2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.01.23.

Elmondta az MNB, miért szabályozza az ATM-ek számát

Szerző:

Kategóriák:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban új rendeletet adott ki, amely többek között meghatározza, mennyi ATM-et kell üzemeltetniük a bankoknak. „Kevés az egy főre jutó ATM-ek száma Magyarországon, a készpénzforgalom viszont sokkal nagyobb, mint más országokban” – írja a Bank360.hu az MNB válasza alapján. Az MNB lépése nem szokatlan, tavaly hasonló lépéseket készítettek elő az Egyesült Királyságban is.

A Magyar Közlöny 2023. január 17-én megjelent számában tették közzé a “bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról” szóló 1/2023 (I. 17.) MNB rendeletet, amely településméret és forgalom alapján előírja a hazai hitelintézeteknek, mennyi készpénzes automatát (ATM) kötelesek üzemeltetni.

Röviden: az MNB a kibocsátott – készpénzfelvételi funkcióval rendelkező – fizetési kártyák függvényében előírja, minimum mennyi ATM-et kell üzemeltetni a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és a vármegye egyéb településein (lásd az alábbi táblázatot), illetve azt is rögzíti, mennyi készpénzes forgalom juthat egy ATM-re.

MNB 1:2023 (I.17.) rendelet

Forrás: Magyar Közlöny

A forgalmi előírás alapján az MNB referenciaértéket határoz meg a készpénzfelvételi és a készpénzbefizetési éves átlagos forgalomra. Ha ezt az értéket átlépi a bank, akkor további ATM-eket kell üzembe állítania.

“A kereskedelmi bankok által üzemeltetett, készpénz ki- és befizetésre alkalmas ATM-infrastruktúra minimális darabszámának meghatározását több szakmai indok is szükségessé tette. Ezek közül kiemelkedik, hogy hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon az európai országokkal való összevetésben, amely érték folyamatosan növekszik”

– indokolta az MNB a Bank360.hu-nak küldött válaszában.

Felkészülési idők az ATM-kötelezettség teljesítésére

Ha a bank rendelkezik a rendeletben meghatározott ATM mennyiséggel, de nem teljesíti a településtípusok közötti megoszlást, akkor 9 hónapon belül végre kell hajtani az áthelyezést, vagy új ATM-e(ke)t kell beszerezni.

Abban az esetben, ha a banknak kevesebb mint 25 darab új ATM-et kell üzembe állítania a rendeletben foglalt feltételek teljesítéséhez, akkor attól függően, hogy a bank mikor adja le az erre vonatkozó jelentését az MNB-nek, az adatbejelentéstől számított 18 hónapon belül kell a bővítést végrehajtani. 25 darab feletti bővítés esetén 2 év áll rendelkezésre.

A bankfióki pénztárak bezárását is feltételekhez köti az MNB

Az MNB azt is szabályozza, hogy a bankok milyen feltételek mentén szüntethetik meg a bankfióki pénztárat. A rendelet többek között azt írja:

„Amennyiben a bank egy fiókjában megszünteti a pénztára(ka)t, köteles legalább két befizetési és kifizetési funkcióval is rendelkező készpénzes automatával bővíteni a hálózatát, amelyek közül legalább egyet – amennyiben annak elhelyezése megoldható – az adott pénztár nélküli fiókban, a többit az adott településen vagy fővárosi kerületen belül olyan infrastrukturális csomópontban köteles elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is elérhetők.„

A rendelet azt is előírja, hogy a bankok kötelesek intézkedési tervet kidolgozni a készpénzellátás zavartalanságának biztosítása érdekében.

Az új rendelet a kihirdetését (2023.01.17.) követő 15. napon, 2023. február 1. napján lép hatályba.

Más országokban is elkezdték szabályozni a készpénzhez való hozzáférést

A készpénzhez való “bárhol és bármikor” hozzáférés biztosítása, a készpénz kezelését biztosító fizetési infrastruktúra hosszútávú fenntartása is szerepel az Egyesült Királyság 2022-ben bemutatott új pénzügyi szabályozásában.

A személyes ügyfélszolgálati lehetőségek csökkenése, a készpénzhez való hozzáférés nehezítése egyre gyorsuló tendencia az Egyesült Királyságban is. Ennek láttán a pénzügyi és a fogyasztóvédelmi szabályozó júniusban bejelentette,

szigorú szabályokat tervez bevezetni a bankfiókok bezárásával kapcsolatosan, tekintve, hogy ez a helyi közösségek életére jelentős negatív hatással lehet.

John Glen, a Pénzügyminisztérium gazdasági titkára kiemelte,

“a készpénzhez való hozzáférés sok ember számára továbbra is létfontosságú, különösen a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók számára.”

A tervezetben előírták, a pénzügyi szolgáltatóknak biztosítani kell, hogy a fogyasztók bármikor kivehessék, illetve elhelyezhessék pénzüket a bankban. A törvény feladata továbbá, hogy biztosítsa a készpénzes infrastruktúra stabil, biztonságos fenntartását.

A készpénzhez való könnyű, folyamatos hozzáférés védelmének célja alapvetően azon milliók – főként a védendő fogyasztók – biztonságának megtartása, akik nem vagy korlátozottan férnek hozzá a digitális banki szolgáltatásokhoz.

bankfiók

Közös bankfiókot nyitnak a bankok | 2022.09.23.

Új ügyfélszolgálati modellel, közös ügyfélszolgálati pontok kialakításával kísérletezik a Posta és öt nagybank az Egyesült Királyságban. Az első sikerek után jövőre országosan is kiterjesztik a közös használatú bankfiókokat.

Címlapfotó: stock.adobe.com – Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék: