2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.03.16.

Matolcsy György: A jegybankokat fel kellene hatalmazni digitális jegybankpénz (CBDC) kibocsátására

Szerző:

Kategóriák:

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György ismét megszólalt a digitális jegybankpénzzel kapcsolatban. A bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a világ központi bankjai többségének nincs törvényes felhatalmazása arra, hogy digitális jegybankpénzt (CBDC-t) bocsásson ki és ezen változtatni kellene.

Alább Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének válasza a „Majority of central banks lack the legal authority to issue CBDC” (A jegybankok többségének nincs jogi felhatalmazása CBDC-k kibocsátására) című cikkre.

“Véleményem szerint minden jegybanknak korlátlan felhatalmazást kellene adni saját digitális valuta kibocsátására, hogy a teljes pénzügyi rendszer szabályozott módon térhessen át a jelenlegi petrodollár-, illetve eurodollár-alapú rendszerről egy újra.

A CBDC-kben vegyesen lehetne alkalmazni a hitelezés, a fiskális élénkítés, a mesterséges intelligencia, a big data, a blokklánc-technológia, sőt akár a kriptovaluták megoldásait is, hogy létrejöhessen az új, geopolitikailag megosztott – nyugati és keleti – globális pénzügyi világ. Emellett a CBDC-k megteremtik a lehetőségét annak, hogy az általános mennyiségi lazítás helyett célzott eszközöket is alkalmazhassunk majd.

A CBDC-k nélkül viszont nem fogjuk tudni rendezetten lezárni az 1996 és 2021 közti, elmúlóban lévő globális pénzügyi rendet.”

Előadás: Digitális jegybankpénz és kripto az MNB szemszögéből

Szombati Anikó, MNB, Chief Digital Officer

PayTechShow 3.0: “Végletek között. Készpénzzel a metaverzumba?” | 2022. április 27.

Mi a digitális jegybankpénz (CBDC)?

A digitális jegybankpénz egy olyan „elektronikus rendeleti pénz és jegybanki passzíva, ami fizetések elszámolására és értékmegőrzésre is alkalmas”.*

Alapvetően két fajtáját különböztetik meg: a lakosság számára is széleskörben hozzáférhető „lakossági” és a pénzügyi intézmények számára hozzáférhető speciális „nagykereskedelmi” megoldás (pl. bankközi elszámolásokra vagy értékpapír-elszámolásokra) – ún. wholesale – digitális jegybankpénzt.

További részletek itt.

*Meaning és társainak 2018-as elemzése szerint

Címlapfotó forrása: pexels.com

Címkék:
blank
blank