Kamatmentes részletfizetéssel, BNPL fizetési megoldással segíti a szupermarket a megélhetési válság elkerülését

Szerző: | 2022. 08. 29. | Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetés, Fintech szolgáltatások, Összes hír

PayTechShow 4.0

Az Egyesült Királyságban az Iceland szupermarket lánc kamatmentes részletfizetés, a Buy Now, Pay Later (BNPL) fizetési lehetőség bevezetésével segíti vásárlóit a gyorsan növekvő élelmiszer költségek kezelésében. A bevezetést megelőző 18 hónapos pilotban a résztvevők 92%-ának javult az életminősége azáltal, hogy rendszerezni tudta az élelmiszer vásárlásait és 80%-uk tudta felszámolni az uzsora hiteleit – mondta Richard Walker, az Iceland vezetője.

Bruzsa-Geza

Előadás: BNPL: fintech hóbort, vagy az évtized banki ügyfélakvizíciós stratégiája?

Bruzsa Géza, Fintrous Group/Instacash, ügyvezető

FinTechShow 6.0: „Kódban a jövőnk? Bankokból tech cégek?” | 2022. október 12.

A brit szupermarket lánc egyre több vásárlója küzd megélhetési problémákkal elsősorban a mindennapi fogyasztási cikkek emelkedő ára miatt. A vásárlók számára a hagyományos bankok szolgáltatásai jellemzően nem nyújtanak megoldást erre a problémára a bankolás és a hitelkártyák magas díjai miatt.

Az Iceland Food Club kártya lényege, hogy a tagjai számára jellemzően 25-100 angol font összegű mikrohitelt nyújt előre feltöltött kártyán, mely a lánc minden boltjában használható. A kölcsön törlesztése hetente, a vásárló által választott napon történik. A kötelező törlesztés összege mindössze 10 font.

Szabályoznák a BNPL fizetési lehetőséget

A szolgáltatás a brit Parlament figyelmét is felkeltette. Stella Creasy munkáspárti képviselő Twitter üzenetben megfogalmazott véleménye szerint

a BNPL szolgáltatás nem segít a megélhetési válság kezelésében, mert a vásárlókat túlfogyasztásra ösztönzi miközben a felhalmozott adósság kezelésére nincs kidolgozott fogyasztóvédelmi keretrendszer.

Az Egyesült Királyságban a BNPL szolgáltatásra vonatkozóan a jövő évtől több szabály kerül bevezetésre. A BNPL szolgáltatónak a szolgáltatását engedélyeztetni kell majd a pénzügyi felügyelettel (Financial Conduct Authority – FCA). A pénzügyi ombudsman (Financial Ombudsman Service – FOS) feladatai kiterjednek majd a BNPL-t érintő fogyasztói panaszok kezelésére. 2023-től általánosságban elmondható, hogy a hitelezési szabályok lesznek érvényesek a BNPL szolgáltatásra.

Egyúttal szigorodik a hagyományos rövidtávú, kamatmentes áruvásárlási hitelek szabályozása is.

A BNPL javítja az igénybe vevők életminőségét

Az Iceland vezetője, Richard Walker a parlamenti képviselő üzenetére válaszolva rámutatott, hogy a kritikusok olyan középosztálybeli állampolgárok, akik a hagyományos bankok hitelkártyáját gondolkodás nélkül használják, azaz valójában maguk is élnek az áruhitel (egy másfajta) intézményével.

Az Iceland vezetője egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a Food Club kezdeményezést az FCA szabályozás alá eső “Fair For You” alapítványi tulajdonú etikus hitelezővel közösen dolgozták ki.

A szolgáltatás meghirdetését 18 hónapos tesztelés előzte meg, melynek eredményét kritikus szemmel értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 95 %-a találta hasznosnak a szolgáltatást, 92%-uk fel tudott hagyni vagy csökkenti tudta az élelmiszer-bank használatát és 80%-uknak nem volt már szükségük a drága hitelekre.

“Az Iceland pilot eredményei önmagukért beszélnek és egybevetve a mikrohitelek világszerte elterjedt használatáról szóló kutatásaink eredményével, a Food Club részletfizetési szolgáltatása hasznos az alacsony és rendszertelen jövedelmek kezelésére. Javítja a vásárlók életminőségét és egyben növeli önbecsülésüket“

– mondta az Iceland vezetője.

Berényi Benjamin

Előadás: “Buy Now Pay Later” – lehetőségek B2B és B2C szemmel

Berényi Benjamin, Péntech / PastPay, ügyvezető, társalapító

FinTechShow 6.0: „Kódban a jövőnk? Bankokból tech cégek?” | 2022. október 12.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!