BankTechShow

Erre vártak Európában a bankok és a fintech startupok: itt az RTS! Lesz fintech cunami?

Szerző: | 2017. 02. 27. | API bankolás, Összes hír, PSD2, Szabályozás

Nem lesz screen-scraping, de lesz dedikált API, és több a kivétel az erős authentikáció alól. Megjelent az RTS final draft szövege – ez kerül a Bizottság elé jóváhagyásra.

 

Mutatjuk a legfontosabb változásokat

  1. Egy összegben maximum 30 euróig fizethetünk egyfaktoros authentikáció mellett. Ezt egymás után maximum 5-ször tehetjük meg, illetve egy nap maximum 100 euró-t fizethetünk így.
  2. Az EBA azon kereskedők számára, amelyek kockázat alapú tranzakció elemzést alkalmaznak, betartják a szigorú fraud szabályokat és a fraud arányt egy meghatározott szint alatt tartják, max 500 euró összegig engedélyezi az egyszerű authentikáció alkalmazását. Bár e kivételi szabály tényleges piaci relevanciáját, hatását még elemezni szükséges, értékelni kell a szabályozói szándék jelentőségét: a kockázatalapú tranzakció elemzést a szabályozó elismeri és kedvezményt rendel hozzá! Ez komoly lépés a konzultáció előtti állapothoz képest.
  3. Logikus, a felhasználók számára kényelmet, gyorsaságot eredményező változás, hogy a felügyelet nélküli POS-oknál – autópálya kapu, parkolóórák –  sem kell 30 euró felett a kettős autentikációt alkalmazni, azaz a kivételi szabály alá tartoznak.
  4. PFM szolgáltatók számára rossz hír, hogy a screen scraping a PSD2 alkalmazásának időpontjától nem engedélyezett. Jó hír ugyanakkor, hogy van helyette 7/24-es folyamatos kiszolgálást technológia semlegesen, open szabványok mellett biztosító dedikált API kötelezettség.
  5. Az API hozzáférés real time vagy mégsem? AISP szolgáltatás esetében a fogyasztói felhatalmazást követő 30 napig akkor is érvényes az AISP hozzáférhetősége a fogyasztó adataihoz, ha az nem igényel szolgáltatást. Ebben az időszakban – hiszen a fogyasztó nem kér szolgáltatást –  a szabályozás maximálja az AISP adatlekérések számát. Az RTS szerint egy nap maximum 4-szer kérhet az AISP hozzáférést (a korábbi tervezetben ez 2 volt) az adott fogyasztó bankszámla adataihoz. Fontos: a bank és az AISP ennél gyakoribb lekérdezésben is megállapodhat! 🙂
  6. Az RTS az ISO20022 szabványt nevezi meg, mint a fizetési tranzakciók kommunikációs szabványa – ez eddig is így volt, de a további biztonsági és kommunikációs szabvány megszüntette. Ezáltal a technológia semlegesség érvényesül, az innovatív szolgáltatások lehetősége megmarad.
  7. A potenciális új szereplők (tech cégek és fintech-ek) aggálya volt, hogy az authentikáció módjának meghatározásával a bankok nehezíthetik az új belépők helyzetét, többletköltséget okozhatnak, illetve az általuk nyújtott szolgáltatási élményt – és ezáltal a piaci lehetőségeiket – ronthatják. A szabályozó az authentikáció módszerének meghatározását továbbra is a bank hatáskörében tartotta, de kimondta, hogy ugyanolyan SLA-k mellett, mintha maga szolgálná ki közvetlenül a fogyasztót, kell kiszolgálnia a banknak az új szolgáltatókat. Az RTS arra is kötelezi a bankokat, hogy készenléti tervet dolgozzanak ki technikai problémákra és más nem várt helyzetekre.
  8. A szabályozás a PISP (pl. Amazon) érdekeit védi azzal, hogy a bank számára előírja, hogy azonnali választ adjon az adott  fogyasztó fizetőképességére vonatkozóan a fintech cég felé. A szándék nemes, de mégis a hozzáférést, rugalmasságot, végső soron az új piacralépő szolgáltatási esélyeit a bank határozza meg.

 

A 24. órában vagyunk: üzleti stratégák és BC gyártók munkára fel!

Bár még az EU Bizottsága és a Parlament módosíthat az RTS szövegén, nagy változások ebben a szakaszban már nem várhatóak. 3 hónap áll a Bizottság rendelkezésére az RTS jóváhagyására, a kihirdetést követően pedig 18 hónapja lesz a piaci szereplőknek a felkészülésre, a beruházások, fejlesztések, belső folyamatok kialakítására. Legkorábbi alkalmazhatóság időpontját így 2018 novemberére tehetjük.

Fanatikusoknak és szabályozóknak: az RTS benyújtott változatának része az a – korábban megígért – részletes táblázat is, melyben az EBA reagál a mintegy 224 beérkezett felvetésre. Érdemes és tanulságos – mindamellett, hogy igazi kihívás – végigolvasni, hiszen az érdekeltségi rendszerek szépen felvázolhatóak.  Mi elolvastuk 🙂

 

Az EBA weboldalán elérhető az RTS teljes szövege.

A cikkhez felhasználtuk: Final PSD2 SCA & CSC RTS released„, Killian Clifford, 2017.02.23.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!