BankTechShow

Még egyszerűbbé válik a kiadások követése egy új mobilbanki fejlesztésnek köszönhetően

Szerző: | 2022. 11. 28. | Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetés, Hazai digitális bankolás, Összes hír

A legnépszerűbb funkció a mobilbanki alkalmazásokban még mindig az egyenleglekérdezés, amit szorosan a számlatörténet követ a lakossági kutatások szerint. A magyar felhasználók 78%-a nem tudja beazonosítani a vásárlásait utólag, pedig a jelenlegi időszakban különösen fontos a kiadások pontos nyomon követése. A tranzakciók beazonosítása a mobilbankban mostantól még egyszerűbbé vált annak köszönhetően, hogy a kereskedők logója és geolokációs adatai is megjelennek a számlatörténet kiadási oldalán. Az új szolgáltatás a Mastercard és az OTP Bank összefogásában indult el.

Felértékelődött a mobilbanki alkalmazások szerepe a mindennapi pénzügyekben

A lakossági kutatások szerint évek óta a három legnépszerűbb funkció a mobilbanki alkalmazásban az egyenleglekérdezés, a számlatörténet és az eseti átutalás. A számlatörténet funkció különösen fontos szerepet tölt be a vásárlások, átutalások beazonosítása mellett a kiadáskövetésben is. Függetlenül attól, hogy a nyílt bankolásnak (open banking) köszönhetően számos kiadáskövető fintech megoldás született, a felhasználók a mobilbanki applikációjukat használják erre a célra.

A mobilbanki alkalmazások terjedése az elmúlt három évben különösen felgyorsult többek között a pandémia megfékezését szolgáló intézkedéseknek, az érintésmentes mobilfizetésnek, az internetes fizetésekhez kapcsolódó többlépcsős azonosításnak, valamint a távoli ügyintézésnek köszönhetően. A FinTechZone piaci becslése alapján a letöltött mobilbanki alkalmazások száma meghaladja a 4 milliót Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a bankkapcsolattal rendelkező hazai ügyfelek közel 60%-a képes banki ügyeit a mobilján keresztül intézni.

mastercard pay by account ethoca mobilfizetes

Két év alatt ugrásszerűen nőtt a mobilbankolók száma Magyarországon | 2021.03.31.

A bankkártyával rendelkezők több mint fele használt mobilbankot 2020-ban, amely arány két éve még csak 13% volt – derül ki a Mastercard kutatási eredményéből. Minél több élethelyzetben nyújt megoldást a mobilbanki alkalmazás, annál többen használhatják a mindennapokban.

Segítség a kiadások beazonosításában, pontos nyomon követésében

A rezsiárak és az infláció emelkedése miatt a felhasználók számára egyre fontosabbá válik, hogy lássák, hová folyik el a pénzük. Ehhez pontos képpel kell rendelkezniük arról, hogy mikor, hol, mennyit költöttek, ám a magyar felhasználók 78%-a sokszor nem tudja utólag beazonosítani a vásárlásait. Ehhez nyújt segítséget mostantól a Mastercard és az OTP Bank új, közös szolgáltatása, amely felhasználóbarát módon megjeleníti költéseinket, vásárlásainkat a mobilbank számlatörténetben.

„A most elindított új szolgáltatás amellett, hogy egyszerűbben kezelhetővé és áttekinthetőbbé teszi a tranzakciótörténetet, segíti ügyfeleinket pénzügyeik tudatos kezelésében is”

– mondta el az új funkció kapcsán Vouszka Péter, az OTP Bank digitális szolgáltatásainak fejlesztéséért felelős vezetője.

A napokban elindított szolgáltatás a kényelem mellett a biztonságos bankoláshoz is nagymértékben hozzájárul: az ismert logók és elnevezések megjelenése a tranzakciótörténetben gyorsan és könnyen azonosíthatóvá teszi a tranzakciókat, amely mind az ügyfelek, mind a kereskedők számára kiemelt jelentőségű.

A kereskedők is jól járnak az új szolgáltatással

A Mastercard fejlesztése, az Ethoca világos vizuális jelzésekkel segíti a kártyabirtokosokat a vásárlások gyors azonosításában, hisz a vásárlók az emblémákat könnyen összekapcsolják a megfelelő tranzakciókkal. A kereskedők számára ez nemcsak a drága és időigényes visszaterhelési igények minimalizálására kínál lehetőséget, hanem a márka jelenlétének és elismertségének bővítésére is.

„Az Ethoca fejlesztésünk felhasználói szempontból átláthatóbbá teszi a kártyás tranzakciók utánkövetését és tovább erősíti a biztonság érzetét, hiszen könnyen beazonosíthatók az egyes vásárlások. Éppen ezért a kártyakibocsátónak is kevesebb félreértésből elindított chargeback folyamatot kell kezelnie. A kereskedők pedig nagyobb vizibilitást kapnak az által, hogy logójuk és címük megjelenik a mobilbankban”

– emelte ki Szetnics László, a Mastercard regionális üzletfejlesztési igazgatója.

A kereskedők saját nevüket, logójukat és geolokációs adataikat az Ethoca oldalon tölthetik fel.

Mastercard-CE-Digital-SUMMIT

A Mastercard bemutatta, milyen lehet a jövő digitális fizetési ökoszisztémája | 2022.11.17.

Adatmegosztás, digitális jegybankpénz és fokozódó kiberbűnözés elleni harc – ezek a digitális fizetési piac átalakulásának központi kérdései, hangzott el a Mastercard által szervezett CE Digital Payments Summit konferencián. A digitális fizetési ökoszisztéma kialakulása egyszerre technológiai- és szemléletváltás, ebben a folyamatban az ügyfelek érdeke mindenek fölött áll.

Címlapfotó: a FinTechZone szerkesztése a Mastercard és az OTP Bank arculati elemei alapján

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!