Itt az első MNB által regisztrált magyar fintech startup

Szerző: | 2019. 02. 12. | Fintech startupok, Összes hír

PayTechShow 4.0

Hosszas várakozás után február 5-én megszületett a hazai pénzügyi szektor első PSD2-es jegybanki jóváhagyása. A tavalyi FinTechShow győztes startup, az Aggreg8 lett az első nem-banki számlainformációs szolgáltató Magyarországon. A magyar fintech startup megoldásával számos pénzügyi szolgáltatás, például a hitelbírálat, a könyvelés, vagy a számlabefizetés válik egyszerűbbé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá.

Az Aggreg8 alapítói már a második pénzforgalmi irányelv, a PSD2-szabályozás hazai hatályba lépése előtt is szolgáltattak Magyarországon az első hazai automatikus költségkövető, a Wyze.me alkalmazáson keresztül. A PSD2-szabályozással összhangban az Aggreg8 immár mint pénzforgalmi intézmény folytatja tovább tevékenységét.

A tavaly májusban elindított regisztrációs folyamatot, ami a számlainformációs szolgáltató (AISP) esetében is átfogó dokumentációs és működési ellenőrzést von maga után, most zárta le az MNB az Aggreg8 esetében.

Rácsatlakoztak a bankokra, a közüzemi szolgáltatókra

Az Aggreg8 által nyújtott hozzáférésen (API-kapcsolaton) keresztül 10 hazai bankot és 6 közüzemi szolgáltatót lehet elérni. A cég jelenleg API-kapcsolaton – vagy webscrapingen – keresztül teremti meg a hozzáférést az ügyféladatokhoz; a technológia és a működés teljes mértékben élvezi az MNB jóváhagyását. (A hazai bankoknak 2019 szeptemberéig kell megnyitniuk az ügyféladatokat API-kapcsolaton vagy authentikált webscrapingen keresztül.)

Az Aggreg8 segítségével számos folyamat, például hitelbírálat, könyvelés, vagy számlabefizetés válik egyszerűbbé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá.

Kulcsot adnak az adatkapukhoz

Az Aggreg8 szolgáltatási spektruma két irányt fed le: egyrészt a közvetlen végfelhasználók ingyenesen tudják szinkronizálni bankszámla-információikat az Aggreg8 segítségével.

Másrészt az Aggreg8 RegComp szolgáltatása kinyitja a PDS2 adta lehetőségeket a szélesebb üzleti ügyfélkör előtt:

információ-megosztási szolgáltatásuk segítségével számos piaci szereplő tudja bekötni ügyfelei pénzügyi információit anélkül, hogy MNB felügyelt intézménnyé válnának a számlainformációs szolgáltatás tekintetében.

Ebben az esetben a végfelhasználók közvetlenül szerződnek az Aggreg8-tel a számlainformációs szolgáltatásra, majd az így szinkronizált információk megosztására felhatalmazást adnak az ügyfelek az Aggreg8-nek az adott üzleti partner és felhasználási cél vonatkozásában.

Az Aggreg8 segítségével számos olyan cég vagy fintech vállalkozás tud felhasználni pénzügyi információkat, amelyeknek

nincs elegendő forrásuk és idejük az egyedi banki hozzáférések lefejlesztéséhez és a szabályozói követelmények teljesítéséhez.

blank

Irány Európa

Az Aggreg8 gyorsan tervezi a továbblépést: a hazai engedély birtokában – annak passportálása révén – kíván a környező országokban is terjeszkedni a közeljövőben.

Fotó: FinTechShow 2018 díjátadó – fintechzone.hu

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!