BankTechShow

Matolcsy György: A jegybankokat fel kellene hatalmazni digitális jegybankpénz (CBDC) kibocsátására

Szerző: | 2022. 03. 16. | Blockchain, MNB, Összes hír, Paytechshow

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György ismét megszólalt a digitális jegybankpénzzel kapcsolatban. A bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a világ központi bankjai többségének nincs törvényes felhatalmazása arra, hogy digitális jegybankpénzt (CBDC-t) bocsásson ki és ezen változtatni kellene.

Alább Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének válasza a „Majority of central banks lack the legal authority to issue CBDC” (A jegybankok többségének nincs jogi felhatalmazása CBDC-k kibocsátására) című cikkre.

„Véleményem szerint minden jegybanknak korlátlan felhatalmazást kellene adni saját digitális valuta kibocsátására, hogy a teljes pénzügyi rendszer szabályozott módon térhessen át a jelenlegi petrodollár-, illetve eurodollár-alapú rendszerről egy újra.

A CBDC-kben vegyesen lehetne alkalmazni a hitelezés, a fiskális élénkítés, a mesterséges intelligencia, a big data, a blokklánc-technológia, sőt akár a kriptovaluták megoldásait is, hogy létrejöhessen az új, geopolitikailag megosztott – nyugati és keleti – globális pénzügyi világ. Emellett a CBDC-k megteremtik a lehetőségét annak, hogy az általános mennyiségi lazítás helyett célzott eszközöket is alkalmazhassunk majd.

A CBDC-k nélkül viszont nem fogjuk tudni rendezetten lezárni az 1996 és 2021 közti, elmúlóban lévő globális pénzügyi rendet.”

Előadás: Digitális jegybankpénz és kripto az MNB szemszögéből

Szombati Anikó, MNB, Chief Digital Officer

PayTechShow 3.0: „Végletek között. Készpénzzel a metaverzumba?” | 2022. április 27.

Mi a digitális jegybankpénz (CBDC)?

A digitális jegybankpénz egy olyan „elektronikus rendeleti pénz és jegybanki passzíva, ami fizetések elszámolására és értékmegőrzésre is alkalmas”.*

Alapvetően két fajtáját különböztetik meg: a lakosság számára is széleskörben hozzáférhető „lakossági” és a pénzügyi intézmények számára hozzáférhető speciális „nagykereskedelmi” megoldás (pl. bankközi elszámolásokra vagy értékpapír-elszámolásokra) – ún. wholesale – digitális jegybankpénzt.

További részletek itt.

*Meaning és társainak 2018-as elemzése szerint

Címlapfotó forrása: pexels.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!