FinTech lehetőségek 2023-ban. Melyek lesznek a legforróbb területek?

írta | 2023. 01. 04. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

PayTechShow 4.0

A bevételek növekedésének lassulásával a költségmegtakarítást és hatékonyságnövelést segítő fintech megoldások felértékelődnek 2023-ban. Ez megnyitja a kaput a fintech-ek előtt, amelyek megoldásaikkal képesek a manuális folyamatokat kiiktatni és az ügyfelek számára pénzt megtakarítani – olvasható a TechCrunchon megjelent véleménycikkben. A cikk elsősorban az Egyesült Államokban tapasztalható fintech trendekre fókuszál, ám ezek Magyarországon is relevánsak lehetnek 2023-ban.

A fintech cégek lehetőségei várhatóan az olyan területeken értékelődnek fel 2023-ban, mint például a csalásmegelőzés, szabályozói megfelelés (compliance), fizetési (payment) és pénzügyi (treasury) műveletek, vagy az adózás – írja a TechCrunch.

A vállalati pénzügyi igazgatók, a vállalkozások vezetői minden eddiginél jobban összpontosítanak majd az eredményesség növelésére, ezért a következő időszakot azok a fintech-ek lesznek képesek átvészelni, amelyek megoldásaikkal csökkenthetik a csalások, visszaélések számát, illetve javíthatják a fizetési folyamatok hatékonyságát.

A fintech startupok alapítóinak úgy kell gondolkodniuk, mint a vállalatok pénzügyi igazgatóinak.

Érdemes megnézniük a pénzügyi szolgáltatások azon területeit, amelyeken a legtöbb pénz áramlik át és a manualitás még mindig meghatározó.

Alább pár terület ezek közül.

#1 Csalásmegelőzés és digitális személyazonosítás

Az Egyesült Államokban (és bárhol a világon) minden nagyobb bankot érintett a csalás, és minden pénzügyi szolgáltatónak ellenőriznie kell ügyfelei személyazonosságát a pénzmosás megelőzése érdekében. A rossz hír, hogy a gazdasági visszaesés idején sem fog csökkenni a csalások száma (sőt, várhatóan növekedni fog – szerk. megjegyz).

Valójában nő azoknak a száma, akik hamis személyazonossággal próbálnak visszaélést elkövetni, vagy pénzt mosni.

A csalásmegelőzéssel foglalkozó cégek a 2022-es gazdasági visszaesés során is virágoztak és ez a trend 2023-ban is folytatódni fog.

SEON - Kadar Tamas - Jendruszak Bence

Kádár Tamás: “Az első számú csalásmegelőző cég szeretnénk lenni a világon” | 2022.09.06.

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnereink Kádár Tamás és Jendruszák Bence, az egyik legígéretesebb hazai fintech startup, a SEON alapítói.

#2 Szabályozói megfelelés (compliance –> regtech)

A kriptovaluták piacának összeomlása nyomán a szabályozás valószínűleg megszilárdul, és az ellenőrzés fokozódhat. Emiatt szükség van olyan platformokra, amelyek végigvezetik a fintech cégeket a megfelelőségi és szabályozási követelményeken, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat a megfelelő módon nyújtsák.

A jövő digitális pénzügyei: Pénzügyi digitalizációs és compliance képzés

Új fintech képzés indul a Metropolitan Egyetemen a Magyar Nemzeti Bank szakértőivel és piaci szolgáltatók szakembereivel közösen. A szabályozói megfelelés súlya felértékelődött a digitális korban, aminek egy komplex rendszerként, egy szemléletként kell érvényesülnie a gyakorlatban, az egész szervezetben. Nemcsak az üzleti szakembereknek, hanem a fejlesztőknek is ismerniük kell, hogyan fog megfelelni a digitális pénzügyi szolgáltatás a szabályozói előírásoknak és biztonsági követelményeknek.

Részletek a FinTechZone-on itt.

#3 Adózás

Az adózás terén jellemzően kevés innováció történik. Ugyanakkor a növekvő elbocsátások (szerk. megjegyz. vagy az adótörvények változása miatt, lásd pl. a 2022-es KATA-változás következményeit)  miatt egyre többen válnak önadózóvá, és kénytelenek megismerkedni a különböző adózási fajtákkal, hogy optimalizálhassák pénzügyi helyzetüket.

Ennek a trendnek köszönhetően várhatóan több olyan fintech megoldás jelenhet meg, amelyek leegyszerűsítik és automatizálják az egyéni vállalkozók számára az adózással kapcsolatos feladatokat.

Billingo - Sarospataki Albert

Komplett digitális megoldással menti meg az átalányadósokat a Billingo | 2022.09.06.

Rekordgyorsasággal reagált a Billingo online számlázó a KATA törvény módosítására és alig 1 hónap alatt egy olyan komplett szolgáltatást mutatott be az átalányadósoknak, ami nemcsak automatikusan és valós időben számolja ki a fizetendő adó- és járulékterheket, de még az átalányadó bevallással járó adminisztrációt is órákról percekre csökkenti.

#4 Beszerzés

A beszerzési ökoszisztéma bővülésében jelentős szerepe lesz a fenntarthatósági és ESG szempontok érvényesülésének, a szállítói menedzsment és a fizetések automatizálásának, valamint számos más trendnek is, amelyek metszéspontja a beszerzés. Az integrált fintech megoldások tovább növelik majd a hatékonyságot ezen a területen, amelynek eredménye a jövedelmezőségben is visszatükröződik.

#5 Fizetési műveletek

Az adóhoz hasonlóan a fizetési műveletek is hatalmas piacot jelentenek és még mindig sok lehetőség rejlik a fizetési ökoszisztémában a funkciók automatizálására, amelyek hozzájárulhatnak a költségek csökkentéséhez. Számos lehetőség kínálkozik az olyan területeken, mint a számlaegyeztetés (rekonsziliálás), az elfogadási arány javítása, a csalások csökkentése a B2B fizetéseknél és a határokon átnyúló fizetéseknél.

B2B fizetesek - ecommerce

Elérkezett a B2B fizetések évtizede. Ez lesz az innováció új melegágya | 2022.12.27.

Miközben lakossági körökben arról szól a szakmai vita, hogy melyik innovációval lehet a legjobban megfogni az ügyfeleket, vállalati oldalon a kereskedők most kezdik el átterelni az ügyfeleket az offline, készpénzes világból digitális és hatékonyabb csatornákra, fizetési megoldásokra, mint amilyen a halasztott fizetés. 2023, és szélesebb körben a következő évtized, erről az átállásról fog szólni. De pontosan mire is számíthatunk?

#6 Pénzügyi műveletek, likviditás menedzsment, pénzügyi kockázatok kezelése

A pénzügyi műveletek, a treasury menedzsment és a back-office funkciók a pénzügyi szolgáltatások egyik olyan nagy területe, amelyet még nem alakított át az innováció. A fintech más ágazataihoz képest itt viszonylag kevés kockázatitőke-befektetés történt.

Várhatóan több innováció fog megjelenni ezen a területen, hogy a vállalatok valódi hatékonyságot érhessenek el a likviditás menedzsmentben, a pénzügyi kockázatok kezelésében, valamint az egyéb pénzügyi műveleteken.

FinTech megoldások Magyarországon: HUNFINTECH

2016 óta harmadik alkalommal adja ki a FinTech Group Kft. a HUNFINTECH kiadványt, amelyben minden alkalommal bemutatja a legígéretesebb hazai fintech cégeket és/vagy megoldásokat. 2022-ben 40+ fintech cég került terítékre két megközelítésben.

A kiadvány itt érhető el.

[TechCrunch+] | Címlapfotó: stock.adobe.com

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!