2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.01.04.

FinTech lehetőségek 2023-ban. Melyek lesznek a legforróbb területek?

Szerző:

Kategóriák:

A bevételek növekedésének lassulásával a költségmegtakarítást és hatékonyságnövelést segítő fintech megoldások felértékelődnek 2023-ban. Ez megnyitja a kaput a fintech-ek előtt, amelyek megoldásaikkal képesek a manuális folyamatokat kiiktatni és az ügyfelek számára pénzt megtakarítani – olvasható a TechCrunchon megjelent véleménycikkben. A cikk elsősorban az Egyesült Államokban tapasztalható fintech trendekre fókuszál, ám ezek Magyarországon is relevánsak lehetnek 2023-ban.

A fintech cégek lehetőségei várhatóan az olyan területeken értékelődnek fel 2023-ban, mint például a csalásmegelőzés, szabályozói megfelelés (compliance), fizetési (payment) és pénzügyi (treasury) műveletek, vagy az adózás – írja a TechCrunch.

A vállalati pénzügyi igazgatók, a vállalkozások vezetői minden eddiginél jobban összpontosítanak majd az eredményesség növelésére, ezért a következő időszakot azok a fintech-ek lesznek képesek átvészelni, amelyek megoldásaikkal csökkenthetik a csalások, visszaélések számát, illetve javíthatják a fizetési folyamatok hatékonyságát.

A fintech startupok alapítóinak úgy kell gondolkodniuk, mint a vállalatok pénzügyi igazgatóinak.

Érdemes megnézniük a pénzügyi szolgáltatások azon területeit, amelyeken a legtöbb pénz áramlik át és a manualitás még mindig meghatározó.

Alább pár terület ezek közül.

#1 Csalásmegelőzés és digitális személyazonosítás

Az Egyesült Államokban (és bárhol a világon) minden nagyobb bankot érintett a csalás, és minden pénzügyi szolgáltatónak ellenőriznie kell ügyfelei személyazonosságát a pénzmosás megelőzése érdekében. A rossz hír, hogy a gazdasági visszaesés idején sem fog csökkenni a csalások száma (sőt, várhatóan növekedni fog – szerk. megjegyz).

Valójában nő azoknak a száma, akik hamis személyazonossággal próbálnak visszaélést elkövetni, vagy pénzt mosni.

A csalásmegelőzéssel foglalkozó cégek a 2022-es gazdasági visszaesés során is virágoztak és ez a trend 2023-ban is folytatódni fog.

SEON - Kadar Tamas - Jendruszak Bence

Kádár Tamás: “Az első számú csalásmegelőző cég szeretnénk lenni a világon” | 2022.09.06.

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnereink Kádár Tamás és Jendruszák Bence, az egyik legígéretesebb hazai fintech startup, a SEON alapítói.

#2 Szabályozói megfelelés (compliance –> regtech)

A kriptovaluták piacának összeomlása nyomán a szabályozás valószínűleg megszilárdul, és az ellenőrzés fokozódhat. Emiatt szükség van olyan platformokra, amelyek végigvezetik a fintech cégeket a megfelelőségi és szabályozási követelményeken, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat a megfelelő módon nyújtsák.

A jövő digitális pénzügyei: Pénzügyi digitalizációs és compliance képzés

Új fintech képzés indul a Metropolitan Egyetemen a Magyar Nemzeti Bank szakértőivel és piaci szolgáltatók szakembereivel közösen. A szabályozói megfelelés súlya felértékelődött a digitális korban, aminek egy komplex rendszerként, egy szemléletként kell érvényesülnie a gyakorlatban, az egész szervezetben. Nemcsak az üzleti szakembereknek, hanem a fejlesztőknek is ismerniük kell, hogyan fog megfelelni a digitális pénzügyi szolgáltatás a szabályozói előírásoknak és biztonsági követelményeknek.

Részletek a FinTechZone-on itt.

#3 Adózás

Az adózás terén jellemzően kevés innováció történik. Ugyanakkor a növekvő elbocsátások (szerk. megjegyz. vagy az adótörvények változása miatt, lásd pl. a 2022-es KATA-változás következményeit)  miatt egyre többen válnak önadózóvá, és kénytelenek megismerkedni a különböző adózási fajtákkal, hogy optimalizálhassák pénzügyi helyzetüket.

Ennek a trendnek köszönhetően várhatóan több olyan fintech megoldás jelenhet meg, amelyek leegyszerűsítik és automatizálják az egyéni vállalkozók számára az adózással kapcsolatos feladatokat.

Billingo - Sarospataki Albert

Komplett digitális megoldással menti meg az átalányadósokat a Billingo | 2022.09.06.

Rekordgyorsasággal reagált a Billingo online számlázó a KATA törvény módosítására és alig 1 hónap alatt egy olyan komplett szolgáltatást mutatott be az átalányadósoknak, ami nemcsak automatikusan és valós időben számolja ki a fizetendő adó- és járulékterheket, de még az átalányadó bevallással járó adminisztrációt is órákról percekre csökkenti.

#4 Beszerzés

A beszerzési ökoszisztéma bővülésében jelentős szerepe lesz a fenntarthatósági és ESG szempontok érvényesülésének, a szállítói menedzsment és a fizetések automatizálásának, valamint számos más trendnek is, amelyek metszéspontja a beszerzés. Az integrált fintech megoldások tovább növelik majd a hatékonyságot ezen a területen, amelynek eredménye a jövedelmezőségben is visszatükröződik.

#5 Fizetési műveletek

Az adóhoz hasonlóan a fizetési műveletek is hatalmas piacot jelentenek és még mindig sok lehetőség rejlik a fizetési ökoszisztémában a funkciók automatizálására, amelyek hozzájárulhatnak a költségek csökkentéséhez. Számos lehetőség kínálkozik az olyan területeken, mint a számlaegyeztetés (rekonsziliálás), az elfogadási arány javítása, a csalások csökkentése a B2B fizetéseknél és a határokon átnyúló fizetéseknél.

B2B fizetesek - ecommerce

Elérkezett a B2B fizetések évtizede. Ez lesz az innováció új melegágya | 2022.12.27.

Miközben lakossági körökben arról szól a szakmai vita, hogy melyik innovációval lehet a legjobban megfogni az ügyfeleket, vállalati oldalon a kereskedők most kezdik el átterelni az ügyfeleket az offline, készpénzes világból digitális és hatékonyabb csatornákra, fizetési megoldásokra, mint amilyen a halasztott fizetés. 2023, és szélesebb körben a következő évtized, erről az átállásról fog szólni. De pontosan mire is számíthatunk?

#6 Pénzügyi műveletek, likviditás menedzsment, pénzügyi kockázatok kezelése

A pénzügyi műveletek, a treasury menedzsment és a back-office funkciók a pénzügyi szolgáltatások egyik olyan nagy területe, amelyet még nem alakított át az innováció. A fintech más ágazataihoz képest itt viszonylag kevés kockázatitőke-befektetés történt.

Várhatóan több innováció fog megjelenni ezen a területen, hogy a vállalatok valódi hatékonyságot érhessenek el a likviditás menedzsmentben, a pénzügyi kockázatok kezelésében, valamint az egyéb pénzügyi műveleteken.

FinTech megoldások Magyarországon: HUNFINTECH

2016 óta harmadik alkalommal adja ki a FinTech Group Kft. a HUNFINTECH kiadványt, amelyben minden alkalommal bemutatja a legígéretesebb hazai fintech cégeket és/vagy megoldásokat. 2022-ben 40+ fintech cég került terítékre két megközelítésben.

A kiadvány itt érhető el.

[TechCrunch+] | Címlapfotó: stock.adobe.com

Címkék:
blank
blank