FinTechShow-7.0

Követik a belgák a magyar példát. Júliustól minden belga üzletben kötelező az elektronikus fizetés biztosítása!

Szerző: | 2022. 07. 06. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Július 1-jétől mérettől és forgalomtól függetlenül minden vállalkozás köteles az elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a fogyasztóinak, vásárlóinak. Emellett a készpénz elfogadása továbbra is kötelező!

A belga parlament márciusban megerősítette, hogy 2022. július 1-jétől az országban működő összes vállalkozás, gazdasági tevékenységet folytató entitás köteles az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani. A szabályozással a kormányzat célja az elektronikus fizetési módok bevezetésének támogatása és így a választási lehetőség biztosítása a lakosságnak, valamint a csalások, a fraud elleni harc erősítése.

Magyarországon 2021. január 1. napján lépett hatályba a kereskedelmi törvény kiegészítése, amely alapján az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők kötelesek az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani a vásárlók számára. A törvényi kötelezettség hatására növekedett a fizikai kártyaelfogadó helyek száma és közel 155 ezer helyen lehet bankkártyával fizetni, ám ez az érintett kör kb. 75%-a a FinTech Group becslése alapján, így még van tere a fejlődésnek.

Hiánypótló jelleggel elkészült az “Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve“, amely a vállalkozások, kereskedők számára mutatja be a Magyarországon elérhető elektronikus fizetési megoldásokat, a bankkártyás fizetéstől a bankszámla alapú megoldásokon át a fizetésen túli lehetőségekig. Részletek itt.

Lassan csökken a készpénzhasználat Belgiumban

Belgium 11 milliós lakosságának közel 85%-a rendelkezik internet hozzáféréssel és 33,5%-a használ okostelefont. A Paymentwall adatai alapján a vezető elektronikus fizetési mód a kártyás fizetés (59% hitel- és betéti kártyás, 20% prepaid kártyás), melyet a mobilapplikációval történő fizetés követ 15%-kos piaci részesedéssel. Az azonnali fizetés bevezetése ellenére a banki átutalások mindössze 2%-ot képviselnek.

A domináns fizetési eszköz még mindig a készpénz. Az Európai Központi Bank 2019. évi felmérése alapján Belgiumban a teljes fizetési forgalom 58%-a bonyolódott készpénzben. Az elemzés rámutatott továbbá arra, hogy a készpénzhasználat csökkenése lassabb, mint az Unió számos más országában, így a készpénz várhatóan jó ideig meghatározó szerepet tölt be Belgiumban.

Mit ír elő a rendelet?

A koronavírus világjárvány alatt a kereskedők pénzügyi támogatást kaptak a kormányzattól az elektronikus fizetés nyújtásához szükséges eszközök beszerzésére, így az új kötelezettség teljesítéséhez külön támogatási rendszer bevezetését a kormányzat nem tartotta szükségesnek.

A kötelezettség minden olyan entitásra vonatkozik, amely ügyfelekkel, partnerekkel, vendégekkel, páciensekkel, látogatókkal kerülhet kapcsolatba és ahol a szolgáltatásokért, árukért az ügyfelek fizetnek. Így hatálya alá tartoznak a szövetségek, sport- és kulturális egyesületek, egyéni vállalkozók, orvosok, jogászok, a kormányzati szervek és hatóságok is. A vállalkozások szabadon választhatnak, hogy milyen elektronikus fizetési módo(ka)t vezetnek be.

Nem számít elektronikus fizetésnek a kriptovalutával történő fizetés.

A szabályozás a rendelet szempontjából nem tekinti elektronikus fizetésnek az étkezési jegyekkel, kuponokkal történő fizetést akkor sem, ha azok kártya formájában léteznek. Ugyanígy a kriptovalutával, vagy más digitális eszközzel történő fizetést sem minősül elektronikus fizetésnek.

A törvényi kötelezettség ellenére az elektronikus fizetés semmilyen körülmények között nem válthatja ki a készpénzes fizetés lehetőségét, azaz a készpénzt továbbra is minden üzletben el kell fogadni.

[The Brussels Times] | Kampus Production fotója a Pexels oldaláról

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!