Lendületet kap a nyílt bankolás Európában

írta | 2019.02.20. | API bankolás, Összes hír, PSD2, Szabályozás

Megkezdte munkáját a nyílt bankolás alapjait meghatározó EU-s munkacsoport. Feladata a PSD2 API-k és a kétfaktoros ügyfélhitelesítés követelményeinek harmonizálása. 2019. szeptember 14-én felszáll a füst és elindul a nyílt bankolás az EU-ban.

A nyílt bankolás (open banking) alapfeltétele a bankszámla adatokhoz nyílt, szabványos és automatizált hozzáférés megteremtése, amihez a hátteret az EU-ban a 2018 márciusában elfogadott, az erős ügyfélhitelesítésről és a biztonságos kommunikációról szóló szabályozástechnikai szabvány (RTS – Regulatory Technical Standards) megteremtette.

Az RTS értelmében 18 hónap van a felkészülésre, de 2019. március 14-től a bankoknak biztosítaniuk kell, hogy az új (számlainformációs – AISP és fizetéskezdeményezési – PISP) szolgáltatók a fizetési számla hozzáférést biztosító API-kat tesztelhessék. Az API-k kötelező (éles) megnyitásának időpontja 2019. szeptember 14.

[A nyílt bankolás kezdetét sokan az inkumbens bankok alkonyatának tekintették. Összegyűjtöttünk pár bankot, amelyek gyorsan átléptek saját árnyékukon és a szabályozásnak való megfelelésből üzleti lehetőséget kovácsoltak. A piaci körkép az úttörő bankok megoldásaiból itt érhető el.]

Nyitott kérdések a PSD2 körül

A módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) értelmében legkésőbb 2019. szeptember 14-től a fizetési számla adatokhoz nemzetközi szabványokon alapuló nyílt hozzáférést kell biztosítaniuk a bankoknak az EU-ban a hatósági engedélyt megszerzett fintech cégek, szolgáltatók számára (lásd Magyarországon Aggreg8.io)

A megfeleléshez alig 7 hónap van hátra, a bankok és a fintech szolgáltatók azonban még jelenleg is több nyitott kérdéssel és bizonytalansággal küzdenek, pl. az API-k elvárt funkcionalitása, teljesítménye, az ügyfélhitelesítés kezelésének módja, az API-k nem megfelelő működésének esetére előírt tartalék mechanizmussal kapcsolatos követelmények stb.

Az Európai Bankhatóság ezért – a Bizottság által létrehozott API Evaluation Group mellett – egy asztalhoz hívta az érintett piaci csoportokat, hogy együtt határozzák meg a PSD2 és az RTS szabályainak megfelelő követelményeket, eljárásokat. Tekintve, hogy a munkacsoportban minden érintett piaci csoport képviselteti magát, várhatóan olyan szabályrendszert alakítanak ki, ami racionális terhek és feltételek mellett alkalmazható lesz.

Felszáll a füst az ügyfélhitelesítés körül

A munkacsoportban az API szabványosítási testületek – az Open Banking Implementation Entity, a Berlin Group – mellett további 7 ország API követelmények kidolgozásáért felelős szervezete, valamint a piaci szereplők is részt vesznek. Az utóbbiak feladata, hogy megoldásaik bemutatásával és piaci tapasztalataikkal segítsék a harmonizált alapkövetelmények meghatározását.

A munkacsoport feltérképezi a már működő és a tesztelés alatt álló authentikációs eljárásokat, technológiákat, majd azokat értékeli a PSD2 szabályozási csomag, valamint az erős ügyfélhitelesítésről szóló RTS-nek való megfelelés szempontjából.

A munkacsoport munkájának eredményeként így várhatóan kiderül, mely ügyfélhitelesítési megoldásokat támogatja majd a szabályozó.

Gyűlnek a hazai tapasztalatok is

Bár a munkacsoport munkájában magyar szereplő közvetlenül nem vesz részt, gyűlnek a tapasztalatok az MKB Bank API sandboxában is. Az MKB Bank elsőként tette elérhetővé a PSD2 számlainformációs (AISP) és fizetéskezdeményezési szolgáltatás (PISP) nyújtásához, illetve a  fedezet ellenőrzéshez szükséges, valamint a bankfiókjai és ATM berendezései helyét megmutató API dokumentációját.

Ezenkívül a napokban került sor az első magyar nem-banki szereplő, az Aggreg8.io számlainformációs szolgáltatókénti (AISP) hatósági nyilvántartásba vételére is.

Az Európai Bankhatóság (EBA) API munkacsoportjában kidolgozott és kölcsönösen elfogadott specifikációk, folyamatleírások a Magyarországon 2019. július 1. napján induló azonnali fizetési rendszerre értéknövelt szolgáltatásokat, így például fizetési kérelem szolgáltatást fejlesztők számára is segítséget jelentenek.

A nyílt bankolásról, a banki adatok monetizálási lehetőségeiről nemzetközi szakemberek, valamint az első magyar PSD2 szerinti regisztrált fintech szolgáltató képviselői osztják meg gondolataikat, tapasztalataikat a FinTechShow-n, 2019. április 25-én.

Fotó: FT.com

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.