2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.02.20.

Elsőként indult el az MKB Bank a nyílt bankolás irányába

Szerző:

Kategóriák:

Elsőként élesítette az MKB Bank a PSD2 megfelelést biztosító nyílt banki platformját. A bank ezzel kitárta a kaput az ügyfelek életét megkönnyítő, újabb biztonságos fintech fejlesztések számára.

A sikert azt teszi teljessé, hogy a platformot az MKB Bank fintech programja keretében inkubált startup, a FintechBlocks fejlesztette.

Ez a fejlesztés is azt bizonyítja, hogy egy bank és egy fintech startup tud együtt dolgozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

– emelte ki Mudri György, a FintechBlocks ügyvezetője

Hisznek a fintech erejében

Az Európai Unió által előírt direktíva a PSD2 (2. Pénzforgalmi Irányelv) rendelkezik arról, hogy amennyiben az ügyfél felhatalmazást ad ún. harmadik feles szolgáltatóknak, a bank köteles hozzáférést biztosítani az ügyfél fizetési számláihoz a Számlainformációs Szolgáltatók (AISP) és a Fizetéskezdeményezési Szolgáltatók (PISP) részére.

A harmadik feles szolgáltatóknak az ügyfél felhatalmazásán kívül rendelkezniük kell az összes szükséges hatósági és egyéb engedéllyel. Magyarországon az első fintech startup, amelyet az MNB számlainformációs szolgáltatóként regisztrált az Aggreg8.io.

“Az MKB Bank a nyílt bankolás megteremtését nemcsak törvényi megfelelés miatt tartja fontosnak, hanem jelentős üzleti lehetőséget is lát benne. Az így létrejövő új megoldásoknak köszönhetően az ügyfelek egyre személyre szabottabb pénzügyi megoldásokat kapnak majd.”

– mondta el Hetényi Márk, az MKB Bank digitális vezérigazgató-helyettese.

Az MKB Bank több alkalommal is sikerrel tesztelte saját nyílt banki platformját. 2017-ben az MKB Fintech Akadémia 150 fejlesztője tesztelte és értékelte a rendszert, 2018-ban az MKB Fintech Hackathon keretében születtek sikeres üzleti megoldások.

Így lehet hozzáférni a nyílt banki platformhoz

A hozzáférés az úgynevezett API-kon keresztül történik. Az API (Application Programming Interface) olyan szabályrendszer, amely lehetővé teszi, hogy különböző alkalmazások egymással kommunikáljanak. Az API-k segítségével a bankok a kötelező elemeken túl, üzleti szolgáltatásként további adatokat oszthatnak meg, új stratégiai partnerségeket köthetnek más piaci vagy fintech szereplőkkel, ezáltal javíthatják folyamataik hatékonyságát.

blank
Címkék:
blank
blank