BankTechShow

Elsőként indult el az MKB Bank a nyílt bankolás irányába

Szerző: | 2019. 02. 20. | Banki és fintech hírek, Összes hír

Elsőként élesítette az MKB Bank a PSD2 megfelelést biztosító nyílt banki platformját. A bank ezzel kitárta a kaput az ügyfelek életét megkönnyítő, újabb biztonságos fintech fejlesztések számára.

A sikert azt teszi teljessé, hogy a platformot az MKB Bank fintech programja keretében inkubált startup, a FintechBlocks fejlesztette.

Ez a fejlesztés is azt bizonyítja, hogy egy bank és egy fintech startup tud együtt dolgozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

– emelte ki Mudri György, a FintechBlocks ügyvezetője

Hisznek a fintech erejében

Az Európai Unió által előírt direktíva a PSD2 (2. Pénzforgalmi Irányelv) rendelkezik arról, hogy amennyiben az ügyfél felhatalmazást ad ún. harmadik feles szolgáltatóknak, a bank köteles hozzáférést biztosítani az ügyfél fizetési számláihoz a Számlainformációs Szolgáltatók (AISP) és a Fizetéskezdeményezési Szolgáltatók (PISP) részére.

A harmadik feles szolgáltatóknak az ügyfél felhatalmazásán kívül rendelkezniük kell az összes szükséges hatósági és egyéb engedéllyel. Magyarországon az első fintech startup, amelyet az MNB számlainformációs szolgáltatóként regisztrált az Aggreg8.io.

„Az MKB Bank a nyílt bankolás megteremtését nemcsak törvényi megfelelés miatt tartja fontosnak, hanem jelentős üzleti lehetőséget is lát benne. Az így létrejövő új megoldásoknak köszönhetően az ügyfelek egyre személyre szabottabb pénzügyi megoldásokat kapnak majd.”

– mondta el Hetényi Márk, az MKB Bank digitális vezérigazgató-helyettese.

Az MKB Bank több alkalommal is sikerrel tesztelte saját nyílt banki platformját. 2017-ben az MKB Fintech Akadémia 150 fejlesztője tesztelte és értékelte a rendszert, 2018-ban az MKB Fintech Hackathon keretében születtek sikeres üzleti megoldások.

Így lehet hozzáférni a nyílt banki platformhoz

A hozzáférés az úgynevezett API-kon keresztül történik. Az API (Application Programming Interface) olyan szabályrendszer, amely lehetővé teszi, hogy különböző alkalmazások egymással kommunikáljanak. Az API-k segítségével a bankok a kötelező elemeken túl, üzleti szolgáltatásként további adatokat oszthatnak meg, új stratégiai partnerségeket köthetnek más piaci vagy fintech szereplőkkel, ezáltal javíthatják folyamataik hatékonyságát.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!