FinTechShow-7.0

Megjelentek az azonnali fizetési rendszer új szabálykönyvei

Szerző: | 2018. 06. 06. | Azonnali fizetés

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

2019. július 1. napjától a családtagunk, barátaink, vagy üzleti partnereink belföldi számlájára küldött pénz – 10 millió forintos értékhatárig – azonnal, 5 másodperc alatt jóváírásra kerül. Új fizetési megoldásokat is használhatunk majd pl. a mobilszámra történő utalást, vagy a fizetési kérelmen keresztüli számlafizetést. A piaci felkészülést segítő legfrissebb szabálykönyvek már elérhetők a GIRO weboldalán.

Új fizetési lehetőségek: másodlagos számlaazonosítók és fizetési kérelem

Az azonnali fizetési rendszer teret nyit az ún. másodlagos számlaazonosítókon pl. mobiltelefonszám, adóazonosító jel, adószám, e-mail cím alapuló fizetési megoldásoknak. Az MNB célja a másodlagos azonosítók bevezetésével, hogy lehetővé tegye a fizetési helyzethez legjobban illeszkedő, a felhasználó számára az adott helyzetben a legegyszerűbb megoldás használatát.

A fizetési kérelem a szolgáltatók számára biztosítja a lehetőséget, hogy ügyfeleiknek kényelmesebb és egyszerűbb számlafizetést biztosíthassanak. Emellett mi magunk is küldhetünk fizetési kérelmet barátainknak, partnereinknek, mellyel a nekünk járó összeget egy gombnyomással átutalhatják.

Az alábbiakban röviden összefoglaltuk a szabálykönyvek céljait és a legfontosabb üzeneteket.

Másodlagos számlaazonosító szabálykönyv

A szabálykönyv tartalmazza a Másodlagos számlaazonosító szolgáltatás funkcióinak magas szintű ismertetését, valamint az üzenetek kezelésével, feldolgozásával kapcsolatos információkat.

A dokumentum célja

A dokumentum a pénzforgalmi szolgáltatók számára a Másodlagos számlaazonosító szolgáltatás funkció használatában nyújt segítséget.

 A legfontosabbak a másodlagos számlaazonosítóval kapcsolatban

  • A másodlagos számlaazonosítók és a hozzá tartozó adatok tárolását, valós idejű kezelését a GIRO Zrt. Központi másodlagos számlaazonosító adatbázisa (központi adatbázis) biztosítja. A regisztrálható másodlagos számlaazonosítók köre a rendszer indulásakor bármely országhoz tartozó országkódot tartalmazó mobiltelefonszám, adóazonosító jel vagy adószám, továbbá elektronikus levelezési cím.
  • A másodlagos számlaazonosítók regisztrációját, törlését és lekérdezését csak fizetési számlát vezető Pénzforgalmi szolgáltató kezdeményezheti.
azonnali fizetes GIRO

Fizetési kérelem szabálykönyv

A szabálykönyv tartalmazza – a vonatkozó pénzforgalmi jogszabályi előírásokkal összhangban – a szolgáltatás leírását, funkcióit, a szereplőkre vonatkozó szabályokat, valamint a Fizetési kérelem üzeneteinek kezelésével és a feldolgozásával kapcsolatos tudnivalókat és információkat.

A dokumentum célja

A dokumentum részletezi a szolgáltatáshoz csatlakozó Felhasználók számára a Fizetési kérelem szolgáltatáshoz való csatlakozás szabályait, az üzenetáramlási folyamatok leírását, gyakorlati tudnivalókat és szabványokat.

A fizetési kérelem fogalma

A fizetési kérelem a Küldő fél által a Fizető félnek címzett fizetési kérésre vonatkozó – pénzmozgással nem járó – szabványosított üzenet, amely az azonnali átutalási megbízás megadásához  és a Kedvezményezett fél szolgáltatója általi feldolgozásához szükséges valamennyi adatát tartalmazza. A Küldő fél a szolgáltatójával történt megállapodás alapján benyújtott fizetési kérelemmel azonnali átutalás kezdeményezését kérheti a Fizető félnél. A fizetési kérelmet a Küldő fél a GIRO Zrt.-vel kötött megállapodás alapján közvetlenül is eljuttathatja a GIRO Zrt.-hez.

A Fizetési kérelem szolgáltatáshoz nem csak Pénzforgalmi szolgáltatók csatlakozhatnak, hanem a GIRO Zrt. szerződéses feltételeit teljesítő Magyarországon bejegyzett jogi személyek is.

fizetesi kerelem azonnali fizetes GIRO

HCT INST szabálykönyv

A HCT Inst (Instant Hungarian Credit Transfer) megbízásokat az év minden napján (0-24 óra között) folyamatosan feldolgozó, elszámoló és kiegyenlítő GIROInstant (GIROInst) szolgáltatás szabálykönyve az SCT Inst fizetési séma (SEPA Instant Credit Transfer) előírásain kívül tartalmazza a magyar specialitásokat, az elszámolással és kiegyenlítéssel kapcsolatos funkciókat, és összhangban van a vonatkozó – pénzforgalmi – jogszabályi előírásokkal.  


A dokumentum célja

A pénzügyi műveletek bankközi átjárhatóságának (interoperabilitásának) megvalósításához szükséges szabályok, folyamatleírások, gyakorlati tudnivalók és szabványok bemutatása.

A dokumentum tartalmazza

  • a séma által meghatározott szabályok és kötelezettségek definícióját,
  • megbízható információt nyújt a séma funkcióiról,
  • vázolja az elszámolással és kiegyenlítéssel kapcsolatos folyamatokat.
GIRO azonnali fizetes

Összes cikk az „Azonnali fizetés” témában.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!