2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.08.26.

Újabb meghatározó lépést tett a Mastercard a nyílt bankolás terjedése érdekében

Szerző:

Kategóriák:

A kártyatársaságok már nem csak kártya alapú fizetéstechnológiai szolgáltatásokkal támogatják a pénzügyi- és fizetési szolgáltatókat, kereskedőket és fintech cégeket. A Mastercard a tavalyi FinTechShow-n jelentette be, hogy a nyílt bankolást támogató Open Banking Connect megoldása elérhetővé válik Magyarországon. Idén az “Engage” partner programját is kiterjesztette nyílt banki szolgáltatásokkal. Ügyfelei mostantól olyan technológiai partnerekkel is együttműködhetnek, amelyek segítségével gyorsan tudnak nyílt bankolásra épülő fizetési, hitelezési- és egyéb döntéstámogató megoldásokat igénybe venni.

A Mastercard Engage program bevizsgált, minősített technológiai szolgáltatók és az ökoszisztéma-partnerek összekötésén keresztül katalizálja új, illetve értéknövelt szolgáltatások gyorsabb piaci megjelenését. A 2017 februárjában indított programhoz mára 150 partner csatlakozott, akik a Mastercard digitális szolgáltatásaira építkezve tudnak gyorsan és hatékonyan pénzügyi szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleik számára.

A Mastercard Engage nyílt banki programhoz csatlakozott első technológiai partnerei: Dwolla, FinTech Automation, i2c, Link Financial Technology, LoanPro, Nova CreditProvenir, Synctera, Tern és Usio.

A nyílt bankolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a kiadványban foglaltuk össze: „Nyílt bankolás Magyarországon. Megoldások és lehetőségek”.

Mit kínál a Mastercard Engage nyílt bankolási programja?

A Mastercard Engage lehetővé teszi üzleti ügyfelei számára, hogy a fogyasztók által adott hozzájárulások birtokában kapcsolódjanak a bankszámlájukhoz. Az Engage programon keresztül a számlainformációs és fizetés-kezdeményezési szolgáltatások egyaránt elérhetők.

A fogyasztók által engedélyezett kapcsolaton keresztül a vállalkozások fizetéseket teljesíthetnek közvetlenül a bankszámla terhére, ellenőrizhetik a számla egyenlegét és ezáltal csökkenthetik a fedezethiány miatt elutasított tranzakciók számát, vagy a bankszámla tulajdonjogának megerősítésével csökkenthetik a visszaélések számát.

A számlainformációs szolgáltatás továbbá lehetővé teszi, hogy az ökoszisztéma résztvevői az ügyfeleik által engedélyezett adatok felhasználásával olyan szolgáltatásokat alakítsanak ki, amelyek egyrészt egyszerűsíthetik, másrészt kiegészíthetik a hitelezési- és egyéb döntés-támogató folyamatokat, ezáltal jobb ügyfélélményt nyújtanak, illetve megnövelhetik a szolgáltatásra jogosultá váló ügyfelek körét.

“A Mastercard Engage programhoz csatlakozó partnerek élen járnak olyan nyílt bankolási megoldások bevezetésében, amelyek a biztonságot a középpontba helyezik és segítenek kielégíteni a fogyasztók pénzügyi igényeit, valamint megadják a választás lehetőségét. Együtt olyan innovációkat teszünk lehetővé, amelyek kiterjesztik a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférést az egész világon”

– mondta Jess Turner, a Global Open Banking and API ügyvezető alelnöke

Mit nyújt a technológiai cégeknek a Mastercard Engage?

A Mastercard Engage program a csatlakozó technológiai cégek számára a szerződéskötésekkel kapcsolatos erőforrásigény csökkenését, könnyebb ügyfélhozzáférést, adatbiztonságot és a Mastercard robusztus infrastruktúrájának kihasználásával általánosságban nagyobb rugalmasságot ígér.

A kártyatársaság az alábbi támogatásokat nyújtja a partner programban résztvevő szolgáltatók számára:

  • Együttműködés a piacra lépésben: segít a technológiai szolgáltatóknak új ügyfeleket találni, új piacokon megjelenni és értékesíteni megoldásaikat.
  • Promóció: a partnerek szerepelnek a Mastercard portálján, ezzel megkönnyítve a láthatóságot és hitelesség megszerzését.
  • Képzés és tanácsadás: a társaság hozzáférést biztosít a Mastercard Academy oktatási sorozathoz. A partnerek részt vehetnek regionális fórumokon is, ahol betekintést nyerhetnek az érték- és termékajánlatokba, valamint a piaci prioritásokba.
  • Technikai támogatás: a partnerek számára elérhetővé válik a Mastercard globális és regionális műszaki mérnökeinek hálózata, amely segíthet a felmerülő műszaki kérdések megoldásában.

Integrációs lehetőségek

Az Engage nyílt banki programja első körben két megvalósítási lehetőséget nyújt az integrációs partnerek számára, akik nyílt bankolási szolgáltatást szeretnének kínálni üzleti ügyfeleiknek (fintech cégeknek, kereskedőknek). Mindkettő esetében a a Mastercard teljes tulajdonú leányvállalata, a Finicity nyílt banki platformja biztosítja az adatok zökkenőmentes és biztonságos áramlását.

A “Partner Linked” lehetővé teszi a fintech cégek, illetve kereskedők számára, hogy gyorsan elkezdjék használni a nyílt bankolásra épülő szolgáltatást preferált platformpartnerükön keresztül. Ebben az esetben ugyanis az Engage partnerek egy egyszerűbb integrációval csatlakoznak a Finicity rendszeréhez oly módon, amely mellett nem kell kezelniük a felhasználói hozzájáruláshoz kapcsolódó hitelesítő adatokat. Az integrációs partner mellett a Finicity közvetlen megállapodást köt magával a fintech céggel, illetve kereskedővel is.

Partner Linked

Forrás: Finicity

A “Partner Direct” típusú együttműködés az Engage partner számára nagyobb testreszabást tesz lehetővé, de egyúttal komolyabb integrációt igényel. Ebben az esetben a partnerek közvetlenül beágyazhatják a Mastercard nyílt banki szolgáltatásokat, és személyre szabott élményt kínálhatnak üzleti ügyfeleik számára, illetve további értéknövelt szolgáltatásokat alakíthatnak ki.

Partner Direct

Forrás: Finicity

[Mastercard] | Címlapfotó forrása: Oleksandr – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank