2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.27.

Készül az egységes európai Digitális Személyazonosító Tárca

Szerző:

Kategóriák:

Digitális Személyazonosító Tárca létrehozásával egyszerűsítené a határokon átnyúló fizetési tranzakciókat az új, bankokból és technológiai cégekből álló nemzetközi konzorcium. A konzorcium tagjai szerint a tárca a digitális euró bevezetését is segítheti.

Az Európai Bizottság a Digitális Európa projekt részeként felhívást tett közzé egységes európai Digitális Személyazonosító Tárca megvalósítására, valamint a tárca lehetséges használati eseteinek feltárására, a legjobb, széles körben, egységesen használható megoldások kidolgozására.

Cél a határon átnyúló digitális személyazonosítás megteremtése

Hat ország – Dánia, Németország, Izland, Olaszország, Lettország és Norvégia – összefogásában egy új konzorcium jött létre, melynek fókuszában egyrészt a résztvevő országokban működő eID-megoldások határokon átívelő használatának megteremtése, másrészt a határon átnyúló fizetési szolgáltatások egyszerűsítése áll.

A Nordic-Baltic eID (NOBID) konzorcium tagjai az együttműködő országok digitális kormányzati ügynökségei, bankok, vállalatok és technológiai szolgáltatók. A szakemberek célja, hogy bemutassák, hogyan lehet a személyazonosítást, -hitelesítést és a fizetési szolgáltatásokat határon átnyúló, több valutában megvalósuló fizetési tranzakciók esetében kombinálni.

A pilot során a meglévő fizetési infrastruktúrán a fizetések indítását, az azonnali fizetést, a számlák közötti átutalások és a fizetési tranzakciók fizikai üzletben és interneten egyaránt történő elfogadását tesztelik a résztvevők.

Segítség a határon átnyuló fizetési tranzakciók egyszerűsítéséhez

A pilot segíti a tagállamok erőfeszítéseit a határokon átnyúló fizetési tranzakciók egyszerűsítését célzó uniós tervek, így például az Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) és a digitális euró megvalósításában. A konzorcium által a pilot során vizsgált szolgáltatások: tárca kibocsátása, pénzügyi szolgáltatók esetében fizetési eszköz kibocsátása, kereskedői elfogadás.

A projektet számos bank és a fizetési iparág vezetői is támogatták, köztük a németországi DSGV, a norvég DNB és a BankID, a dániai Nets, az olaszországi Intesa Sanpaolo, a PagoPA és az ABILab, valamint az izlandi Greiðsluveitan. A konzorcium technológiai partnerei közé tartozik többek között a Thales, Signicat, Poste Italiane, Intesi Group és az InfoCert.

europai fizetesi kezdemenyezes egyseges mobilfizetes mobiltarca

Saját mobiltárcája, fizetési kártyája lehet Európának. 2022-ben jönne az egységes európai fizetési rendszer | 2020.07.08.

Tavaly novemberben röppent fel annak a híre – akkor még “PEPSI” projekt néven -, hogy 20 bank olyan pán-európai fizetési rendszer kialakítását tervezi, amely a jelenleg elérhető összes készpénzmentes fizetési megoldást képes lesz kezelni. A “PEPSI”-ből végül “EPI” lett és a 20 bankból 16 csatlakozott a napokban elstartolt Európai Fizetési Kezdeményezéshez (EPI = European Payment Initiative).

[Finextra] | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank