BankTechShow

Elmondta az MNB, miért szabályozza az ATM-ek számát

Szerző: | 2023. 01. 23. | MNB, Összes hír, Szabályozás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban új rendeletet adott ki, amely többek között meghatározza, mennyi ATM-et kell üzemeltetniük a bankoknak. „Kevés az egy főre jutó ATM-ek száma Magyarországon, a készpénzforgalom viszont sokkal nagyobb, mint más országokban” – írja a Bank360.hu az MNB válasza alapján. Az MNB lépése nem szokatlan, tavaly hasonló lépéseket készítettek elő az Egyesült Királyságban is.

A Magyar Közlöny 2023. január 17-én megjelent számában tették közzé a „bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról” szóló 1/2023 (I. 17.) MNB rendeletet, amely településméret és forgalom alapján előírja a hazai hitelintézeteknek, mennyi készpénzes automatát (ATM) kötelesek üzemeltetni.

Röviden: az MNB a kibocsátott – készpénzfelvételi funkcióval rendelkező – fizetési kártyák függvényében előírja, minimum mennyi ATM-et kell üzemeltetni a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és a vármegye egyéb településein (lásd az alábbi táblázatot), illetve azt is rögzíti, mennyi készpénzes forgalom juthat egy ATM-re.

MNB 1:2023 (I.17.) rendelet

Forrás: Magyar Közlöny

A forgalmi előírás alapján az MNB referenciaértéket határoz meg a készpénzfelvételi és a készpénzbefizetési éves átlagos forgalomra. Ha ezt az értéket átlépi a bank, akkor további ATM-eket kell üzembe állítania.

“A kereskedelmi bankok által üzemeltetett, készpénz ki- és befizetésre alkalmas ATM-infrastruktúra minimális darabszámának meghatározását több szakmai indok is szükségessé tette. Ezek közül kiemelkedik, hogy hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon az európai országokkal való összevetésben, amely érték folyamatosan növekszik”

– indokolta az MNB a Bank360.hu-nak küldött válaszában.

Felkészülési idők az ATM-kötelezettség teljesítésére

Ha a bank rendelkezik a rendeletben meghatározott ATM mennyiséggel, de nem teljesíti a településtípusok közötti megoszlást, akkor 9 hónapon belül végre kell hajtani az áthelyezést, vagy új ATM-e(ke)t kell beszerezni.

Abban az esetben, ha a banknak kevesebb mint 25 darab új ATM-et kell üzembe állítania a rendeletben foglalt feltételek teljesítéséhez, akkor attól függően, hogy a bank mikor adja le az erre vonatkozó jelentését az MNB-nek, az adatbejelentéstől számított 18 hónapon belül kell a bővítést végrehajtani. 25 darab feletti bővítés esetén 2 év áll rendelkezésre.

A bankfióki pénztárak bezárását is feltételekhez köti az MNB

Az MNB azt is szabályozza, hogy a bankok milyen feltételek mentén szüntethetik meg a bankfióki pénztárat. A rendelet többek között azt írja:

„Amennyiben a bank egy fiókjában megszünteti a pénztára(ka)t, köteles legalább két befizetési és kifizetési funkcióval is rendelkező készpénzes automatával bővíteni a hálózatát, amelyek közül legalább egyet – amennyiben annak elhelyezése megoldható – az adott pénztár nélküli fiókban, a többit az adott településen vagy fővárosi kerületen belül olyan infrastrukturális csomópontban köteles elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is elérhetők.„

A rendelet azt is előírja, hogy a bankok kötelesek intézkedési tervet kidolgozni a készpénzellátás zavartalanságának biztosítása érdekében.

Az új rendelet a kihirdetését (2023.01.17.) követő 15. napon, 2023. február 1. napján lép hatályba.

Más országokban is elkezdték szabályozni a készpénzhez való hozzáférést

A készpénzhez való “bárhol és bármikor” hozzáférés biztosítása, a készpénz kezelését biztosító fizetési infrastruktúra hosszútávú fenntartása is szerepel az Egyesült Királyság 2022-ben bemutatott új pénzügyi szabályozásában.

A személyes ügyfélszolgálati lehetőségek csökkenése, a készpénzhez való hozzáférés nehezítése egyre gyorsuló tendencia az Egyesült Királyságban is. Ennek láttán a pénzügyi és a fogyasztóvédelmi szabályozó júniusban bejelentette,

szigorú szabályokat tervez bevezetni a bankfiókok bezárásával kapcsolatosan, tekintve, hogy ez a helyi közösségek életére jelentős negatív hatással lehet.

John Glen, a Pénzügyminisztérium gazdasági titkára kiemelte,

“a készpénzhez való hozzáférés sok ember számára továbbra is létfontosságú, különösen a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók számára.”

A tervezetben előírták, a pénzügyi szolgáltatóknak biztosítani kell, hogy a fogyasztók bármikor kivehessék, illetve elhelyezhessék pénzüket a bankban. A törvény feladata továbbá, hogy biztosítsa a készpénzes infrastruktúra stabil, biztonságos fenntartását.

A készpénzhez való könnyű, folyamatos hozzáférés védelmének célja alapvetően azon milliók – főként a védendő fogyasztók – biztonságának megtartása, akik nem vagy korlátozottan férnek hozzá a digitális banki szolgáltatásokhoz.

bankfiók

Közös bankfiókot nyitnak a bankok | 2022.09.23.

Új ügyfélszolgálati modellel, közös ügyfélszolgálati pontok kialakításával kísérletezik a Posta és öt nagybank az Egyesült Királyságban. Az első sikerek után jövőre országosan is kiterjesztik a közös használatú bankfiókokat.

Címlapfotó: stock.adobe.com – Licenc: FinTech Group Kft.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!