Mastercard: Az API-gazdaság új szintre emeli az ügyfélélményt

Szerző: | 2021. 11. 08. | FinTechShow, Hazai digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

A verseny ma már az ügyfélélményen dől el. Azok a szolgáltatók lehetnek eredményesebbek, amelyek ügyfeleiknek személyre szabott szolgáltatásokat tudnak nyújtani. Hogyan juthatunk el idáig óriási befektetés és több éven át tartó fejlesztés nélkül? A Mastercard szerint az API-gazdaság új szintre emeli az ügyfélélményt.

A korszerű digitális technológiák ma már minden szolgáltató számára egyformán elérhetők, alacsony belépési küszöb mellett rendelkezésre állnak. A versenyben így már nem a technológia birtoklása adja az előnyt, hanem az, hogy hogyan tudja a szolgáltató a technológiát az ügyfélélmény szolgálatába állítani,

hogyan tud a meglévő technológiai elemekből, szolgáltatásokból új termékeket előállítani. Itt lép be a játékba az API, a különféle szolgáltatásokat összekapcsoló interfész.

API: Application Programming Interface

Az API magyarul alkalmazásprogramozási felületet jelent. A nyilvános API-k segítségével egy rendszer egy másik programhoz csatlakozhat és használhatja annak szolgáltatásait, anélkül, hogy annak belső működését ismerni kellene. Tipikus példája a Google Maps funkciók használata saját programban. Az API hozzáférést biztosít egy adott szoftver vagy eszköz programkódjához, megkönnyítve ezzel a fejlesztők munkáját anélkül, hogy házon belüli fejlesztésekre költene fájdalmas összegeket.

Forrás: “Szolgáltatóból pénzügyi partner riport”, Mastercard, 2020

Az ügyfelek többsége a szolgáltatások ügyfélélménye alapján dönt

A Mastercard kutatásai alapján az ügyfelek többsége már nem a tényleges banki szolgáltatáscsomag alapján dönt, hanem az igénybevett szolgáltatások ügyfélélménye alapján. A magyar ügyfelek 75%-a nem tudja, milyen szolgáltatások vannak a számlacsomagjában. Az ügyfelek jó része azt sem tudja például, hogy a Mastercard kártyájához jár-e utasbiztosítás. Ezzel szemben, a Revolut ügyfelek pontosan tudják.

Az ügyfélélmény harcban az új piaci szereplők, fintech cégek, neobankok jobban állnak, mint a hagyományos bankok. A kesztyűt a legegyszerűbben úgy vehetik fel az inkumbens szereplők, ha együttműködnek olyan külső szolgáltatókkal, melyek értékajánlataival kiegészíthetik, vagy személyre szabhatják a nyújtott szolgáltatásaikat és hatékonyabban, élményszerűbben tudják eljuttatni az ügyfeleikhez. Az API hozzáférések más szolgáltatások, funkciók gyors és költséghatékony bevonását teszik lehetővé.

Az API-k alkalmazása meghatározza a bank együttműködési és innovációs képességeit

Az API – bár egy technológiai eszköz – alapvetően befolyásolja a szolgáltatók üzleti lehetőségeit, partnerségek kialakításának képességét, és hogy az adott szolgáltató hogyan tud a körülötte lévő ökoszisztéma részévé válni és ezen keresztül ügyfeleinek hatékonyan többlet értéket teremteni.

A pénzügyi innovációban a Mastercard kutatása alapján a közeljövőben is meghatározó lesz a bigtech cégek e-kereskedelmi platformjai, a fintech startupok és neobankok innovációs tevékenysége. Hogy miért fontos ez? Mert ezek a cégek már az API gazdaságban élnek és működnek. Az innovációs, üzletfejlesztési gondolkodásuk szerves része a külső szolgáltatók innovációinak, szolgáltatásainak elemzése és annak vizsgálata, hogy saját ügyfeleik jobb kiszolgálását segíthetik-e ezen szolgáltatók termékeinek használatával.

Mondovics Peter - FinTechShow 2021

Fotón: Mondovics Péter (Mastercard marketing manager) a FinTechShow 5.0 konferencián

Az API-k alkalmazását az ügyfélélmény tervezés részének kell tekinteni

Az API-kon keresztül elérhetünk például fejlettebb vagy kiterjedtebb fraud management megoldásokat és így növelhetjük a szolgáltatásaink biztonságát. Külső szolgáltatók adatbázisai vagy elemző megoldása API-n keresztüli igénybevételével költséges CRM fejlesztés nélkül elérhetjük a fogyasztók egyedi kiszolgálását, vagy pontosíthatjuk az ügyfélszegmentációt.

Az ügyfélélmény fontos része a szolgáltatások bevezetését és nyújtását segítő marketingkommunikáció is. 

A Mastercard kutatása alapján Magyarországon 10 emberből 9 nem tudja, hogy milyen szolgáltatásokat kap a bankjától. 7 meg sem találja a weboldalt. Ez az arány egyértelműen jelzi, hogy a bankok kommunikációja gyakorlatilag elmegy az emberek mellett.

Mondovics Péter

marketing manager, Mastercard

Hello. I am Circle

A Mastercard marketing kollaborációs platformot hozott létre azzal a céllal, hogy a bankok, fintech cégek, a marketing ügynökségek célzott, hatékony marketing kommunikációs kampányokat dolgozhassanak ki valós időben a Mastercard információs bázisai, tartalmai, kapacitásai és képességei felhasználásával.

A Circle a világ összes tájáról összegyűjti mindazokat a partner ajánlatokat, tartalmakat, és az egyes kártyákhoz kapcsolódó előnyöket (pl. repülőtéri váróba belépés), amelyek a kártyatulajdonosoknak a megvásárolt szolgáltatásokkal együtt járnak és ezt az információhalmazt elérhetővé teszi a bankok számára egyetlen API-hozzáférésen keresztül. A Circle API-n keresztül a tartalmak a banki alkalmazásba integrálhatók.

Ezen túlmenően az API-n keresztül hűségprogramok, adományozási platformok integrálása is lehetséges, valamint olyan funkciók is beépíthetők a banki alkalmazásba, mint például vásárlási limit beállítása egy adott költségkategóriára, vagy a károsanyag kibocsátás követése a vásárlások során.

Mastercard Circle - FinTechShow 2021

Fotó forrása: Mastercard

A Mastercard Circle tartalmai, az elérhető és integrálható értéknövelt szolgáltatásai jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bankok más módon, hatékonyabban kommunikáljanak az ügyfelekkel. Egy nagy lépés az ügyfél szívéhez vezető úton.

A Circle platform magyarországi megnyitását a FinTechShow-n jelentette be Mondovics Péter, a Mastercard marketing managere. Az előadás 2021. november 30-ig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformon.

Címlapfotón: Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere. Fotó forrása: FinTechShow 2021 | FinTechGroup

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!