Készül az egységes európai Digitális Személyazonosító Tárca

Szerző: | 2022. 09. 27. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

PayTechShow 4.0

Digitális Személyazonosító Tárca létrehozásával egyszerűsítené a határokon átnyúló fizetési tranzakciókat az új, bankokból és technológiai cégekből álló nemzetközi konzorcium. A konzorcium tagjai szerint a tárca a digitális euró bevezetését is segítheti.

Az Európai Bizottság a Digitális Európa projekt részeként felhívást tett közzé egységes európai Digitális Személyazonosító Tárca megvalósítására, valamint a tárca lehetséges használati eseteinek feltárására, a legjobb, széles körben, egységesen használható megoldások kidolgozására.

Cél a határon átnyúló digitális személyazonosítás megteremtése

Hat ország – Dánia, Németország, Izland, Olaszország, Lettország és Norvégia – összefogásában egy új konzorcium jött létre, melynek fókuszában egyrészt a résztvevő országokban működő eID-megoldások határokon átívelő használatának megteremtése, másrészt a határon átnyúló fizetési szolgáltatások egyszerűsítése áll.

A Nordic-Baltic eID (NOBID) konzorcium tagjai az együttműködő országok digitális kormányzati ügynökségei, bankok, vállalatok és technológiai szolgáltatók. A szakemberek célja, hogy bemutassák, hogyan lehet a személyazonosítást, -hitelesítést és a fizetési szolgáltatásokat határon átnyúló, több valutában megvalósuló fizetési tranzakciók esetében kombinálni.

A pilot során a meglévő fizetési infrastruktúrán a fizetések indítását, az azonnali fizetést, a számlák közötti átutalások és a fizetési tranzakciók fizikai üzletben és interneten egyaránt történő elfogadását tesztelik a résztvevők.

Segítség a határon átnyuló fizetési tranzakciók egyszerűsítéséhez

A pilot segíti a tagállamok erőfeszítéseit a határokon átnyúló fizetési tranzakciók egyszerűsítését célzó uniós tervek, így például az Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) és a digitális euró megvalósításában. A konzorcium által a pilot során vizsgált szolgáltatások: tárca kibocsátása, pénzügyi szolgáltatók esetében fizetési eszköz kibocsátása, kereskedői elfogadás.

A projektet számos bank és a fizetési iparág vezetői is támogatták, köztük a németországi DSGV, a norvég DNB és a BankID, a dániai Nets, az olaszországi Intesa Sanpaolo, a PagoPA és az ABILab, valamint az izlandi Greiðsluveitan. A konzorcium technológiai partnerei közé tartozik többek között a Thales, Signicat, Poste Italiane, Intesi Group és az InfoCert.

europai fizetesi kezdemenyezes egyseges mobilfizetes mobiltarca

Saját mobiltárcája, fizetési kártyája lehet Európának. 2022-ben jönne az egységes európai fizetési rendszer | 2020.07.08.

Tavaly novemberben röppent fel annak a híre – akkor még “PEPSI” projekt néven -, hogy 20 bank olyan pán-európai fizetési rendszer kialakítását tervezi, amely a jelenleg elérhető összes készpénzmentes fizetési megoldást képes lesz kezelni. A “PEPSI”-ből végül “EPI” lett és a 20 bankból 16 csatlakozott a napokban elstartolt Európai Fizetési Kezdeményezéshez (EPI = European Payment Initiative).

[Finextra] | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!