FinTechShow-7.0

Készül az egységes európai Digitális Személyazonosító Tárca

Szerző: | 2022. 09. 27. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Digitális Személyazonosító Tárca létrehozásával egyszerűsítené a határokon átnyúló fizetési tranzakciókat az új, bankokból és technológiai cégekből álló nemzetközi konzorcium. A konzorcium tagjai szerint a tárca a digitális euró bevezetését is segítheti.

Az Európai Bizottság a Digitális Európa projekt részeként felhívást tett közzé egységes európai Digitális Személyazonosító Tárca megvalósítására, valamint a tárca lehetséges használati eseteinek feltárására, a legjobb, széles körben, egységesen használható megoldások kidolgozására.

Cél a határon átnyúló digitális személyazonosítás megteremtése

Hat ország – Dánia, Németország, Izland, Olaszország, Lettország és Norvégia – összefogásában egy új konzorcium jött létre, melynek fókuszában egyrészt a résztvevő országokban működő eID-megoldások határokon átívelő használatának megteremtése, másrészt a határon átnyúló fizetési szolgáltatások egyszerűsítése áll.

A Nordic-Baltic eID (NOBID) konzorcium tagjai az együttműködő országok digitális kormányzati ügynökségei, bankok, vállalatok és technológiai szolgáltatók. A szakemberek célja, hogy bemutassák, hogyan lehet a személyazonosítást, -hitelesítést és a fizetési szolgáltatásokat határon átnyúló, több valutában megvalósuló fizetési tranzakciók esetében kombinálni.

A pilot során a meglévő fizetési infrastruktúrán a fizetések indítását, az azonnali fizetést, a számlák közötti átutalások és a fizetési tranzakciók fizikai üzletben és interneten egyaránt történő elfogadását tesztelik a résztvevők.

Segítség a határon átnyuló fizetési tranzakciók egyszerűsítéséhez

A pilot segíti a tagállamok erőfeszítéseit a határokon átnyúló fizetési tranzakciók egyszerűsítését célzó uniós tervek, így például az Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) és a digitális euró megvalósításában. A konzorcium által a pilot során vizsgált szolgáltatások: tárca kibocsátása, pénzügyi szolgáltatók esetében fizetési eszköz kibocsátása, kereskedői elfogadás.

A projektet számos bank és a fizetési iparág vezetői is támogatták, köztük a németországi DSGV, a norvég DNB és a BankID, a dániai Nets, az olaszországi Intesa Sanpaolo, a PagoPA és az ABILab, valamint az izlandi Greiðsluveitan. A konzorcium technológiai partnerei közé tartozik többek között a Thales, Signicat, Poste Italiane, Intesi Group és az InfoCert.

europai fizetesi kezdemenyezes egyseges mobilfizetes mobiltarca

Saját mobiltárcája, fizetési kártyája lehet Európának. 2022-ben jönne az egységes európai fizetési rendszer | 2020.07.08.

Tavaly novemberben röppent fel annak a híre – akkor még “PEPSI” projekt néven -, hogy 20 bank olyan pán-európai fizetési rendszer kialakítását tervezi, amely a jelenleg elérhető összes készpénzmentes fizetési megoldást képes lesz kezelni. A “PEPSI”-ből végül “EPI” lett és a 20 bankból 16 csatlakozott a napokban elstartolt Európai Fizetési Kezdeményezéshez (EPI = European Payment Initiative).

[Finextra] | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!