2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.01.31.

Megnyílt az első Shop&Go kassza nélküli ALDI bolt

Szerző:

Kategóriák:

A napokban az Aldi bemutatta az első kassza nélküli boltját, amelyben nincs pénztáros és önkiszolgáló kassza sem. A polcról levett termékkel azonnal kisétálhatnak a vásárlók a boltból. Az arcfelismerő technológiával felszerelt Shop&Go bolt kiszűri, ha fiatalkorú próbálna alkohol tartalmú italt vásárolni. Az Aldi az első kísérleti boltot Londonban nyitotta meg.

Az Amazon Go mintájára egyre több Shop&Go bolt nyílik Európában is. Ezekben a boltokban nem található pénztáros, önkiszolgáló kassza, vonalkód olvasók és bankkártya-elfogadó terminál sem. A vásárlók sorban állás és külön procedúra nélkül kisétálhatnak az áruval.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországon is elindult az első „Csak sétálj ki” (Just Walk Out) vásárlási és fizetési élményt nyújtó bolt. Továbbá bemutattuk azt is, hogyan működik Lengyelországban a Zappka Store, a pilot fázisból kilépett shop&go bolt.

Hogyan működnek a Shop&Go boltok?

A boltban nagy felbontású kamerák felismerik, milyen terméket, árut viszünk magunkkal és az(oka)t a háttérben futó algoritmusok berakják a virtuális kosarunkba. Ahogy elhagyjuk a bolt területét, azonnal levonják a kosár ellenértékét a bankszámlánkról.

Ahhoz, hogy Shop&Go boltban vásárolhassunk, le kell töltenünk az adott bolt (shop&go) mobilalkalmazását és berögzítenünk a bankkártyánk adatait. Ezt követően a boltban a polcról levett árut közvetlenül berakhatjuk a táskánkba és a shop&go mobilalkalmazásban ellenőrizhetjük a virtuális kosarunk tartalmát, az áruk mennyiségét, árát és a végösszeget. Ha meggondoljuk magunkat, akkor elegendő az árut visszarakni a polcra és az algoritmusok a virtuális kosarunkból kiveszik az árut és módosítják a kosarunk tartalmát.

A boltból kilépve az előzetesen beállított fizetési kártyánkat beterhelik a kosár ellenértékével (szerk. az Aldi oldalán nem találtunk információt arra vonatkozóan, hogy limit feletti vásárlás esetén mi a fizetési tranzakció jóváhagyásának folyamata). Az elektronikus nyugtát (vagy számlát) megtekinthetjük a mobilalkalmazásban, illetve e-mailben is elküldhetjük magunknak.

Akik alkohol tartalmú italt kívánnak vásárolni, azok életkorát a Yoti arcfelismerő rendszere értékeli. A vásárló az Aldi Shop&Go alkalmazásban tudja megerősíteni az arcfelismerő szoftver értékelését. Akik nem szeretnék használni az arcfelismerő megoldást, azok a helyszínen tartózkodó személyzetnél igazolhatják életkorukat.

Az Aldinak a Shop&Go rendszert az AiFi szállította, amely részt vett a lengyel Zappka Store shop&go rendszerének kialakításában is. További részletek az Aldi Shop&Go weboldalán találhatók a vásárlás folyamatáról.

Londoni YouTuber élő tesztelése az Aldi Shop&Go boltjában

A technológia átírja a kereskedelmi folyamatokat és láthatatlanná teszi a fizetést

A technológia a kereskedelmi folyamatokat is újraírja, amelynek leglátványosabb példája napjainkban a Shop&Go boltok megjelenése.

Ahogy átalakul a kereskedelem és ezzel párhuzamosan a vásárlási szokások, úgy a fizetési folyamatok is.

A fizetési folyamatot jóváhagyhatjuk egy kacsintással, a tenyerünk lenyomatával, a hangunkkal, biometrikus azonosítóinkkal. A vásárlás folyamata pedig akár a hűtőnktől is elindulhat a Mastercard és a Samsung pár éve bemutatott koncepciója alapján.

A fizetés láthatatlanná válik, minden internetre csatlakozott eszközből fizetőeszköz és kártyaelfogadó terminál lesz, amelyek felerősítik a vásárlási szokások átalakulását. Ezekkel is foglalkozunk részletesen 2022. április 27-én az elektronikus fizetési konferencián, a PayTechShow-n.

Címlapfotó: Ole S., Director IIT – Strategy & Innovation bei ALDI International Services GmbH – Link
Címkék:
blank