BankTechShow

Követik a belgák a magyar példát. Júliustól minden belga üzletben kötelező az elektronikus fizetés biztosítása!

Szerző: | 2022. 07. 06. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Összes hír

Július 1-jétől mérettől és forgalomtól függetlenül minden vállalkozás köteles az elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a fogyasztóinak, vásárlóinak. Emellett a készpénz elfogadása továbbra is kötelező!

A belga parlament márciusban megerősítette, hogy 2022. július 1-jétől az országban működő összes vállalkozás, gazdasági tevékenységet folytató entitás köteles az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani. A szabályozással a kormányzat célja az elektronikus fizetési módok bevezetésének támogatása és így a választási lehetőség biztosítása a lakosságnak, valamint a csalások, a fraud elleni harc erősítése.

Magyarországon 2021. január 1. napján lépett hatályba a kereskedelmi törvény kiegészítése, amely alapján az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők kötelesek az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani a vásárlók számára. A törvényi kötelezettség hatására növekedett a fizikai kártyaelfogadó helyek száma és közel 155 ezer helyen lehet bankkártyával fizetni, ám ez az érintett kör kb. 75%-a a FinTech Group becslése alapján, így még van tere a fejlődésnek.

Hiánypótló jelleggel elkészült az “Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve“, amely a vállalkozások, kereskedők számára mutatja be a Magyarországon elérhető elektronikus fizetési megoldásokat, a bankkártyás fizetéstől a bankszámla alapú megoldásokon át a fizetésen túli lehetőségekig. Részletek itt.

Lassan csökken a készpénzhasználat Belgiumban

Belgium 11 milliós lakosságának közel 85%-a rendelkezik internet hozzáféréssel és 33,5%-a használ okostelefont. A Paymentwall adatai alapján a vezető elektronikus fizetési mód a kártyás fizetés (59% hitel- és betéti kártyás, 20% prepaid kártyás), melyet a mobilapplikációval történő fizetés követ 15%-kos piaci részesedéssel. Az azonnali fizetés bevezetése ellenére a banki átutalások mindössze 2%-ot képviselnek.

A domináns fizetési eszköz még mindig a készpénz. Az Európai Központi Bank 2019. évi felmérése alapján Belgiumban a teljes fizetési forgalom 58%-a bonyolódott készpénzben. Az elemzés rámutatott továbbá arra, hogy a készpénzhasználat csökkenése lassabb, mint az Unió számos más országában, így a készpénz várhatóan jó ideig meghatározó szerepet tölt be Belgiumban.

Mit ír elő a rendelet?

A koronavírus világjárvány alatt a kereskedők pénzügyi támogatást kaptak a kormányzattól az elektronikus fizetés nyújtásához szükséges eszközök beszerzésére, így az új kötelezettség teljesítéséhez külön támogatási rendszer bevezetését a kormányzat nem tartotta szükségesnek.

A kötelezettség minden olyan entitásra vonatkozik, amely ügyfelekkel, partnerekkel, vendégekkel, páciensekkel, látogatókkal kerülhet kapcsolatba és ahol a szolgáltatásokért, árukért az ügyfelek fizetnek. Így hatálya alá tartoznak a szövetségek, sport- és kulturális egyesületek, egyéni vállalkozók, orvosok, jogászok, a kormányzati szervek és hatóságok is. A vállalkozások szabadon választhatnak, hogy milyen elektronikus fizetési módo(ka)t vezetnek be.

Nem számít elektronikus fizetésnek a kriptovalutával történő fizetés.

A szabályozás a rendelet szempontjából nem tekinti elektronikus fizetésnek az étkezési jegyekkel, kuponokkal történő fizetést akkor sem, ha azok kártya formájában léteznek. Ugyanígy a kriptovalutával, vagy más digitális eszközzel történő fizetést sem minősül elektronikus fizetésnek.

A törvényi kötelezettség ellenére az elektronikus fizetés semmilyen körülmények között nem válthatja ki a készpénzes fizetés lehetőségét, azaz a készpénzt továbbra is minden üzletben el kell fogadni.

[The Brussels Times] | Kampus Production fotója a Pexels oldaláról

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!