Yoti), azonban a megoldások egymással nem átjárhatók, így a fogyasztóknak több tárcában kell azonosítani magukat, ami visszafoghatja új szolgáltatások igénybevételét.

Jön az európai központi digitális személyazonosító tárca

Az Európai Unió az átjárhatóság hiánya mellett adatbiztonsági aggályokat is felvetett a piaci megoldásokkal szemben, ezért meghirdette központi digitális személyazonosító tárca tervét

A létrejövő Uniós digitális tárca lehetővé tenné az EU állampolgárai számára, hogy Európa-szerte online azonosítsák és hitelesítsék magukat piaci és közszolgáltatások használata során külön kereskedelmi szolgáltató megoldása nélkül. A tervek szerint a szolgáltatások között lesz a lakcímváltozás bejelentése, születési anyakönyvi kivonatok, orvosi igazolások igénylése, adóbevallás benyújtása, digitális jogosítvány, bankszámlanyitás, egyetemi jelentkezés.

Készül a hazai digitális személyazonosító tárca is

Az Unió elvárása, hogy minden tagállamban az Uniós központi tárcával együttműködő nemzeti tárca ökoszisztéma alakuljon ki. Magyarországon a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program keretében a Digitális Magyarország Ügynökség irányítása és felügyelete mellett kezdődött meg az Uniós elvárásoknak megfelelő tárca tervezése.

A digitális személyazonosítás szolgáltatást állami szolgáltatásként biztosítja majd a DMÜ és a tervek szerint elfogadását a piaci szereplők számára kötelezővé teszi.

Hogyan készül az uniós és a hazai eID tárca? Milyen hatással lehetnek a központi törekvések a piaci digitális tárcákra? Ezekre a kérdésekre is kitérünk 2023. április 20-án, a PayTechShow-n.

[Mastercard] | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group Kft.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.